Mimarlar Odası Zonguldak İl Temsilcisi Turhan Demirtaş, Asma-Üzülmez'de yapılması planlanan MAKZON Projesi için değişiklik yapılan Çevre Düzeni Planını eleştirerek "Siyasilerin ve işbirlikçilerinin çeşitli oyunlarıyla Çevre Düzeni Planlarında değişiklikler yapılıyor" dedi.
MAKZON Küçük Sanayi Sitesi'nin yapılmak istenen yerin yanlış olduğunu ifade eden ve önerilerde bulunan Demirtaş "Dileğimiz, Sayın Valimizin talimatlarıyla ilgililerin yanlıştan dönmeleri, Zonguldak'ın önünü açmaları, geleceğini aydınlatmalarıdır. Kentin seyirci sakini değil, gerçek sahibi olalım" dedi.
Turan Demirtaş, Pusula Gazetesi Köşe Yazarı Öznur Güneş'in MAKZON ile ilgili yazdığı köşe yazılarına destek verdiğini belirten yazıyı paylaşıyoruz;
"Sevgili Öznur kızım, MAKZON yazılarını okuyor, endişelerine katılıyorum.
Siyasilerin ve işbirlikçilerinin çeşitli oyunlarıyla Çevre Düzeni Planlarında değişiklikler yapılıyor.
Önceki valiler zamanında, koruma alanındaki Kok Fabrikası bacası ve koruma alanı ile bütünleşen Üzülmez Kültür Vadisi Projesi kapsamında olduğundan, Valinin talebi üzerine bu amaca yönelik olarak TTK'nın Milli Emlak Müdürlüğüne devretmiş olduğu alana, kent merkezine yakınlığı ve çok ucuza sahiplenmenin cazibesi nedeniyle olsa gerek, MAKZON adlı küçük sanayi sitesi üyelerince el konulmak istenmektedir.
Zonguldak'ta kömüre alternatif olarak, Zonguldak'ın tarihini ve kömürün serüvenini simgeleyen endüstriyel miraslarının korunarak turizme açılması ve üniversitenin büyütülmesi öne çıkmış ve o yönde planlamalar yapılmış, projeler hazırlatılmıştı.
Anlaşılan, valiler gidince, yeni gelenlere göre görüşler de, değerler de değişebiliyor.
Kültür Vadisi Projesin neden ve kimler için çöpe atılmak istendiği kamuoyuna açıklanmalı. Unutulmasın ki; gelenler de bir gün gidecekler. Her yeni gelenlerin etkilenmesine göre yeniden yön kestirmemiz mi gerekecek. Bu kararsızlıkların, yap, bozların Zonguldak'a zarar verdiğini bilmek için kahin olmak gerekmiyor.
Kültür vadisinde; jeo park, şiir müzesi, şairler sokağı, kömür kafe, restoranlar, butik oteller gibi yapıların oluşturulmasının yanı sıra mevcut yeşil alanı da koruyarak, Zonguldak turizminin kalkındırılması hedefleniyordu. Böylece hem yerel halkın ihtiyaçları karşılanırken, bir taraftan da turizm potansiyeli geliştirilmiş olacak, yerli ve yabancı turistlere hitap etme olanağı sağlanmış olacaktı.
Şimdi bu proje, MAKZON küçük sanayi sitesi üyeleri için bozulmak, küçültülmek isteniyor. Bunun için çeşitli siyasi baskılarla Çevre Düzeni Planları değiştiriliyor.
Bu yanlı, kişi çıkarlarına yönelik oyunlara karşı çıkıyor, itiraz ediyoruz.
Zonguldaklılar olarak geleceğimiz için seçimi yapmak zorundayız; ya turizm, ya da MAKZON küçük sanayi sitesi.
Mimarlar Odası olarak görüşümüz ve önerimiz çok açık ve nettir:
MAKZON küçük sanayi sitesi heryere yapılabilir. Ancak, bu alandaki, Zonguldak'ın tarihine tanıklık etmiş endüstri mirası yapılar başka hiçbir yerde yok.
Endüstri mirası yapıların içinde küçük sanayi sitesi olmaz.
Böyle bir proje kabul edilemez.
MAKZON küçük sanayi sitesi yapımı için bu alanın seçilmesi çok yanlıştır.
Dileğimiz, Sayın Valimizin talimatlarıyla ilgililerin yanlıştan dönmeleri, Zonguldak'ın önünü açmaları, geleceğini aydınlatmalarıdır.
"Kentin seyirci sakini değil, gerçek sahibi olalım."