Şanlıurfa Türkiye'nin tarım ambarı konumunda, Gerek Buğday, Mısır gibi hububatların yanında Pamuğun başkenti durumunda. Harran ovası olarak bilinen Türkiye'nin en verimli topraklarına sahip Şanlıurfa'da Buğday ekinleri susuzluktan dolayı kuruma tehlikesi ile karşı karşıya.

Şanlıurfa haber sitesi Urfa Haber Tv sitesinin servis ettiği habere göre Harran ovasında bulunan Akçakale ilçesine bağlı kırsal mahallelerde Sulama birliklerinin adaletli davranmamaları nedeniyle tarlalara su verilmiyor. Hasata yakın bir zaman kala olan Buğday tarlalarında çiftçiler bu olaydan mağdur durumda. Su verilmediği için ekinler kuruma tehlikesi ile karşı karşıya.

Korona virüs pandemisi nedeniyle tüm dünyada tehlikeli bir durum söz konusu. Virüsün en çok korkulan sonuçlarından biri ise gıda sektörünün çökmesi, tarimorman.gov.tr sitesinin verilere göre Şanlıurfa her yıl bil milyon ton buğday üretimi yapıyor. Şanlıurfa'da çiftçiler sulama işlemlerini GAP projesi kapsamında yapmakta, Sulama birliklerinde suyu parayla almaktadır. Ancak Sulama birliklerinin koordinatsızlığı nedeniyle ekinler kurumaya başladı.

Urfa Haber sitesine konuşan çiftçiler, '' Sulama suyu GAP sulama birliği tarafından sağlanan Ayyıldız mahallesinin son kısmında olan buğday tarlalarının öncesinde bulunan tarlalarda yapılan sulama nedeniyle son kısımlara su yetişmemesinden dolayı ürünü kuruyan ve tarlaların tümüne su yetiştirmek için rotasyon uygulaması yapmayan sulama birliğini suçlayan çiftçiler, sulama birliğinin ürünü kuruyanlardan hangi hakla binlerce lira su parası alacağını sordu.''(Kaynak Urfahabertv.com) ifadelerine yer verdi.

Hükümetin tohum desteği ise Şanlıurfa ilini kapsamadığını belirtmek lazım. Bilim insanları Gıda tedarik zincirinin kırılması halinde Dünya kıtlık ile karşı karşıya kalabileceğini belirtiyor.