Bolu Solucan Üreticileri Birliği Başkanı Selami Kayahan, solucan gübresi kullanarak toprakların kimyasalla zehirlenmesinin önüne geçilebildiğini ve bu yıl itibariyle Karadeniz'de çay üretiminde de kimyasal gübre kullanılmayacağını söyledi.
Bolu'da, solucan gübresi üreticileri tanıtım ve kooperatif toplantısı İstanbul, Konya, Burdur ve Düzce gibi farklı illerden gelen çiftçilerin katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda çiftçilere solucan gübresi ile ilgili bilgiler verilirken, üretim yapan çiftçiler ise tecrübelerini paylaştılar.
Solucan gübresi ile ilgili bilgiler veren Bolu Solucan Üreticileri Birliği Başkanı Selami Kayahan, solucan gübresinin dünyada kullanılabilen en organik gübre olduğunu belirterek, "Bu gübre ile çiftçilerimiz verimlerini her hasat döneminde yüzde 40 ile yüzde 70 oranında artırabilirken topraklarımızın kimyasalla zehirlenmesini önleyebiliriz. Çiftçilerimiz bütün hasat dönemini 15 gün erkene çekerek bu süre zarfı içerisinde fazladan yapacakları işçilik ve masrafları ortadan kaldırabiliriz" dedi.
Solucan gübresinin toprağa ve insana yarar sağladığını ifade eden Kayahan, "Solucan gübresi ile topraklarda zararlı maddelerin yaşamasını engellemiş oluruz. Toprağn PH'ını düzenleriz ve bize toprağı geri kazanmamızla ilgili katkılar sağlıyor. En önemlisi insanların daha organik sağlıklı yaşamaları için yiyebilecekleri organik ürünler üretmemizi sağlar. Türkiye 11 milyon ton gübre ihtiyacı varken bunun 4 milyon tonu yurtdışından ithal edilmektedir. Bu kullanılan gübre ihtiyacının neredeyse yok denecek kadar azı organik gübreye tekabül etmektedir" şeklinde konuştu.

"Çay üretiminde organik gübre kullanılacak"
Normal kimyasal gübre kullanıldığında toprakların her yıl bozulduğunu ve daha az verim alınmaya başlandığını söyleyen Selami Kayahan, bu seneden itibaren Karadeniz'de çay üretiminde de kimyasal gübre kullanılmayacağını belirterek şunları kaydetti:
"Önümüzdeki günlerde bu ve benzeri kararlar ülkemizde alınmaya devam edecektir. Biz de bu çok büyük paydan Bolu ili ve çevresi olarak pay almak istiyoruz. Solucan gübresi öyle bir ürün ki, dünyada bunu bizden satın almak istemeyecek hiçbir ülke yoktur. Buna Çin, İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri dahil. Nasıl kanatlı sektöründe biz Türkiye'de lidersek solucan gübresi üretiminde de Türkiye'de lider bir konumda olabiliriz. Normal kimyasal gübre kullanıldığında topraklarımız her yıl bozuluyor ve daha az verim almaya başlıyoruz. Bir süre sonra artık o topraklarda ürün üretemiyorsunuz. Örneği Karaman'da bir çok alanda Tarım İl Müdürlüğü patates üretimini yasakladı. Çünkü verim alamıyoruz. Bu ürünü kullanarak birkaç yıl içerisinde topraklarımız tamamen organik hale gelir. Ve ilk yıldan itibaren çiftçilerimiz elde edecekleri hasat örneğin bu sene 1 dekarlık alandan 1 ton ürün alabiliyorlarsa, ilk yılın sonunda solucan gübresi kullanıyorlarsa 1,55 tona çıkar. Yani yüzde 55 ortalama artar."

Editör: Pusula Gazetesi