Zonguldak kent merkezi ile Çaycuma, Devrek, Ereğli ve Alaplı&[#]8217;da Cuma günü sabah saatlerinde meydana gelen sel suları etkisini kaybetti. Zonguldak Merkezdeki Acılık ve Üzülmez Derelerindeki su seviyesi 20 santime kadar düştü. Mithatpaşa Mahallesi İkinci Makas mevkiinde selden zarar gören köprü trafiğe kapatıldı. Yoldan yaklaşık 1 metre mesafesi açık olan köprünün ayaklarında çatlaklar olduğu gözlendi.

Selden etkilenen Asma Mahallesi Mine Sokak&[#]8217;taki esnaf ve ev sahipleri, sabahın erken saatlerinden itibaren zarar gören eşyalarını dışarıya çıkararak temizlik çalışmalarına başladı. Kahvehanedeki sandalyeler dışarıda tek tek yıkanarak temizlendi.

Selden dolayı 15 bin lira maddi zarara uğradığını belirten market sahibi 41 yaşındaki Hasan Çağlayan, sabahleyin dükkandayken uğultuyla beraber aniden bir patlama duyduğunu belirterek, &[#]8220;Bu patlamayla birlikte dükkanımız su içinde kaldı. Eşimi dükkandan yeğenim çıkardı. Arabamızı kaçırdık. Maddi anlamı bırakın manevi daha fazla zararımız var. Yetkililerden hiç kimseyi şu ana kadar yanımızda görmedik. Kendi imkanlarımızla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz&[#]8221; dedi.

Dükkanda mahsur kalan ve yeğeni tarafından kurtarılan 31 yaşındaki Fatma Çağlayan ise &[#]8220;Bir anda uğultuyla geldi. Su gelince kapıyı örttük. Kapıyı açınca su içeri girdi. Yarı belime kadar su vardı. Dükkandan güçlükle canımızı kurtardık&[#]8221; diye konuştu.

ZONGULDAK LİMANI ÇAMURA DÖNÜŞTÜ

Dereler aracılığıyla selin getirdiği çöpler Zonguldak Limanı&[#]8217;na ulaştı. Çevre ve görüntü kirliliğine neden olan limandaki çöpler balıkçılar ve tarafından temizlendi. Halen kıyılarda çöp bulunan limanın yüzeyi çamuru andırıyor.

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri, kent merkezinin yanı sıra Ereğli İlçesi&[#]8217;ne bağlı Çaylıoğlu ve Alaplı İlçesi&[#]8217;nde hasar tespit çalışmalarına başladı. Selden en çok etkilenen bin 600 nüfuslu Çaylıoğlu Köyü&[#]8217;nde birçok iş yeri sel sularıyla birlikte kullanılmaz hale geldi. Sulara kapılan bazı araçlarında kullanılmaz hale geldiği köyde AFAD ekipleri, ev ve iş yerleri zarar görenlerle görüşerek zararlarını tutanağa aldı. Zonguldak Valiliği tarafından gönderilen içme suları da vatandaşlara dağıtıldı.

AFAD İl Müdürü Ahmet Gügör, Çaylıoğlu&[#]8217;nun selden en çok etkilenen yerleşim birimi olduğunu söyledi. Can kaybının yaşanmamasının kendileri için sevindirici olduğunu söyleyen Göngör, &[#]8220;Köyde, 15 iş yeri ve 1 ev selden zarar görmüş durumda. Ekipler çalışmaya başladı. Karayolları ekipleri yollarla, İl Tarım Müdürlüğü de tarım arazileriyle ilgili çalışmalarını yapıyor. Tüm ekipler çalışmalarını bitirdikten sonra hazırladığımız raporu Valilik olarak Başbakanlığa bildireceğiz. Başbakanlıktan vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için ödenek isteyeceğiz. Şu an sadece hasar tespit çalışmalarını sürdürüyoruz. Derenin suyu normal seyrine döndü. Şu an için korkulacak bir şey yok.&[#]8221; dedi.

Çaylıoğlu Muhtarı Şanver Akdağ ise deredeki suyun bir anda yükseldiğini söyledi. Sel suyun merkezde 2 metre yüksekliğe kadar çıktığını belirten Akdağ, &[#]8220;Yöre komple sel felaketi altında kaldı. Sağanak yağışların çok kuvvetli olmasından dolayı bir anda bastırdı. İş yerlerimiz çok zarar gördü. Kullanılmayacak duruma geldiler. Arkadaşlarımızın bütün malları selle birlikte gitti&[#]8221; diye konuştu
Editör: Pusula Gazetesi