Zonguldak eski Belediye Başkanı Secaattin Gonca, kentte su sıkıntısı yaşanmıyor olmasının nedenini Ak Parti hükümetine, Belediye Başkanlığı dönemine ve Meclis Üyelerine bağladı. Gonca, CHP'li Belediye Meclis Üyesi Turgut Aydın'ın "İsmail Eşref'e teşekkür edilmeliydi" sözlerine "başta Doğanlı Tüneli olmak üzere, atıksu arıtma ve kanalizasyon projesi ile yılların pisliği olan eski çöp depolama yerinin kapatılmasının da mimarı Ak Parti hükümeti ve yerelde Belediye Başkanı olduğum 2004-2009 döneminin Belediye yönetimi ve Belediye Meclis üyeleridir. Teşekkür gerçek sahiplerine yapılmalıdır" dedi.

Secaattin Gonca'nın açıklaması şöyle:
Zonguldak Belediye Başkanı Sayın Ömer Selim Alan geçtiğimiz hafta yaptığı ve basında yer alan haberinde özetle "susuzluk çekmeyiz, 6 ay yetecek suyumuz var. Geçmişte yaşanan kuraklıklardan zaman zaman etkilenen Ulutan Barajı, bu yıl yaşanan kuraklıktan etkilenmedi. Barajda şu an 11 milyon metre küp suyumuz var, su sıkıntısı çekmeyiz" açıklamasında bulunmuştur.
CHP meclis üyesi Sayın Turgut Aydın Belediye Başkanının bu açıklaması üzerine "Evet doğrudur bunun mimarı İsmail Eşref'tir. Ona teşekkür etmeyi unutmuş" ifadesini kullanmıştır.
Özellikle belirtmek isterim ki etik olarak Turgut Aydın'ın bu açıklamasına cevap vermesi gereken makam Belediye Başkanı Sayın Ömer Selim Alan'dır. Doğrusu da budur. Ancak, mensubu bulunduğum AK partinin Belediye Başkanı Sayın Ömer Selim Alan'dan bu güne kadar gereken açıklamanın yapılmaması nedeniyle, Ülke gündeminde olan kuraklık haberleri üzerinden haksız siyasi rant elde edebilme çabası olarak gördüğüm Turgut Aydın'nın açıklamasına derivasyon tünelinin yapıldığı tarihte, dönemin belediye başkanı olmam nedeniyle benim cevap verme zorunluluğum ortaya çıkmıştır.
Zonguldak İl Merkezi, Kozlu, Kilimli, Çatalağzı, Muslu ve Gelik belediyelerinin içme ve kullanma suyunun ana kaynağı olan Ulutan barajı (Kozlu barajı olarak da bilinir)bu yerleşim yerlerinin su ihtiyacını karşılamak üzere 1993 yılında işletmeye alınmıştır.
Baraj devamlı akan bir akarsu üzerinde olmayıp yağmur ve kar sularından beslenmek üzere planlanmış ve yapılmıştır. Bu nedenle zaman zaman yaşanan kuraklık ve barajda yeterli su toplanmaması nedeniyle su sıkıntıları ortaya çıkmaktaydı. 2003 yılında (görevde değildik) haftanın 5 günü su kesintileri ve tankerlerle su dağıtımı yapıldığı hafızalarımızdadır.
Su sıkıntısı yaşanmaması için ulutan barajının acil olarak bir akarsu İle beslenmesi gerekiyordu. Bunun için 2004 yılında göreve başladığımızda halkımızın bir daha su sıkıntısı yaşamaması açısından baraj yakınında bulunan ve Merkez Kumtarla köyünden başlayıp Ereğli Gülüç ırmağına dökülen Dereköy deresinin 2542 metre uzunluğunda derivasyon tüneli ile Ulutan barajına bağlanması halinde sorunun giderileceğini tespit etmiştik.
Ulutan barajı DSİ tarafından tesis edildiği için öncelikle konunun önemi açısından DSİ yetkilileri ile ön görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmelerden sonra, dönemin Ak parti milletvekillerimiz Sayın Köksal Toptan, Polat Türkmen ve Fazlı Erdoğan ile dönemin il başkanı Sayın Celil Uzun ve Belediye Başkanı olarak ben dönemin Çevre ve Orman Bakanı Sayın Osman Pepe ve O tarihlerde DSİ Genel Müdürü olan Sayın Veysel Eroğlu İle yaptığımız görüşmeler sonucunda dönemin Başbakanı ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da talimatları İle projenin bir an önce yapılmasına karar verilmiştir.
Ardından 31-10-2006 tarihinde Doğanlı derivasyon tüneli ve regülatörü ve bağlantı yollarının yapım işi 2010 fiyatları İle 16.470.395. -TL bedelle ihale edilmiş ve 14-02-2007 tarihinde de yapımına başlanmış devamında da bitirilerek devreye alınmıştır. O tarihten sonrada Ulutan barajı devamlı akarsudan beslenmeye başlanmıştır. Ulutan Barajı'na yıllık yaklaşık 10 milyon metreküp ilave su kazandırılmıştır.
Bugün su sıkıntısı yaşanmayacaksa bunu yapılan bu çalışmalara borçluyuz.
Zonguldak Belediye Başkanımız Sayın Ömer Selim Alan basına yaptığı açıklamasında su sıkıntısı olmayacak ifadesinin yanında, keşke yukarıda açıkladığım şekliyle geçmişte yaptığımız bu çalışmalara da yer verebilseydi Sayın Turgut Aydın teşekkürü yanlış yöne yönlendiremez, yıllardır bu sorunları görmezden gelen kendi belediye başkanını da bu işin mimarı olarak ilan etme cesaretini gösteremezdi.
Evet, başta Doğanlı Tüneli olmak üzere, atıksu arıtma ve kanalizasyon projesi ile yılların pisliği olan eski çöp depolama yerinin kapatılmasının da mimarı Ak Parti hükümeti ve yerelde Belediye Başkanı olduğum 2004-2009 döneminin Belediye yönetimi ve Belediye Meclis üyeleridir. Teşekkür gerçek sahiplerine yapılmalıdır.
Bir kez daha yukarıda belirttiğim şekliyle bu projelere destek olan başta Cumhurbaşkanımız Sayım Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeği geçen herkese TEŞEKKÜR ediyorum."