İnşaat Yüksek Mühendisi Hasan Vehbi Ersoy, 2012 yılında çatısı çöken Zonguldak Merkez Soğuksu Pazaryeri ile ilgili teknik bir değerlendirme yaptı.

İşte o değerlendirme:

"Geçtiğimiz günlerde, 2012 de çöken Soğuksu Pazaryeri davası ile ilgili, mahkeme kararı açıklandı.

Bu davada doğal olarak Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri, BİLİRKİŞİ Raporları doğrultusunda karar vermişlerdir.

Pazaryeri geçen yüzyılın sonunda (eski deprem şartnamesine göre) Memoğlu İnşaata parça parça Zonguldak Belediyesince yaptırılmış ve 2000 yılında teslim alınmıştır.

Bu işin projesi Belediye tarafından yükleniciye verilmiştir. Yüklenici taahhüdünü proje ve şartnamelere göre yapıp, Belediye teknik heyetine teslim etmiştir.

Yüklenici işini teslim ederken Kabul ve Kabul Tutanaklarında eksiksiz olarak teslim etmiştir.

Kısaca, bu çöküşün sebebi mühendis hatası mı, yoksa ihmal hatası mı, bunlar araştırılmalıydı.

Bu çöküşün sebebi mühendis hatası değildir, bu çöküşün sebebi Belediye Başkanlarının işin boyutunu kavrayamamalarıdır.

Bilindiği üzere pazaryeri geniş bir alana kurulmuş, betonarme temel ve üzerine demir boru taşıyıcı kolonlara oturtulmuş uzay kafes çelik çatı ve çatı örtüsünden müteakiptir.

Bu pazaryeri çatısı 2008 yılından itibaren SOS vermeye başlamıştır. Bu alarmı Belediye yetkililerine, pazaryerinin esnafları bildirmişlerdir.

Bu durum eski esnaflardan teyit ettirilebilir. Şikayet konusu pazaryeri kolonlarının bazılarında, zemin kayması oluşmuş ve ilk belirti olarak çatı kaplama saçları açılmış, sonucunda esnafın üzerine yağmur yağmaya başlamıştır. Esnaf bu durumu ilk önce vergi toplayan Pazar zabıtasına bildirmiştir. Zabıta amirin Başkan'a bildirmemesi bence imkansızdır.

Sonrasında zemindeki hareketlilik devam etmiş, esnaf, söylediklerini kendisi dinler hale gelmiştir. Bu aradaki zamanda esnaflar, kendi olanakları ile açılan çatıya saç döşettirmiş, boru kolonları, açılan çatıya kafes birleşimlerinde parça kaynattırıp, yağmuru ve çöküşü kendi olanakları ile geciktirmeye çalışmışlardır.

Bu anlattıklarımı pazaryerinin eski esnaflarına sorduğunuzda aynısını söyleyeceklerdir.

Zira 2010 yılında ben bunları esnaflardan dinledim.

Konu beni hiç ilgilendirmemesine rağmen, inşaat mühendisi olarak sorumluluk hissettim.

Pazaryeri kolon temellerinde kaymalar ve tasmanlar oluşmuştu. (betonarme hatası yoktu), bu ötelenme rijit olarak çalışan uzay kafeste gerilme oluşturmuş ve uzay kafes- kolon birleşimini birçok yerde kesmişti. Oturmaların ve eksen kaymalarının neticesinde de çeşitli yerlerde çatı açmış ve içeri yağmur alıyordu.

O zaman ki şahsi kanaatim, derhal uzay kafes sistemin düğüm noktasından ayrılmış kolonlarının yerine yeni kolon yapılıp uzay kafesin güvenliğe alınması ve mevcut betonarme temellerinin mantolanarak güçlendirilmesi idi. Sonrasında da esnafın kafasına yağmur yağmaması için çatı örtüsünün elden geçirilip yağmurun kesilmesi olmalıydı.

Fakat teknik çalışmaların bir de, idari ve ekonomik tarafı bulunmaktadır. Buna da başkanlar karar vermektedirler. Şahsım İnş. Müh. Müteahhit olarak, küçük bir çalışmayla o zamanın parası 700.000 TL gibi bir bedelle pazaryerinin sağlamlaştırılabileceğini hesapladım.

Bu durumu çeşitli dost meclislerinde dile getirdim.

Fakat ben ancak bunu yapabilirdim. O sıralar Zonguldak Belediyesi ekonomik problemlerle boğuşuyordu. Belediye Başkanı neredeyse nalburdan''5 adet veresiye kürek alamaz'' durumda bulunuyorlardı.

Sonuçta Zonguldak Belediyesi Soğuksu Pazaryeri güçlendirme işi Belediyenin ödenek temin edememesi yüzünden bir kış günü 2012 yılında çökerek iki vatandaşımızın ölmesine sebep olmuştur.

Bilirkişileri de garipsediğimi belirtmek isterim.

Ayrıca meslek adamı ve inşaat yüksek mühendisi olarak bilirkişi raporlarını okumak istiyorum.

''Zemindeki konsolidasyonu müteahhit mi oluşturdu''diye adama sormazlar mı..! Eski esnaflarla hiç mi konuşmadınız? Esnaf çatıyı kendi olanakları ile tamir edip suyu kesmeye çalıştığını sizlere söylemedi mi? Kolonlardaki açmalar eksen kaymaları, zamanın Belediye Başkanlarına esnaf tarafından iletildiğini, alarmı başkanların bildiğinden haberiniz yokmu? Yoksa bilirkişiler esnaf ile hiç konuşmadılar mı?

Kabul heyeti mühendislerini ve sonraki mühendisleri neye dayanarak tahakkum altına aldırıp ceza verilmesini sağladınız? Bunlar anlaşılır bir durum değildir.

Sonuç olarak, Belediye mühendisleri ve yüklenici Memoğlu İnşaatın hiçbir suçu ve savsaklaması olduğunu düşünmüyorum. Belediye başkanlarına da, Belediyede para olup olmadığı araştırılması yapılmalıdır. Yani, para vardı da güçlendirme işini ihmal mi ettiler? Zamanın mühendis belediye başkanları Secaattin Gonca ve İsmail Eşref dönemi incelenip, neden güçlendirme yaptırmayıp da kazaya sebebiyet verildiği ortaya çıkarılmalıdır. Zonguldak Belediyesi'nde ''karar işi'' hala ve sadece Başkan'a aittir..! Zira aslolan sadece başkanın fikirleridir, mühendisler herhangi bir konuyu başkan kadar bilemezler..."

Editör: Pusula Gazetesi