Avrupa Zonguldaklılar Derneği ve Federal Almanya Ankara Büyükelçiliği Çalışma İşler Ataşeliği arasında Ankara'da önemli bir görüşme gerçekleştirildi.

Derneğin Ankara Temsilciliği görevine getirilen ve aynı zamanda Zihinsel Özürlüler Federasyonu Başkanlığı görevini üstlenen Aynur Dankaz'ın koordinesinde gerçekleştirilen görüşmeye; Federal Almanya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Çalışma ve Sosyal İşler Ataşesi UteGohla, beraberinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bölümü görevlisi Sevinç Geliç, Akademik Çalışmalar ve Yazışmalar Masası görevlisi Nurcan Özköklü, Almanya Büyükelçiliğini temsil etti.

Avrupa Zonguldaklılar Derneği'nin üyelerinin talepleri başta olmak üzere gurbetçilerin karşı karşıya kaldıkları sorunlar ele alındı, çözümü noktasında nelerin yapılabileceği masaya yatırıldı. Vize sorunları, resmi kurumlarda ve gümrüklerde yaşanan üzücü gelişmeler de değerlendirilirken, eğitim, sosyal ve kültürel alanlardaki çalışmaların Almanya ve Zonguldak'taki bazı kurumların ortak projeler kapsamında neler ve nasıl işbirliği imkanları ele alındı.

Ön plana çıkan konu yoğunluk olarak, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) projesi olan Dr. Öğretim Görevlisi Hasan Özer ve arkadaşlarının çalışmalarıyla meydana getirilen, "Göç Hikayeleri" adlı kitap ele alınan konulardan birisiydi. Kitabın DeutscheAkademischeAustauschDienst (DAAD) Vakfı'na tanıtım tavsiyesi kararı verildi, bu konudaki eserin Almancaya çevirilik yaygın erişime ulaştırılması denildi.

Toplantı sonrası açıklamada bulunan Dernek Başkanı Karakulak, "İki vatana sahip olan bizler yaşadığımız ülkelerin hukuk düzeni ile yaşam kaidelerine uyarak tüm kurumlarla barışık olmak durumdayız. Her iki ülkenin vatanımız olduğunu benimsemek mecburiyeti taşıyoruz. Bizler sorumluluk bilinciyle üyelerimizin yaşadığı ülkelerin temsilcilikleriyle, Büyükelçilik ve Konsoloslukları ile güçlü bir iletişim kurmak ve korumak zorundayız, zira üyelerimizin çektiği birçok sıkıntıların çözüm noktasında uluslararası iletişim çok önemli bir husustur" dedi.

"Göç Hikayeleri" adlı kitabayabancı dile çevirideve düşünülen akademik işbirliği çalışmalarının benimsenmesindenve bu konuda verilecek olan destekten dolayı Karakulak, Avrupa Zonguldaklılar Derneği ve BEÜ adınateşekkür ederek, beraberinde getirdiği kitabı hediye etti.

Büyükelçilik AtaşesiUteGohla, ziyaretten ve görüşmeden çok memnuniyet duyduğunu belirtti. Beklentilerin üstünde gerçekleşen görüşmelerde Gohla, Avrupa Zonguldaklılar Derneği'nin partiler üstü bir yapıya sahip olduğunu, tarafsızlığı ile de güven kazandığına dikkati çekti. Derneğin Avrupa'da birleştirici bir güç olarak değerlendirildiğine değinen Gohla, başkan ve yöneticilerini de çalışmalarında başarılar diledi.

Bu arada görüşmelerin devam etmesi noktasında karar alındı, Alman heyeti ayrıca Karakulak ve ekibinin Zonguldak davetine ise olumlu yanıt verdi. Önümüzdeki günlerde heyetin il genelinde çeşitli ziyaretlerde bulunacağı öğrenildi. Ziyarete, dernek temsilcilerinden Fikri Erdem ile Aynur Dankaz da eşlik etti.

Editör: Pusula Gazetesi