Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Eğitim-Sen Zonguldak Şubesi Başkanı Şahin Ören, yarın sona erecek 2018-2019 eğitim-öğretim döneminin ilk yarısı için değerlendirmede bulundu.

Başkan Ören, hükümetten isteklerini şöyle sıraladı:

"2018-2019 eğitim-öğretim birinci dönemi Cuma günü itibariyle sona eriyor. Yaklaşık 105 bin öğrenci ve 6 bine yakın öğretmen sömestre tatiline giriyor. Bir dönem boyunca bütün olumsuzluklara rağmen, elinden gelen azami çabayı gösteren tüm öğretmen arkadaşlarıma, sevgili öğrencilerimize ve diğer personelimize iyi tatiller diliyorum. Birinci dönem geneli itibariyle eğitim çalışanlarının ekonomik yönden oldukça fakirleşmiştir. Yüzde 39 enflasyonun olduğu ülkemizde nasıl bir hesap yapılıp da bu rakamın 6,7 enflasyon farkına dönüştürüldüğü anlaşılmış değildir. İktidar sahipleri yine kaşıkla verip kepçeyle almışlardır. Memur düşmanı bu hükümetin her bir eğitim çalışanına enflasyon farkından dolayı biner lira borcu vardır. Öte yandan eğitim-öğretim anlamında yeni bakan ile umutlarımız artmış, 'Alo 147' kaldırılmış, eğitim 2023 vizyonu açıklanmış, fakat kaleme alınan bu beklentiler sözden öteye geçememiştir. Özellikle öğretmenlik meslek kanunu bunlardan en önemli olanıdır. Genel sıkıntılarımızı şu şekilde sıralayabiliriz.

1- Sözleşmeli öğretmenlik mutlaka kaldırılmalıdır.

2- Mülakatlar kesinlikle kaldırılmalıdır.

3- Sadakata değil, liyakata dayalı yönetici ataması yapılmalıdır.

4- 117 bin öğretmen açığı olan ülkemizde ivedilikle en az 50 bin öğretmen alınarak ücretli öğretmenlik ortadan kaldırılmalıdır.

5- Bütün kamu çalışanlarını kapsayacak şekilde 3600 ek gösterge tüm çalışanlara verilmelidir.

6- En az 5 bin maarif müfettişi alınarak illere verilmeli ve eğitim de ki teftiş kargaşası ortadan kaldırılmalıdır.

7- Ek ders ücretlerine en az yüzde yüz zam yapılmalıdır.

8- Vergi dilimleri yüzde 15'te sabitlenmelidir.

9- Öğretmen meslek kanunu paydaşların görüşleri alınarak özel bir statüye kavuşturulmalıdır.

10- Yardımcı hizmetler personeli bir defaya mahsus olmak üzere genel idari hizmetler statüsüne geçirilmelidir."

Zonguldak İl Milli Eğitim Müdür Vekili Murat Kapıcı'yı da "stajyer" olarak nitelendiren Ören, "Zonguldak özelinde ise, bu dönem iki Milli Eğitim Müdürünün değiştiği ve maalesef liyakati düşük iletişimi öğretmene yukarıdan bakmak olarak algılayan stajyer, il milli eğitim müdür vekilinin damga vurduğunu söylemek abartı olmaz herhalde. Stajyer İl Milli Eğitim Müdür Vekili makama oturur oturmaz meslek hayatındaki çatıştığı herkesten intikam alırcasına bir dizi eyleme girişmiş, lakin açtığı ve açtırdığı tüm soruşturmalar aksine sonuçlanmış ve beyhude bir çaba olarak kalmıştır. Eğitimde son sıralarda yer alan Zonguldak daha iyisini hak etmektedir. Her dönem üç milletvekili çıkaran iktidar partisi milletvekilleri bu şehre iyi bir eğitim sunmak zorundadırlar. Ayrıca İl Milli Eğitim Müdürlüğü çalışanları sürekli yerleri değiştirilerek ve azarlanarak mobbinge maruz kalmaktadır. Stajyer Vekil İl Müdürü, bu anlayışından derhal vazgeçmek zorundadır. Zonguldak ilçelerindeki okulların fiziki yapıları temizlik ve hijyenik açısından sürekli olarak iyileşmektedir. Aynı gelişmeyi il merkezi açısından söylemek mümkün değildir. Zonguldak'ın kentleşmedeki makus talihini maalesef eğitim yapıları da yaşamaktadır. Bir an önce bir plan dahilinde tüm eskimiş eğitim yapıları yıkılmalı. İçlerinde spor ve kültürel amaçlı salonların da bulunduğu yeni eğitim yapıları ilimize kazandırılmalıdır. Ayrıca eğitimdeki başarısızlığın sebepleri araştırılarak beş ve on yıllık planlar dahilinde çözüme yönelik çalışmalara bir an evvel başlanılmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle sömestre tatilinin tüm eğitim çalışanlarına, sevgili öğrencilerimiz ve değerli velilerine sağlık huzur ve mutluluk getirmesini temenni ederim" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi