Zonguldak yerel tarih uzmanı Tuna Aratoğlu sosyal medya hesabından bilgiyi paylaştı biz de ona ait kimlik bilgileriyle kaybettiğimiz son şövalyeyi Zonguldak Nostalji ailesine başsağlığı dileyerek sunuyoruz......

MÜŞFİK ŞANSAN...
Zonguldak Maden Mektebi 943 mezunlarından Müşfik Şansan (D:1923) ağabeyimizi de maalesef bu gün kaybettik. Kendisi ile ağabey-kardeş vede baba-oğul gibi yıllarca çalışmıştık. Mühendisliğimin ilk yıllarında yanında görevlendirilmiştim ve o emekli oluncaya kadar da beraber olduk. Hep tatlı anılarla andık kendisini. Ben kendisini 1950 lerin ilk mühendislerinden olması nedeniyle " son şövalye " olarak tanımlardım. Müşfik bey Türkiyenin maden mühendisliği eğitimi alınan o okuldan ve o jenarasyondan kalan son kişi idi.

Kendisinin bir önemli özelliği de İstiklal savaşında bir tepeyi teftiş ederken Yunan makinalı tüfek ateşi ile şehit olan Albay NAZIM'ın emir subaylarından birinin oğlu olduğudur. Ama bunu pek kimse bilmez. Babasının o yaralarla 1924 yılında Kdz. Ereğli As.Şb. Bşk. iken vefat etmesi ile " babamı tanımamış olmak en büyük üzüntülerimden biri " derdi. Benim yakın tarihe meraklı olduğıumu bildiği için bana yaşamından çok şeyler anlatmıştı. O olayı Hasan İzettin Dinamo " Kutsal İsyan" kitabında anlattığı için o kitabı kütüphanesinde saklardı .

Müşfik Bey, Müşfik ağabey, Müşfik Baba o alemde hep ışıklar içinde , nurlar içinde olmanı diliyorum.
Mekanın cennet olsun....


MADENCİLER...

Durda saygıyla bak bu gelenler
Dağları taşları kırıp dökenler
Tehlikede bile gülebilenler
Kahraman yürekli madenciler

Kazmayla çıkardığı kömürdür
Ona harcadığı bir ömürdür
Yanınca kalan tozlu bir küldür
Çelikten bilekli madenciler

Yüzlerce metre altında yerin
Galeriler karanlık ve serin
Kalbimizdeki yerin çok derin
Sürmeli gözleri madenciler

Müşfik SANŞAN

Editör: Pusula Gazetesi