Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, ÇATES'in kapatılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Ülke genelinde santrallerin ekonomik durumunun iyi olduğunu belirten Yavuzyılmaz, ÇATES'in kapatılmasıyla hiç kimsenin işsiz kalmayacağını ifade etti.

Yavuzyılmaz, ÇATES'te çalışan 450 kişinin işsiz kalmayacağını belirterek "Türkiye Cumhuriyet'i Devleti bu santrallerde çalışan personelin işsiz kalmasını engelleyecek kadar büyük bir devlettir. Bunun tedbirlerini şuana kadar alması gerekiyordu, ama bu aşamadan sonra alacaktır" dedi.

"SANTRALLERİN TEDBİRLER ALMALARI, KONTROLLER YAPMALARI VE BU FİLTRELERİ TAKMALARI GEREKİRDİ"

ÇATES'in çevre yatırımlarının yapılması için geçici süre faaliyetini durdurulduğunu belirten Milletvekili Yavuzyılmaz, şöyle konuştu; "Bilindiği üzere ÇATEŞ 2x150 Megawatt iki üniteden oluşuyor. Bu ünitelerden bir tanesinde Çates özelleştirilmeden önce Çinli bir ortaklık şirketi filtre sistemini kurmuştu. Özelleştirildikten sonra ise diğer ünitenin filtre sistemi yapılmamıştı. 1 Ocak 2020 tarihi itibari ile kanunlara göre hem filtresi bulunmayan üniteye filtre takılması, hem filtresi bulunan ünitenin emisyon salınım değerlerinin, yasal sınırların içine alınması ile ilgili ölçümlerin yapılıp rehabilite edilmesi ve çevre yatırımlarının yapılması için geçici süre faaliyetini durdurdu. Dolayısıyla iyi bir planlama ile hem enerji açığı olmayacak, hem de bir istihdam sorununa yol açılmayacaktır. Bu bakımdan son 6 yıldır çevre yatırımlarını yapmayan, etrafa doğaya zehir saçan termik santrallere uygulanan muafiyetler esnasında yetkililerin bu santrallerin çevre yatırımlarını yapmasını filtre takmalarını filtre bulunan ünitelerde emisyon salınım değerlenin olması gereken seviyeye getirilmesi için çalışmalar yapmaları tedbirler almaları kontroller yapmaları bu filtreleri takmaları gerekirdi. Bu güne kadar bunu yapmamış olmamaları bir ihmaller zinciridir. Ancak bu aşamadan itibaren hızlı bir şekilde bu tesisleri kurarak doğanın ve insanların sağlığının korunması bakımından bu çalışmaları sağlayacaklardır. Ümit ediyorum ki iyi bir planlama akılcı bir çalışma sistemi ile bu santraller geçici olarak faaliyetlerini durdurduktan sonra tekrar hizmete döneceklerdir doğaya zarar vermeden."

"ÇATES DURUMU İTİBARİ İLE BUGÜN İSTİHDAM SORUNU AÇACAK BİR KONUMDA DEĞİL"

"Şöyle bu 2013 yılından sonra özelleştirilen termik santralleri ve toplam 15 termik santrali ilgilendiren bir kanunu düzenleme idi. Bu termik santrallerin her durumu birbirinden farklı özellikle Zonguldak özelinde ÇATES'in iki ünitesi bulunuyor. Bir ünitesinde filtre var. Bir ünitesinde filtre yok. Filtre olanın emisyon salınım değerlerinin uygun limitler içinde olması gerekiyor. Bu bakımdan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ölçümler yapacak ve bu doğrultuda bu ünitenin faaliyetine devam edip etmemesi konusu değerlendirilecek. Eğer zaten uygun değerler içinde ise faaliyetine devam edecek değilse bu filtre sistemi hızlı bir şekilde rehabilite edilecek. Diğer ünitede zaten filtre bulunmuyor. Dolayısıyla diğer ünitenin hızlı bir şekilde filtre sisteminin kurulması gerekiyor. ÇATES durumu itibari ile bugün istihdam sorunu açacak bir konumda değil."

"SANTRALLERİN MADDİ BİR SIKINTISI SÖZ KONUSU DEĞİL"

"Türkiye Cumhuriyet'i Devleti büyük bir devlet ve gerek mecliste bu kanunun muafiyet sağlayan bu kanunun geçmemesi için mücadele eden gerek CHP, İYİ PARTİ, HDP gibi partiler gerekse de bu muafiyet sağlayan kanunu veto eden Cumhurbaşkanın birlikte ortak iradesi ile karar alınmış. Bu sefer tekrar Meclise gelmiş bu sefer AK PARTİ ve MHP dahil olması nedeniyle halkın iradesi ortaya çıkmış ve karar alınmıştır. Türkiye Cumhuriyet'i Devleti bu santrallerde çalışan personelin işsiz kalmasını engelleyecek kadar büyük bir devlettir. Bunun tedbirlerini şuana kadar alması gerekiyordu, ama bu aşamadan sonra alacaktır. Aynı zamanda bildiğiniz gibi 2018 ve 2019 yıllarında TEİAŞ bu termik santrallere toplam 1 Milyar 100 Milyon TL teşvik verdi. Dolayısıyla bu santrallerin maddi bir sıkıntısı söz konusu değil. Ve bu çevre yatırımlarını yaparak geçici durdurulan faaliyeti tekrar üretime dönüştürmeleri çok hızlı gerçekleşecektir ve maddi bir sorun yaşanmayacaktır. Ancak ve ancak Termik Santral şirketleri ve yetkililer bilerek ve isteyerek bir istihdam sorununa yol açmak gibi bir eğilim içine girerlerse ancak istihdam sorunu olur. Özellikle Zonguldak özelinde söylüyorum bir istihdam sorununun iyi bir planlama ile oluşması mümkün değil."

catesde-su-an-son-durum-isimizin-basindayiz
ÇATES'de şu an son durum: 'İşimizin başındayız'

cates-uretime-ne-zaman-baslayacak
ÇATES, üretime ne zaman başlayacak?

cateste-simdilik-isten-cikarma-yok
ÇATES'te şimdilik işten çıkarma yok

ttk-genel-mudurunden-catesin-kapatilmasiyla-ilgili-aciklama
TTK Genel Müdürü'nden ÇATES'in kapatılmasıyla ilgili açıklama