Bu nedenle de her insanın olması gereken fiziki şekli boyunun kilosuyla aynı orantıda olmasıdır. Bunun için bir takım yöntemler vardır bu yöntemler incelenerek kendi ideal kilonuzu da hesaplayabilirsiniz. Eğer ki sizde kendinizi normal bir kiloya sahip olmayan biri olarak görüyorsanız o zaman yediklerinize içtiklerinize ve günlük yaşantınıza dikkat etmeniz gerekiyor.

Kilolardan bahsedince birçoğumuzun aklına aşırı kiloluluk ya da şişmanlık geldiğinin farkındayız ancak hayatta kilolu insanlar kadar zayıf ve sıska insanların olduğunu da söyleyebilirim hem de bu insanların sayısı azımsanamayacak derecede. Bazıları yedikleri herşeyden kilo almalarından şikayet ederken bazıları da ne yerse yesinler kilo alamadıklarını söylerler. Aslında bunun en büyük etkisinin de metabolizma olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü metabolizmanızın çalışması ne kadar hızlı olursa o kadar kilo almanız da o kadar zor olacaktır. Eğer ki metabolizma yavaş çalışırsa o zamanda belirttiğim gibi ne yerseniz kilo alırsınız.

Fakat bunu söyledim diye de herşeyi metabolizmanın çalışmasına bağlamamak gerekir. Sizin bu şekilde dengeli ve düzenli beslenmeniz önemlidir. Hatta bazı yiyecekler vardır ki onların kalori oranlarının yüksek olması sayesinde daha hızlı bir şekilde kilo alabiliriniz. Bir insanın sağlıklı bir şekilde kilo alması için mutlaka dengeli ve düzenli bir beslenme programı dahilinde hareket etmesi gerekiyor. Bugünkilo aldıran yiyecekler denince aklınıza sanıyorum ki ilk olarak hamburger, kola vs. gibi sağlıksız ve kalorisi yüksek olan yiyecekler geliyor. Ama bu yiyeceklerin vücudunuza zarar vererek size kilo aldırdığını hemen söyleyelim. Evet, bu tarz hazır ve paketlenmiş olan gıdalar size kilo aldırabilir fakat sağlığınızın da bozulacağını bilmeniz gerekiyor. Doğru bir biçimde kilo alınmak isteniyorsa o zaman bölgesel olan yağlanmalara dikkat etmeniz gerekir. Sonuç olarak sağlıklı ve dengeli bir şekilde kilo almak istiyorsanız mutlaka doğru bir beslenme programı hazırlamalısınız bunu da bir doktordan yardım alarak yapabilirsiniz.

Yapacağınız program listenizde yer verilmesi gereken kilo aldırma özelliğine sahip yiyecekler hakkında ayrıntılı olarak bilgileri makalemizin devamında bulabileceksiniz. Kilo almak için programınızı hazırlarken bu yiyeceklerdeki özelliklere dikkat etmeniz sizin için daha faydalı olacaktır.

İşin teknik bölümüne bakacak olursak kilo almak isteyen bir insanın günlük olarak almış olduğu kalori miktarının harcamış olduğu kaloriden daha fazla olması gerekiyor. aksi takdirde kilo alımının gerçekleşmesi de beklenemez. Burada bir püf nokta olarak size belirtmek istediğimiz bir program listesi hazırlarken öncelikli olarak günde almanız gereken kalori miktarının 300-400 kalori üzerinde bir program hazırlamanız gerekiyor. Bu sayede bir ay sonunda sağlıklı bir şekilde 1- 1,5 kilo almış olacaksınız. Sağlıklı bir insanın da ayda en fazla alması gereken kilosu budur.

İkinci olarak sizin sağlıklı bir kilonuz var mı yok mu onun tespit edilmesi gerekiyor. Bunun içinde ideal kilonuzun hesaplamasını yapmalısınız. İdeal kilonuzu doktorunuz size belirtecektir. Ancak kendiniz evinizde de bunu öğrenebilirsiniz. İnternetten hesaplama yöntemlerini kullanarak sağlıklı kilonuzun kaç olması gerektiğini öğrenebilirsiniz. Eğer ki yapılan ölçüm sonucunda siz olmanız gereken kilodan daha az çıkıyorsanız o zaman bu durumun sizin vücudunuzu da etkileyebileceğini söyleyebiliriz. Yani kilolu olmak kadar zayıf ve sıska olmakta aslında bir risk taşır. Mesela bağışıklık sisteminiz zayıf ve güçsüz kalabilir, kas kütleniz daha az olabilir, kemiklerinizin yapısı daha zayıf olabilir, cildiniz solgun, saçlarınız ve tırnaklarınız sağlıksız bir biçimde görülebilir. Kısacası aşırı zayıflığın beraberinde pek çok sıkıntıyı da getirebileceğini söyleyebiliriz.

