Avcı, "7143 sayılı kanun, vergi ve SGK borçlarına yapılandırma kapsamına almış oldu. Yasanın ismi zaten bazı alacakların yapılandırması kanunu. Bu kapsamda SGK da alacaklarının tamamı yapılandırma kapsamına alınmış oldu. Daha önceki yapılandırma kapsamındaki belli bizim borçlarımız yapılandırma kapsamında iken şu anda SGK borçların tamamı yapılandırma kapsamına alınmış olduk. Malum olduğu üzere yapılandırma başladığı tarihten bugüne kadar her türlü yolu deneyerek kamuoyuna duyurmaya çalışıyoruz. Son günler yaklaştığı için tabi çabamızı arttırmış bulunmaktayız. Bu kapsamda sürekli meslek örgütleri, meslek odalarımızı vasıtasıyla üyelerine SMS ile bilgilendirilmeye çalışıyoruz. Alışveriş merkezinde bir stant açtık, orada vatandaşlarımıza duyurmak adına bir çaba içerisine girdik. Bir de bizzat borçlarımıza tek tek telefon açarak bu süreyi kaçırmamaları gerektiğini, yukarıdan almış olduğumuz intibanın bu yapılandırmanın son yapılandırma olacağı ve bugüne kadar yapılmış olan yapılandırmaları da en önemlisi olduğunu duyurmaya çalışıyoruz. Çünkü hakikaten peşin ödemelerde gecikme zammı ve gecikme faizlerinin yüzde 90'ı siliniyor. Bu imkan şu ana kadar hiçbir yapılandırmada tanınmamıştır. Bu nedenle bu imkandan tüm borçlarımızın faydalı olabilmesi için azami gayret içerisinde olduğumuzu belirtmek istiyorum. 31 Temmuz 2018 müracaat için son tarihtir. Biz son günlerde sıkışma olmasın diye cumartesi ve pazar günleri SGM'lerimizi açık tutacağız. Yani vatandaşlarımız cumartesi pazar günü müracaat ederlerse yine SGM'lerimizde yapılandırma işlemlerini yaptırabilecekler. Yapılandırmaya ciddi bir başvuru var ve başvuruları sonuçlandırmaya çalışıyoruz. Sadece başvuru almak değil başvurular sonuçlandırıp vatandaşlarımıza tebligatlarını gönderme çabası içerisindeyiz. Bugün itibariyle baktığın zaman Zonguldak'ta yapılandırmaya 3726 müracaat var. Yine İHYA talebinde bulunan 189 sigortalımız var, dondurma talebinde bundan da 1931 talebimiz var. Bu sayı beklediğimiz sayılara yakın ama bizim hedefimiz son yapılandırma olacak olması nedeniyle müracaat sayılarının azami derecede artırılması yönünde. Yapılandırmaya mutlaka ve mutlaka müracaat edilmesini öneriyoruz" dedi.

"110 BİN TL BORÇ, 17-18 BİN TL'YE DÜŞEBİLİRİYOR"

Yapılandırma yapması halinde ödeme gücü olmadığını belirtenlere de seslenen SGK İl Müdürü Avcı, "Yarın ödeme gücünün ne olacağı hiç belli olmaz. Ama bu yapılandırmadan yararlandığı zaman çok ciddi indirimler var. Yani geçmiş dönem borçlarına baktığımız zaman örneğin 110.000 TL borç 17 -18.000 TL'ye kadar düşebiliyor. Bu imkanı bir daha bulmaları mümkün değil. Yapılandırmanın bittiği 31 Temmuz'dan sonra biz bu 110.000 TL'nin tahsilatı için icra memurlarımız alanlarda olacak. Bu mağduriyeti yaşamamak için o sıkıntılara girmemek için mükellefler mutlaka ve mutlaka yapılandırma müracaatlarını yapsınlar. Peşin ödeme imkanın yoksa biz 6 ay 9 ay 12 ay 18 ay taksitli ödeme imkanı da sunuyoruz. Daha öncesinde de ödeme imkanı olursa yine bizim yasamız buna müsaade ediyor. Müracaat ettik ama sonuna kadar yapılandırmaya devam edemedik, müracaat ettiğimizdeki ödemiş olduğumuz tutarı kadar bu yapılandırmadan faydalandırma imkanımız mevcut. O nedenle bize sigorta prim borcu olanların, BAĞKUR sigortası borcu olanların, özellikle rücu işlemlerinden doğan borcu olanların bu yapılandırmayı kaçırmamalarını üzerine basa basa duyuruyoruz.

"BAĞKUR BORCU OLANLAR SİLİNMİŞ GÜNLERİNİ GERİ ALABİLİYOR"

"Bu yapılandırmanın ayrıca özellikli bir durumu da eski BAĞKUR borçlarını ödeyerek silinmiş olan günlerini geri alma imkanı tanınıyor" diyen Avcı, açıklamasına şöyle devam etti; "Bu imkanlardan faydalanmalarını rica ediyoruz. Çünkü neticede emeklilik için o dönemlerin alınması gerekiyor. Bize yapılan müracaatların yüzde 50'sinden fazlasını sonuçlandırmış ve sonrasında geri dönmüş urumdayız. İlk taksitlerini 31 Ağustos'ta ödemeleri gerekiyor. Yapılandırmanın geçerli olması için ilk taksitin süresinde ödenmesi gerekiyor. 31 Ağustos'ta ilk taksitin ödenmemesi demek yapılan yapılandırmanın iptal edilmiş olması anlamına geliyor. Bu nedenle sigortalarımızın bu konuda hassas olmalarını özellikle duyuruyoruz. 31 Temmuz son gündür ve son gün şartını kaçırmadan müracaat etsinler."

Editör: Pusula Gazetesi