Bildiğiniz üzere sikkeyi ilk icat eden Lidyalılardır. Bu konudaki sikkeler ilk basılan, ilk kullanılan paralardır.

Lidya Krallı Krezüs bastırdığı paraların kullanıldığı yerlerden biri de o zamanlar LiDYA sınırları içinde bulunan bugünkü Bati Karadeniz ve Zonguldak bölgesidir.

Bugün zenginliği anlatmak için kullanılan "Karun kadar zengin" tabirinin, son Lidya Kralı Croesos'un (Krezüs-Karun) isminden gelmektedir.

Lidyalılar sadece parayı bulmadılar. Sanat, mimari, tekstil ve madencilik gibi alanlarda pek çok ilki hayata geçirirdiler. Zamanın bu medeniyeti 150 yıl hüküm sürdü. Helen ve Persler, Lidya`yı ortadan kaldırdı.

Zonguldak Lidya sınırları içinde yer alıyordu. Bu bakımdan bakıldığında ayni gelişmeler bu topraklarda da yaşadığını bize gösteriyor.

Yani Zonguldak Paranın ilk kullanıldığı yerlerden biridir.

Lidya sikkeleri bugün Ereğli Müzesi`nde de sergilenmektedir.

Eğer bugün döviz kurlarının yanına Lidya parası eklenseydi ne olurdu?

1 Dolar = 5.71 TL

1 Euro = 6.30 TL

1 Lidya sikke = 400.008 TL

Değeri bugünkü fiyatı ile müzayedelerde bu ama işin esprisi bir tarafa eğer toprağın tarihini yazmaya başlarsak bu topraklara sahip olmamızın "nasıl değeri olduğunu" da anlamış oluruz.

Aslında "neden bunları yazıyorsunuz, yabancılara neden tüyo veriyorsunuz" diyenlere inat, toprağın tarihini yazmaya devam ediyorum. Zira, eğer tarihi araştırırsanız bu topraklara sahip olmak geçmişi gizlemekle değil, güç, kuvvetle olacağını görürsünüz. Bu topraklarda kuvvetli iseniz bu toprağa sahip olursunuz.

Yüzyıllardan beri birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu topraklar kimsenin iddia ettiği gibi değil. Kuvvetli olanın sahip olduğu topraklar olduğunu unutmamak gerek. Yoksa bahsedilen ülkeler bilmedikleri için değil, bizden daha kuvvetli olamadıkları için bu topraklar bizdedir.

Bu zamana kadar birçok teşebbüse bulunulduğunu ve bizim bu topraklar için ne mücadele verdiğimizi de yine tarihte bulmak mümkündür.

"sus sus kimse duymasın" mantığı ile düşünenler ancak gafil olanlardır.

Mesela; eğer tarih bilirseniz. "Yunan Toprakları olduğunu iddia edenlere senden önce Lidyalılar vardı" diyebilirsin. Lidyalılar Hint-Avrupa topluluğudur. Lidyalılardan önce de başka bir kavim var. Ondan öncede başka.

MAL SAHİBİ MÜLK SAHİBİ, HANİ BUNUN İLK SAHİBİ

Medeniyetler içinde çok değerli olan bu topraklar, güç kimdeyse onun eline geçmiştir. O bakımdan, yaşadığımız yüzyılın gereği "aklı, bilimi ve irfanı" kullanmamızın ne kadar önemli olduğunu «o yorumları yazanlar» herhalde anlamıştır.

Zonguldak Tarih bu mantıkla hakaret ederek; toprağın tarihini yazmaya devam ediyor.