Öziplik İş Düzce Temsilcisi ve Hak İş İl Başkanı Talat Örnek, Dinarsu Akal Tekstil'de örgütlenme çalışmalarına başladıklarını, ancak işverenin örgütlenmeden rahatsız olduğunu belirterek tehdit edildiklerini ifade etti.
İşveren ya da işveren vekillerinin bazı çalışanlara baskı uyguladığını belirten Örnek "Bu süreçte çalışan işçi arkadaşları tek tek odalarına çağırarak telefonlarını isteyip e-Devlet'lerine baktılar. E-Devlet'lerini vermek istemeyenleri 'Siz ikinci bir emre kadar işe gelmeyin' diyerek içeriye almadılar" dedi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Talat Örnek, şunları söyledi;
"Alaplı'da bulunan Dinarsu Akal Tekstil'de sendikal örgütlenme çalışmalarımız başladı. Buradan bize ulaşan Öz İplik İş Sendikası'nı tercih eden işçi arkadaşlar ile görüşmeye başladık. Örgütlenme ve üyelik işlemlerimiz hızlanmaya başladı. Çalışan arkadaşlar anayasal haklarını kullanarak Öz İplik İş Sendikası'na üye oldular. İşveren ve işveren vekilleri üye sayısının artması üzerine sendikanın yetkili sendika olmasını engellemek için fabrika içerisinde çalışan arkadaşlara baskı uygulayarak tehditler savurarak üyelik çalışmalarını engellemeye çalıştı. Bu süreçte çalışan işçi arkadaşları tek tek odalarına çağırarak telefonlarını isteyip e-Devlet'lerine baktılar. E-Devlet'lerini vermek istemeyenleri 'Siz ikinci bir emre kadar işe gelmeyin' diyerek içeriye almadılar. Mesaide olan arkadaşları fabrika içerisinden çıkarttılar. Sendikaya üye olmak anayasanın 51.maddesi gereği serbesttir. Kişi hür iradesiyle sendikaya üye olur ve istifa eder. Ama burada pandemi süresince çıkan kanunlar nezdinde işten çıkarılma yasağı da devlet tarafından getirilmişken işveren ve işveren vekilleri bu kanunu görmezden gelerek kendilerini kanundan ve hukuktan daha üstün görmektedir. Ve anayasayı ihlal etmektedir. Öz İplik İş Sendikası olarak üyelerimizin hakkını kanunlar ve hukuk çerçevesinde sonuna kadar koruyacağız. Biz Öz İplik İş Sendikası gücünü Türkiye genelinde 35 bin üyesi ilan ve işçilikten gelen, çalışma koşullarının ağırlığını bilen Genel Başkanım Rafi Ay'dan almaktadır. Öz İplik İş Sendikası ve Hak İş Düzce İl Başkanı Talat Örnek olarak işveren ve işveren vekillerinden gelen baskıların durdurmak için ve fabrikadan uzaklaştırılan arkadaşların geri alınması için geçen hafta cuma günü başlatmış olduğumuz ve bugün de devam ettiğimiz eylemlere yarın ve daha sonrasında da devam edeceğiz. Üyelerimizin sonuna kadar yanındayız."
"Biz sendikal faaliyeti engellemiyoruz. Sendikal özgürlüğe hiç bir şey demiyoruz diye. İşte gördüğünüz gibi 10 tane arkadaşım önce 8 tanesi sonra da 2 tanesi sendikadan istifa edin sizi iş başı yaptıralım. Fabrikamızda işinizin başında olun diyorlar. Bu 10 arkadaşımızın pandemi sürecinde neden işe alınmadıklarının ispatlarını yapsınlar. Bu 10 arkadaşımızın işinin başında olması gerekiyor. Ve bununla ilgili her gün basına açıklama yapacağız. Bizim amacımız burada Dinar su Akal çalışanların arkadaşlarımıza zarar vermek değil. Sendikal özgürleşmenin sendikal faaliyetlerinin önünü açmak birlik ve beraberlik içerisinde daha iyi daha güzel günler yaşamak. Burada ki süreçte sendikadan istifa et iş başı yap. Sendika üyesiysen burada bulunamazsın burada çalışamazsın diye baskılar yapılıyor biz bu baskıların hepsi ispatlı delilli bir şekilde bizim elimizde mevcut. Bizim arkadaşlarımıza noterden ihtarnamesini İŞKUR'a da şikayet dilekçesinde bulunduk. Eğer buna bir dur demezlerse savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Üyelerimizin saçının bir teline gelen zarar Öz İplik Sendikası'na gelmiş olan zarardır. Bizim işverenden tek talebimiz şu bu pandemi sürecinde zor süreçte işten atılma süreci yokken devlet tarafından bu yasaklanmışken bu işten atılan 10 arkadaşımızınım neden işe alınmaması neden alınmıyor eğer sendikal faaliyetlere bir yasakları bir engelleri yoksa bu arkadaşlarımızın yarından itibaren görevlerinin başına dönmelerini istiyoruz. Bizim tek amacımız gayemiz işveren ile işçi arasında bir köprü görevi kurarak yapılması gerekenleri olması gerekenleri yapmak burada huzur barış ortamını sağlamak. Burada çalışanlara eziyet kimsenin hakkı hukuku yensin istemiyoruz. Bizim amacımız burada faaliyetlerimizi sürdürüp faaliyetlerimizi devam ettirmek. Ben bu anlamda Öz İplik İş Sendikası olarak ne gerekiyorsa yapacağımızındın kimsenin şüphesi kalmasın."