Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Asbaşkanı Günal Genç, Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Yasin Kadri Ekinci'nin Kastamonu ziyaretinde kendilerine Şehit Şerife Bacı anısına önümüzdeki ay Ankara'da at yarışı düzenleneceğini söylediğini açıkladı.
Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Asbaşkanı Günal Genç, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kastamonu'ya Gelişleri, Şapka ve Kıyafet İnkılabı'nın 92'inci yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Atatürk ve İstiklal Kupası At Yarışları"nın ardından Tarçın Pastanesinde değerlendirme toplantısı yaptı.
Kastamonu'nun atçılığın merkezi olduğunu söyleyen Genç, "Kastamonu, oksijeni bol bir yer. Bu yüzden at yetiştiriciliği de burada güzel olur. Fatih Sultan Mehmet Han'ın atı da Devrekani ilçemizden çıkmadır. Bu yüzden hipodrom konusunda şehir olarak el birliği vermemiz ve bu işin üzerinde durmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.
Yarışların ardından Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Yasin Kadri Ekinci'nin şehri gezdiğini ve bir gecede Kastamonu'da konakladığını ifade eden Genç, "Şehir gezisinde Cumhuriyet Meydanında bulunan Şehit Şerife Bacı'nın anıtını da ziyaret ettik. Ziyarette ben, Şehit Şerife Bacı'nın anısını sayın başkana anlattım. Sayın Başkan, bundan çok etkilendi ve duygulandı. Sayın Başkan Ekinci, hemen bir talepte bulunun hemen önümüzdeki ay Şehit Şerife Bacı anısına Ankara'da hipodromda yarış düzenleyelim dedi. Hem Şehit Şerife Bacı'yı analım hem de kahramanlığını anlatalım dedi. Benden Şehit Şerife Bacı'nın özgeçmişini istedi. Bizde, kahramanlıklarıyla dolu hem Kastamonu'yu hem de Şehit Şerife Bacı'yı tanıtmış oluruz dedi. Sayın Başkanın, ilgisi ve bize karşı yaklaşımı bizleri son derece mutlu etti. Bizde bu talebimizi hemen yapacağız" ifadelerini kullandı.
"Batı'nın sporlarını yaparak ata sporlarımızı unutmuşuz"
Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonunu 1966 yılında kurulduğunu belirten Genç, "Eski tarihi spor dallarının toplandığı bir federasyondur. Geçmişte atalarımızın yaptığı spor dallarını toplayıp bir federasyon altında birleştirdik. 8 dalda şuanda branşlar altında etkinlikler yapıyoruz. Şuanda Türkiye'de ya Japonların ya da başka milletlerin sporları yapılıyor. Yani zamanla kendi özümüzü kaybetmişiz. Bu konuda bir hayli mesafe aldık ve almaya da devam edeceğiz. Federasyonumuzda maddi sorunumuz yok. Bizler, düzenleyebildiğimiz kadarıyla yarışlar düzenlemeye çalışıyoruz. Bizler, ata sporlarımızı elimizden geldiği kadarıyla tanıtmaya çalışıyoruz. İmkanımız var, olanaklarımız var. Bizde bu sporlarımızı tanıtmaya ve geliştirmeye çalışıyoruz. Ata sporlarımız artık gelişti ve giderek te büyüyor. 2 bin yıllık, 600 yıllık, daha eski ata sporlarımızı gün yüzüne çıkartıp tanıtmaya ve geliştirmeye çalışıyoruz. Bunda bir hayli yol kat ettik, inşallah önümüzdeki yıllarda da daha da geliştireceğiz. Bizler, zamanla geçmişimizi, özümüzü kaybetmişiz. Ya Batı'nın ya Doğu'nun sporlarını yapıyoruz" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi