İlk olarak Atatürk Anıtı önünde çelenk sunma törene gerçekleştirildi. Törene; "Kaymakam Serkan Keçeli, Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Selçuk Özen, Askerlik Şubesi Başkanı Üsteğmen Gökhan Kara, Cumhuriyet Savcısı Aziz Kuru, AK Parti İlçe Başkanı Ahmet Çolakoğlu, CHP İlçe Başkanı Tuncay Aktol, İYİ Parti İlçe Başkanı Ahmet Köktürk, İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Kılıç, CHP önceki dönem Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, daire ve okul müdürleri, öğretmenler ve şehit aileleri katıldı.

Ardından Kültür ve Sanat Merkezi'nde Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan anma programa geçildi.

Saygı ve İstiklal Marşı'nın ardından günün ve önemini anlatan konuşmasında Okul Müdürü Satılmış Bozkurt şunları söyledi; "Çanakkale Savaşları için bu güne kadar çok şeyler söylendi ve çok şeyler yazıldı. Bundan sonra da söylenmeye ve yazılmaya devam edecek. Topu, tüfeği, mermisi yetersiz ama imanı ve gururu tam bir milletin erkeğiyle, kadınıyla, çocuğuyla tarihe kazıdığı bir destandır. Çanakkale mağrur düşmanın cesur Türk askeri karşısında ezilmesinin hikayesidir. Çanakkale, kınalı kuzuların şehit haberi alınınca "Vatan Sağ olsun" diyen anaların, yavuklu yolu gözlerken yaşlanan kızların gözyaşıdır. Çanakkale, yüz binlerce ölüm karşısında derelerin kan aktığı topraktır. Çanakkale bir hilal uğruna nice güneşlerin battığı, tarihe sığmayan nice kahramanların ortaya çıktığı, her karış toprağının şüheda ile dolu olduğu bir kutlu mekandır.

Çanakkale kınalı kuzuların şehit haberi alınınca "Vatan Sağ Olsun" diyen anaların, yavuklu yolu gözlerken yaşlanan kızların gözyaşıdır. Çanakkale, yüz binlerce ölüm karşısında derelerin kan aktığı topraktır. Çanakkale, bir hilal uğruna nice güneşlerin battığı, tarihe sığmayan nice kahramanların ortaya çıktığı, her karış toprağının şüheda ile dolu olduğu bir kutlu mekandır. Çanakkale için; İngiliz Bahriye Nazırı Winston Çörçil, "Bir elimizi arkamıza bağlasalar, diğer elimizle Türkleri yener ve Çanakkale' yi geçeriz. Akşam da boğazda kahvemizi yudumlarız." diyordu

Cephede tek kolunu kaybetmiş bombacı Mehmet Çavuş ise, hastanede Komutanına şöyle sesleniyor; 'Bir kolum koptuysa diğer kolum var. Beni tekrar cepheye gönderin. Ben tek kolumla da iş görebilirim ve düşmanı Çanakkale 'den geçirmem. Bu kol da vatanıma feda olsun." İşte Mehmetçiğin Çörçil'i sağlam kalmış tek koluyla yendiği yerdir Çanakkale.

Şehitlik, öyle ulvi bir makamdır ki, Rabbimiz tarafından övülmüş, Peygamberimiz tarafından arzulanmıştır. Şehitlik yeryüzünde hakkın hakikatin ve adaletin hakim olması için varlığını ortaya koymaktır. Kötülüğün ve zulmün karşısında iyiliğe ve barışa şahit olmaktır. Bu şahadetin mükafatı dünya hayatında şeref, ahrette ise cennettir. Şehitler diridir, ölmezler, onlara ölü denmez. Allah'ü Teala bu hususta şöyle buyurmaktadır. "Allah yolunda öldürülenlere 'ölüler' demeyin. Hayır, onlar diridirler. Ancak, siz bunu bilemezsiniz Onun için Bugün burada, şehitler bizden vatan bekler, dua bekler. Şanlı ordusundan zafer ister. Can veren, kan veren şanlı ordusu için yol veren şehitlere selam olsun".

Öğrencilerin hazırladığı drama ve oratoryo gösterisinin ardından şehit ailelerine Kaymakam Serkan Keçeli tarafından Türk bayrağı hediye edildi.

Editör: Pusula Gazetesi