Zonguldak'ın Devrek ilçesindeki, en az 200 yıllık tarihi olan Tarihi Hatipoğlu Konağı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi.

Devrek'in Gümüşpınar Köyü'nde bulunan ve Hatipoğlu Konağı olarak bilinen zemin+2 katlı tarihi konak sahiplerinin rızasıyla Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararıyla "Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı" kapsamında tescillendikten sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi.

14 ortağı bulunan Hatipoğlu Konağı'nın içinde yaşayan mirasçısının burayı kültür ve turizm amaçlı olarak kullanabileceğine kayıt altına alındı. Tarihi konağın müzeye dönüştürüleceği de edinilen bilgiler arasında yer alıyor.

OSMANLI MİMARİSİ ÖZELLİĞİNİ TAŞIYOR

Geç Osmanlı Devri mimari özelliklerini yansıtan yapı yaklaşık kare planlı olup, zemin+2 katlıdır. Zemin kat yığma taş duvar diğer katlar ise ahşap çatkı arası yığma taş duvar ile oluşturulan konak beyaz boya ile dış cephesi sıvalıdır. Konağın kırma çatısında oluklu kiremit kullanılmıştır. Islak zeminlerin yer aldığı cephe dışındaki diğer üç cephede yer alan pencereler ahşap çerçeveli olup bir kısmı giyotin pencere tarzında olup bir kısmı ahşap çerçevenin iç kısma açılır biçimde yapılmıştır. Ahşap malzemeli iki giriş kapısı bulunan konağın zemin kat doğu cephesinde yer alan birinci giriş kapısı iki kanatlı olup bu kapıdan ahşap zemin ve tavan döşemeli orta mekanı girilir. Solda üst kata çıkış sağlayan ahşap merdiven sağda ve önde oda giriş kapıları yer alır. Girişin karşısındaki oda kapısından girilince bir oda giriş kapısı daha bulunur. Ve odada taş malzemeli dilimli formunda olan kemerli bir ocak yer alır. Giriş kapısının sağında yer alan sunta ile bölünmüş kısım dikkat çekmektedir. Bu bölünmüşlükle merdiven çıkışıyla ulaşılan orta alana köşelere rast gelecek şekilde yerleştirilmiş üç oda kapı ve tam karşı duvarda yer alan bir tuvalet kapısı yer almaktadır. Merdivenin sonunda yer alan köşe odanın tavan ve zemin döşemeleri ahşaptır. Dolap ve sedir de ahşap malzeme ile oluşturulmuştur. Dolabın içi gusülhane olarak tasarlanmıştır. Merdivenin sağ çaprazındaki odada ise ahşap dolapların arasında taş malzemeli ocak bulunmaktadır. Odanın girişinin sonundaki duvarda çiçeklik yer alır. Merdivenin sol köşesindeki oda da aynı tarzda tasarlanmış olup dolaplara dilimli nişlerle hareket katılmıştır. İkinci giriş kapısından girildiğinde merdivenli ve üç oda kapısının açıldığı orta alana girilir. Ahşap merdivenle birinci kata çıktığımızda bölünmüş kısma gelinir ve bir oda kalmıştır. Bu bölümde de ikinci kat orta sofa planı veren katta orta alana köşelere yerleştirilen oda kapısı açılmaktadır. Odalar arasındaki sofa aralıklarından merdiven karşısında ve sağındaki kapatılarak odaya dönüştürülmüştür. Solundaki açıklığa ise tuvalet yapılmıştır. İki odasında da taş ocak duvardaki yerini almış durumdadır. Baş oda niteliğinde olan merdivenin sağ çaprazındaki odanın tavan göbeğinde çok kollu yıldız işlemesi göbekten başlayarak tavana yayılarak işlenmiştir.

DEVREK'TE 3 KONAK VE 1 EV BULUNUYOR

Devrek'te halen tarihi olarak Gümüşpınar Köyü'nde Hatipoğlu, Bölücek Köyü'nde Çakmaklıoğlu, Devrek Merkez'de Hocalar Konağı olmak üzere 3 ve bir de Osmanlı mimarisini yansıtan Akarlar Evi bulunuyor.

Editör: Pusula Gazetesi