Türk-İş'e bağlı Belediye-İş Sendikası Genel Sekreteri Nihat Ayçiçek, Ereğli Belediyesi'nde kadroya geçecek yaklaşık 850 taşeron işçinin Hak-İş'e bağlı Hizmet-İş Sendikası'na zorla üye yaptırılmak istenmesine sert tepki gösterdi.

Genel Sekreter Nihat Ayçiçek, Belediye-İş Sendikası Zonguldak Şubesi'nde yaptığı açıklamada, "Ereğli Belediyesi işyerlerinde çalışan yaklaşık 850 taşeron işçisi, Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ve görevlendirdiği Başkan Yardımcısı Esra Alpago'nun yönlendirmeleri ile daire müdürleri ve şefleri tarafından tehdit ve baskıyla yandaş Hizmet-İş Sendikası'na üye olmaya zorlanmışlardır" dedi.

Ayçiçek, şunları söyledi:

"BİRAZ ONURUNUZ VARSA, İŞÇİNİN ANAYASAL SENDİKA SEÇME HAKLARINA MÜDAHALE ETMEYİN"

"Oysa Anayasanın 51'inci maddesi sendika seçme özgürlüğünü işçiye tanımıştır. Yine anayasanın aynı maddesi 'hiç kimse işçileri zorla sendikaya üye yapamaz' demektedir. 24 Aralık 2017 tarihi ve 696 sayılı KHK kapsamındaki kamu ve belediye taşeron işçilerinin sendika seçme özgürlüklerine asla müdahale edilemeyeceği Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından defalarca ifade edilerek, yazılı ve görsel basın kanalıyla kamuoyuyla paylaşmışlardır. Bütün bunlara rağmen Ereğli Belediyesi yöneticilerinin bu tutumlarını ısrarla sürdürmeleri ne ile ifade edilir, kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Hizmet-İş, Türkiye'nin her tarafında uyguladığı yalanla ve baskıyla üye kaydetme yöntemini Ereğli Belediyesi'nde de uygulamaktadır. İşverenlere sırtını dayayarak, sadece kişisel menfaatleri için bu yöntemlerle üye kaydetmek ve İşçinin iradesini yok sayarak işverenin onayı ve desteği ile örgütlenme yapmak sendikal ilkelerle bağdaşmadığı gibi böyle bir anlayıştan emekçilerin haklarını koruması ve geliştirmesi beklenemez. İşçileri; tehditle, şantajla, yandaş sendika Hizmet-İş'e üye olmaya zorlayanlara sesleniyoruz: Biraz onurunuz varsa işçinin anayasal sendika seçme haklarına, demokrasiye de biraz inancınız varsa işçilerin demokratik tercihlerine müdahale etmeyin. Koyun sandığı işçinin önüne, sendikal tercihlerini özgürce yapabilsinler ve herkeste bu tercihlerine saygı göstersin. Ama yapamazsınız, çünkü işçilerin tercihinin hiçbir zaman sizin tercihiniz doğrultusunda olamayacağını çok iyi biliyorsunuz."

"DARBECİ FETÖ ÖRGÜTÜ ELEBAŞINA PLAKET VERDİĞİNİ BİLİYOR MUYDUNUZ?"

"Sormak istiyoruz: Sizler hangi amaca hizmet ettiğinizin farkında mısınız? İşçileri zorla üye yapmaya çalıştığınız Hizmet-İş Sendikası'nın dünkü Genel Başkanı ve bugünde onursal Genel Başkanlığını sürdürmekte olan zatın, okyanus ötesine Pensilvanya'ya gidip, darbeci FETÖ örgütü elebaşına plaket verdiğini biliyor muydunuz? Ereğli Belediyesi işçilerini ekmeği ile aşıyla, işi ile tehdit ederek böyle bir yapının içerisine itmek ahlaksızlıktır. İşçilerin anayasal haklarını kullanmasını engelleyenler, biliniz ki; hukuksuzluk yapıyorsunuz, Anayasal suç işliyorsunuz. Türkiye bir hukuk devletidir, herkes haddini de yerini de bilmelidir. 'Bize bir şey olmaz, arkamız sağlam' diye düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. TCK'nın sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi başlıklı 118'inci maddesinde, 'Bir kimseye; karşı bir sendikaya üye olmaya veya olmamaya zorlamak amacıyla cebir veya tehdit kullanan kişi veya kişiler 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır' denmektedir. Belediye-İş Sendikası, Ereğli Belediyesi'nde 35 yılı aşkın bir süredir örgütlü sendikadır. Bu süre içerisinde gücünü her zaman için işçiden almıştır. İşçilere yapılan bu zulmü, adaletsizliği, baskıyı hukuksal yolları kullanarak dün de cezasız bırakmadık, bugünde ve yarında bırakmayacağız. Belediye-İş Sendikası olarak; bugün siyasi iktidarın desteğine güvenerek, Ereğli Belediyesi emekçilerine zulüm eden onları aşı ile ekmeği ile tehdit ederek yandaş Hizmet-İş'e üye olmaya zorlayan en üstten en altta kadar tüm bürokratların yaptıklarını yanlarına bırakmayacaktır. Belediye-İş Sendikası, işçilere yapılan bu insafsız uygulamalara karşın her türlü mücadeleyi sürdürmeye kararlılıkla devam edecektir."

Editör: Pusula Gazetesi