Ali Kaya, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda Soğuksu'nun tarihini yazdı.

SOĞUKSU'NUN TARİHİ
1-Soğuksu'nun adı gerçekten 'su'dan gelir
Başlangıçta Soğuksu da yerleşim yoktur. Civar köylerden hayvanlarla yada kağnılarla Zonguldak'a gelen köylüler konaklama yeri olarak, yukarıdan soğuk bir suyun aktığı yeri kullanırlar. Su; Pazar'ın üst girişinin, yani Müftülük Yokuşu'nun hemen başlangıcındadır. Yaklaşık on yıl önceydi. Çıkışta solda iki yeni bina inşaatının oradan geçerken iki bilek kalınlığında bir suyun aktığını görünce, oradakilere sordum. Bunun Soğuksu'ya adın veren su kaynağı olduğunu söylediler. Ertesi gün de bu suyu kanalizasyona bağladılar
Bu su, ilk başlangıçta tam olarak nereye akıyordu bilmiyorum. Buralara yapılan inşaatlar nedeniyle mecrası değişmiş olabilir. Bu su ortaya çıkartılıp yapılacak sanatsal bir düzenleme ile konulacak bir kitabede semte ismini veren kaynak olduğu yazılabilir.

2- Soğuksu Zonguldak Belediyesinin kurucu reisi olan Elbasanlı Mehmet Efendi (sonradan soyadı "ULUSOY") tarafından kurulmuştur. Çünkü şehrin bu yakasına ilk evi yapan odur. ( "İlk Reis" isimli makalem)
Fransızlar ve diğer yabancılar Fener'de otururken, Türk-Müslüman ailelerin önde gelenleri şimdiki lavvuar caddesindeki evlerde otururlarmış. Deniz çok yakında olduğundan bu evler de yalı özelliğinde imiş.
Tapu ve varsa Belediyenin eski imar belgelerinde binanın-yada yerinin bulunması,
Buraya "Şehrin ilk Reisi'nin Soğuksu'ya yaptığı ilk bina olduğunu " İfade eden bir tabela "Lavvuar Alanı projesine zenginlik katacaktır.