TBMM'de görüşülen Anayasa değişikliği ile ilgili Pusula'ya konuşan MHP İl Başkanı Hamdi Ayan;

"VATANDAŞLARIMIZ KUTUPLAŞTIRILMADAN BU İŞLER YAPILMALI"

Milliyetçi Hareket Partisi Zonguldak İl Başkanı Hamdi Ayan Pusula'ya yapmış olduğu açıklamada TBMM'de görüşülen Anayasa değişikliği ile ilgili görüşlerini bildirdi. Yapılmak istenen 'Başkanlık Sistemi' değil, 'Cumhurbaşkanlığı Sistemi'dir diyen Ayan; "uluslararası konjektürlerde Türkiye'nin yönetim şekli ne dendiğinde 'Cumhurbaşkanlığı Sistemi' denilecek olmasına rağmen, 'Başkanlık Sistemi' yapılıyormuş gibi insanlar arasında bir kutuplaşmaya yol açılmaktadır. Anayasa oylamasının sonuçlarına bakılarak bir referanduma gidileceği görülüyor. Milletimizin istemediği bir şey ülkemizde olmaz. Hayır demeyi benimseyenler varsa sandıkta bunu kullanacaklar.Evet demeyi benimseyenler varsa sandıkta bunu kullanacaktır. Sonuçta millete rağmen siyaset yapmayacağımıza göre sandıktan çıkan irade ne ise herkes buna saygı duyacak" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Mecliste birbirlerine çay söylemesine de atıfta bulunan Ayan; "Meclis'te Kılıçdaroğlu Başbakana çay söylüyor, çay ısmarlıyorlar birbirlerine ve 'Ağanın eli tutulmaz' ifadeleri kullanılıyor. Tamam siz orada hoş sohbet ediyorsunuz, çayınızı içiyorsunuz ama Zonguldak'a bakıldığı zaman biz Cumhuriyet Halk Partisi'nden olan arkadaşlarımızla sokakta didişir hale geldik. Bunlara ne gerek var. Sonuçta sizlerde Sivil Anayasa istiyordunuz. Ne oldu da bu işler değişti." dedi.

SİSTEMİN ADI 'BAŞKANLIK SİSTEMİ' DEĞİL, 'CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ'DİR

Yapılmak istenen sistemin Başkanlık Sistemi olmadığına, yapılmak istenen sistemin Cumhurbaşkanlığı Sistemi olduğuna vurgu yapan Ayan;"Vatandaşlarımız ne maksatla söylüyorlar anlamış değilim. Ulusal basında da seyrediyoruz. Sistemin adıyla alakalı Başkanlık Sistemi'nden bahsedilmektedir. Dikkat ederseniz Anayasa'nın ilk 4 maddesi dokunulmamak kaydıyla yeni bir Anayasa için uzlaşma yapılmak isteniyor. Bunu diğer siyasi partilerin tamamı ve artık Türkiye'nin Askeri vasiyetten kurtulması, darbe Anayasasından Türkiye'nin kurtulmasıyla ilgili bütün siyasi partilerde vatandaşımızdan sivil bir Anayasanın yapılmasıyla ilgili bir eğilim vardı. Süreç böyle başladı. Değişiklik öngörülen 18 madde içerisinde sistemin adı Başkanlık Sistemi olmasına karşı hiçbir ibare yokken arkadaşlarımızın üzerinde böyle bir baskı oluşturulmasını açıkçası doğru bulmuyorum. Önemli olan burada Türkiye Cumhuriyeti'nin yönetim şeklidir. Şuanda Türkiye Cumhuriyeti'nin idare şekli Cumhurbaşkanlığı sistemidir. Burada kaldırılacak olan Başbakanlık yetkilerinin Cumhurbaşkanına devri söz konusudur. Daha önceden bunlar, Sayın Cumhurbaşkanı fiili olarak hareket edip, hukuki olarak bir dayanağı olmayan ve Başbakanın elinde bulunan yetkileri kullanmasından kaynaklanan bir sistemin yerine oturması söz konusudur. Bunun üzerinde defalarca bu ibareler geçmemesine rağmen, uluslararası konjektürlerde Türkiye'nin yönetim şekli ne dendiğinde 'Cumhurbaşkanlığı Sistemi' denilecek olmasına rağmen, 'Başkanlık Sistemi' yapılıyormuş gibi insanlar arasında bir kutuplaşmaya yol açmaktadır. Anayasa oylamasının sonuçlarına bakılarak bir referanduma gidileceği görülüyor. Milletimizin istemediği bir şey ülkemizde olmaz. Hayır demeyi benimseyenler varsa sandıkta bunu kullanacaklar.Evet demeyi benimseyenler varsa sandıkta bunu kullanacaktır. Sonuçta millete rağmen siyaset yapmayacağımıza göre sandıktan çıkan irade ne ise herkes buna saygı duyacak ve artık Türkiye bunları konuşmayacaktır. Özellikle 2007 yılından beri bu zamana kadar Türkiye bu konularla meşgul ediliyor" ifadelerine yer verdi.

"SİZ ÇAY İÇİYORSUNUZ AMA BİZ SOKAKTA DİDİŞİR HALE GELDİK"

Başbakan Binali Yıldırım ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Mecliste kameralar karşısında birbirlerine çay söylemesine atıfta bulunarak; "Bakın görüyorsunuz, Meclis'te Kılıçdaroğlu Başbakana çay söylüyor, çay ısmarlıyorlar birbirlerine ve 'Ağanın eli tutulmaz' ifadeleri kullanılıyor. Tamam siz orada hoş sohbet ediyorsunuz, çayınızı içiyorsunuz ama Zonguldak'a bakıldığı zaman biz Cumhuriyet Halk Partisi'nden olan arkadaşlarımızla sokakta didişir hale geldik. Bunlara ne gerek var. Sonuçta sizlerde Sivil Anayasa istiyordunuz. Ne oldu da bu işler değişti. İllaki siyasi olarak onu beğenmeyenler, bunu beğenmeyenler bana gelsin, bana yığılsın diye bir siyaset gütmeye gerek yok. Zaten sancısı büyük bir süreçten geçiyoruz. Ülke daha çok sıkıntıya sokulmadan bu işler yapılmalı. Daha önce defalarca değişti bu Anayasa ve daha çok maddeleri değişti. Hiç bu şekilde Kargaşa çıkarılmamıştı. Sonuçta bu vatandaşımızın önüne gelecek ve halk karar verecek. Sandıktan kaçacak halimiz yok. Arkadaşlarımız sabır içersinde konuşarak bu işlerin yapılmasında yarar olacağı ön görüsündeyim. Zaten ayrılıklar yaşıyoruz. Zonguldak'a bakarsak zaten birlik beraberlik yok. Bunları bir fırsatmış gibi bir zaman süreci olarak kullanılmaması lazım. Vatandaşımız şunu bilmeli ki bu sistemin adı 'Başkanlık Sistemi' değil 'Cumhurbaşkanlığı Sistemi' olarak görmesi lazım.

Editör: Pusula Gazetesi