Türkiye Taşkömürü Kurumu(TTK) yönetimi Çatalağzı'nda Lavuarında kömür yıkama işini yapan Acarlar Mühendislik ile olan sözleşmesini uzatmadığı için kömürler stok sahasında depolanıyor. Sorunun çözülememesi ve stok sahalarının dolmasıyla birlikte geçen yıllarda olduğu gibi üretim de durmak zorunda kalacak.

Acarlar Mühendislik ile masaya oturan ihale komiyonu firma ile anlaştıktan sonra yönetimin söz konusu anlaşmayı onaylamaması krizi tırmandıran nokta oldu. 28 Şubat'ta firmaya yapılan tebliğin ardından görüşmeler devam ediyor. Firmaya yeniden davet gönderilip gönderilmeyeceği merak edilirken lavuarda çalışan 70 civarında kişi de işsiz kaldı.

Lavuarın çalışmaması nedeniyle maden ocaklarından çıkan kömürler sahada depolanıyor. Kurum yıkanmayan kömürü satamayacağı için acilen bir çözüm bulmak zorunda. Bunun da yolu bu işi yapabilecek ya başka firma bulmak ya da aynı firmayla ücret pazarlığı yapmak.

Sorun çözülmez ise geçtiğimiz yıl özelleştirilmesi için yazı gönderilen Karadon işletmesinde üretilen kömürler üretilemez duruma gelecek. Daha önceki ihale döneminde yaşanan krizde de kömür depolama sahaları dolduğu ve kömür yıkanamadığı için ocaklarda üretim durmuş, maden işçisi ya izinli sayılmış ya da işyerlerine gittiği halde ocaklara indirilmemişti.

Zonguldak için 'büyük kayıp' anlamına gelen bu sorunun acilen çözülmesi için yetkililerin adım atması gerekiyor.

Editör: Pusula Gazetesi