9 kişilik Afganistanlı aile yardım bekliyor paylaşan: pusula67televizyonu

Afganistan'dan Türkiye'ye çalışmak için gelen 9 kişilik aile sokakta kaldı. Zonguldak'ta 1 haftadır parklarda ve cami avlularında yatan aileye çevredeki esnaf sahip çıktı. Afganistan'dan çalışmak ve yaşayabilmek için ayrılan Nurullah Nuri (27), İslamuddin Yousuf (30), Fakhrullah Aizadah (18), Husain Ali Noorı (15), Zarifa Noori (21), Mah Bıgum Yousuf (32), Sadruttin Yousuf (5), Seyayesh Noorı (3), Tabısh Noori (2), İran üzerinden önce Ankara'ya ardından da Zonguldak'a geldi. Ancak iş bulamayan aileye kimse ev de vermedi. Kalan paralarını da yiyecek ve içeceğe harcayan aile parklarda ve cami avlularında yattı. Acılık Caddesi üzerinde bulunan Hz. Ali Cami önünde yatan aileye esnaf yardım elini uzattı. 2 çocuğunu ve eşini alarak Türkiye'ye geldiklerini belirten Nurullah Nuri (27), Afganistan'da yaşama şanslarının olmadığını söyledi. Nuri, "Afganistan'layım, Afganistan'dan İran'a, İran'dan Türkiye'ye biraz yiyecekle ve arabayla geldik. Ankara'yı kazanamadık, bize Zonguldak çıktı. Bir hafta önce Zonguldak'a geldik" dedi. Zonguldak'ta ev, iş ve yemek bulamadıklarını ve 1 haftadır parklarda yattıklarını belirten Nurullah Nuri şöyle devam etti, "Kimse bize Afganistanlıyız diye kiralık ev vermedi. Çünkü Afganistanlılardan hoşlanmıyorlar. Bir hafta boyunca bütün ailece parkta uyuduk yiyecek ve içecek hiç bir şeyimiz yoktu. Türkçe de bilmiyoruz. Erkek kardeşim, kızım, oğlum, karım ve arkadaşım ile geldik. Arkadaşımın eşi hayatını kaybetti. O da oğluyla geldi. 2 arkadaşım daha bizimle geldi. Bizim Afganistan'da bazı sorunlarımız vardı, biz Afganistan'da yasayamıyorduk. Türk halkının bize yardım edeceklerini, bize ev, iş ve yiyecek vereceklerini düşünerek Türkiye'ye geldik. Fakat vermediler. Afganistanlıların hepsi kötü insanlar değiller. Ben orada Rusya'ya ait bir GSM şirketinde çalışıyordum."

ESNAF SAHİP ÇIKTI

Sabah dükkanını açan esnaf, cami önünde yatan Afganistan asıllı aileyi fark etti. Aileye yardım edilmesi için önce Zonguldak İl emniyet Müdürlüğü'ne ardından da İl Göç İdaresi'ne haber verildi. Aileye şu anda yardım edilemeyeceği yanıtını alan esnaf, aileyi imkanlar ölçüsünde bir eve yerleştirdi. Harabe halindeki evin elektriğini ve suyunu açtıran esnaf, gıda yardımı da yaptı. Cadde üzerinde reklam şirketi bulunan ve aileye yardım elini uzatan 40 yaşındaki Deniz Kavraz, "Bu yavrucaklar 1 hafta 10 gündür sokaklarda yatmışlar. İnsan olarak vicdanımız el vermiyor. Devletimizin mercilerini arıyoruz, emniyet bir şey yapamıyoruz diyor, göç idaresi bir şey yapamıyoruz diyor. Şimdi bu insanlar ne olacak. Biz de elimizden geldiğince böyle bir yer bulduk. Sağ olsun bir arkadaşımızdan eski bir ev ama en azından biz sokaklarda yatmalarına engel olduk. Bu insanlara sahip çıkılması için devletimizden ve vatandaşlarımızdan yardım bekliyoruz. Biz esnaf olarak elimizden geleni yapıyoruz ve yapacağız da... Bu insanlara sahip çıkmayı düşünelim. En azından ellerini vicdanlarına koysunlar. Empati yapsınlar. Onlar da bir gün sokakta çocuklarıyla kalmanın ne demek olduğunu tatmak istiyorlarsa oruç gibi düşünsünler ve bir gün denesinler. Bu insanlar gariban insanlar. Biz Türk Milleti olarak sahip çıkmak zorundayız" dedi.

"ARAMADIĞIM YER KALMADI"

Ailenin devletin yardımına ihtiyacı olduğunu belirten Kavraz, "Ben durumu bugün öğrendim hemen emniyeti aradım. Emniyet dedi ki İl Göç İdaresi'ne gideceksiniz. Sağ olsunlar emniyetten polis arkadaşlar geldi. Arkadaşımızın birisini alıp, Göç İdaresi'ne gittiler. Bir şey yapamayız dediler, bekleyecekler, mülteci konumundalar. Ankara da dahil aramadığım yer kalmadı. Bu konuyla ilgili bize destek olan olmadı. İnsanlar orada per perişan yatıyor, herkes duyarsız. Biz böyle bir toplum değiliz. O yüzden de biz sahip çıktık ve çıkmaya da devam edeceğiz. Sadece bizim sahip çıkmamızla olmaz. Bunlar yarın ülkelerine geri döndüklerinde bizim en azından insanlığımızı bilmelerini hafızalarımıza kazımamız gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

"EVİN HALİNİ SİZ GÖRÜYORSUNUZ"

Aileye ellerinden geldiğince yardım edeceklerini belirten Deniz Kavraz, "Biz elimizden geldiğince geçimlerini takip edeceğiz, kumanyalarını alacağız. Arkadaşların gücü kuvveti yerinde. Çalışabilirler ama onların yasal olarak nasıl çalışacaklarını da bilemiyorum. Biz evlerinin erzaklarını karşılamaya çalışacağız. Evin halini siz görüyorsunuz. Biz esnaf olarak daha iyi şartlarda yardım etmek isteriz ama yapabildiğimizin en iyisini yapabildiğimiz yere kadar yapacağız. Benim vicdanımı rahat ettirmem gerekiyor, bir insan ve bir Türk olarak" ifadelerini kullandı.

Editör: Pusula Gazetesi