Neyse sözü daha fazla uzatmadan kilo aldıran besinler hakkında ayrıntılara geçelim. Ama son olarak yaş boy, kilo ve cinsiyet gibi ilk aşamaları doğru bir şekilde tamamlamış ve tespit etmeniz önemli.

Sağlıklı ve Hızlı Kilo Aldıran Besinler

Aşağıda sizler için hazırlamış olduğumuz sağlıklı ve hızlı kilo aldıran besinler hakkında geniş bir bilgiyi bulabilirsiniz. Ancak bu konuda herhangi bir yanlışlığa ihtimal vermemek adına size önerimiz bir doktor kontrolünden geçmeniz.

Hayvansal Yağlar

Hayvansal yağlar bir insan hayatı için çok önemlidir. Özellikle de balık ve et yapının kolesterol içeren besin grupları arasında olduğunu söyleyebilirim bu nedenle de tüketirken dikkatli olmak gerekiyor. Düzenli ve dengeli bir şekilde hayvansal yağlar tükettiğiniz de kilo almanıza yardımcı olabilecektir. Burada bir örnekleme yapacak olursak 100 gram tereyağında yaklaşık olarak 900 kalori bulunur 100 gram balık yağında ise 910 kalori vardır. Dolayısıyla bu oldukça yüksek bir miktara karşılık gelir. Sağlıklı bir tereyağı seçtiğiniz de sağlıklı bir kilo alımı yaşayacağınızı görürsünüz.

Bitkisel Yağlar

Bitkisel yağlar da kilo aldıran besin grupları arasında gösterilir. Mesela zeytinyağı, fıstık,kanola yağı ve soya yağı gibi. Bunlar yüksek kalori içeren gıdalardır ve 100 gramında 900 kalori bulunur. Bu besin gruplarından hafta içinde dengeli bir şekilde tüketilmesi gerekir.

Fıstık Ezmesi

Fıstık ezmesi denildiğinde ilk akla gelen sporcular olur çünkü sporcular bu besine bir hayli meraklıdır. 100 gram bir fıstık ezmesi içerisinde tam 600 kalori vardır. Ve kilo aldıran besinler arasında en çok adı geçen gruptadır.

Kuruyemişler

Kuruyemişler hem sağlık açısından hem de kalori açısından önemlidir. 1 avuç badem de 161 kalori vardır dolayısıyla burada kuruyemişleri abartmadan düzenli bir şekilde tüketmek gerekir.

Çikolatalar

İşte buna hayır diyebileceklerin olmadığını düşünüyorum. Çikolata yemesi keyifli ve hızlı bir şekilde kilo aldıran besinler arasında. Çikolatayı dengeli bir şekilde tükettiğiniz zaman size hem kilo aldıracak hem de sizi mutlu etmeye yardımcı olacaktır. Ancak dediğimiz gibi bir başladığınız da kendinizi de tutamayacağınız için dengeli bir şekilde beslenmeniz gerekiyor.

Peynir

Peynir yağ oranı yüksek olan proteinlerden. Özellikle de kalsiyum bakımından yüksek olduğu için de zengin olduğundan dolayı belli bir yaştayken faydalı olarak bilinir. Peynir ve hayvansal ürünlerin sıklıkla tüketilmesi sağlıklı bir şekilde kilo almanız noktasında önemlidir. Peynir, süt, kaymak vs. gibi hayvansal ürünler kalori bakımından yüksek ve de sağlıklı beslenme noktasında oldukça önemli olan yiyeceklerdendir.

Tüm bunların dışında kilo almak için beslenmenizin yetersiz olduğu durumlarda ise kilo aldırıcı besin takviyelerine yönelebilirsiniz. Kilo aldırıcı olarak da bilinen bu takviyeler kilo alma sürecinizde size destek sağlayarak daha etkili sonuçlar almanıza yardımcı olabilir. Aşağıdaki makaleden konuyla ilgili daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Bu yazı da ilginizi çekebilir: En İyi Kilo Aldırıcı Takviyeler Hangileridir?

Kilo almak ya da zayıflamak isteniyorsa sabah kahvaltıları günün en önemli öğünü olarak bilinir bunun içinde burada yediğiniz yiyecekleri dikkatli bir şekilde seçmeniz gerekir. Bunun yanı sıra üç ana öğünü atlamamanız gerekiyor ve ana öğünlerinizin arasına ara öğünleri de eklemeniz önemli.

Şimdi kilo almak ve vücudunuzun daha iri görünmesini istiyorsanız o zaman mutlaka kendinize sağlıklı ve dengeli beslenme içeren bir liste oluşturmalısınız.

Editör: Pusula Gazetesi