MÜFİDE GÜZİN ANADOL...
(D.1925-Ö.13 Şubat 2005)
Şair, yazar Müfide Güzin Anadol 1925 yılında Devrek'te doğdu. Oğuz Ergenekon Bey'le Hatice Hanım'ın üç çocuğundan en büyüğüdür Müfide Güzin. Diğerleri ise; Demir ve Ülker'dir. Tahrirat Katibi (Kaymakamlık Yazıişleri Müdürü) olan babası Oğuz Ergenekon Bey, Kdz. Ereğli, Safranbolu ve Arapsun (Gülşehir) ilçelerinde görev yaptı. Daha sonra Zonguldak Valiliği Kalem-i Mahsusa (Özel Kalem Müdürlüğü) Müdürlüğüne atandı ve buradan da emekli oldu.
Müfide Güzin Anadol, ilkokulu Ereğli ve Safranbolu'da ortaokulu Bartın'da okudu. Bartın ortaokulunda okurken Hisarcılar akımının önemli temsilcilerinden biri olan eğitimci-şair Rıza Polat Akkoyunlu'nun öğrencisi oldu (1938-1940).
Daha sonra, Parasız Yatılı Sınavını kazanarak İstanbul Çamlıca Kız Lisesi'ne giden Müfide Güzin Anadol, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Türkoloji Bölümünü kazandı. Buradan da "Türkçe öğretmeni" olarak mezun oldu. Diplomasında fakülte de dekan olarak görev yapan Ahmet Hamdi Tanpınar'ın imzası bulanan Müfide Güzin Anadol, Tanpınar'ın isteği üzerine bitirme tezi olarak da Aka Gündüz'ü ele almıştır.
Öğretmenlik stajyerini Pertevniyal Lisesi ve Hasköy İlkokulu'nda tamamladıktan sonra, Devrek Ortaokulu'na atandı.
Aynı zamanda, Devrekli yazar Zihni Anadol'un yeğeni olan Müfide Güzin Anadol, öğretmenliği yanında Devrek'te çalıştığı yıllarda, uzak köylerden gelen öğrencilerin ihtiyaçlarının giderilmesi için arkadaşları ile 1955 yılı Haziran ayında çalışmalarına başlayan Devrek Yatı Yurdu Yaptırma Derneği kurucuları arasında da yer alır.
Devrek Ortaokulu, Kırıkkale Lisesi, Zeytinburnu İhsan Mermerci Lisesi, Üsküdar Kız Lisesi'nde Türkçe ve Edebiyat öğretmenliği yapar, 1987'de Beylerbeyi Lisesi'nden emekli olur. Devrek'te ve öğretmenlik yaptığı yerlerdeki öğrencilerin üzerinde olumlu izlenimler bırakan Anadol, şairliği, yazarlığı ve yayımladığı kitapları ile de Devrek'te iz bırakanlar arasında yer alır.
Müfide Güzin Anadol, 13 Şubat 2005 günü seksen yaşında aramızdan ayrıldı.
Eserleri: Derviş Hayriyesi (şiir-1967), Geceleyin (şiir-1978), Gece Sefaları (şiir-1985), Tahta Evler (öykü-1984), Melisa (roman-1989) ve Karaduman'ın Serüvenleri (çocuk romanı-1999).

DEVREK KÖPRÜSÜ
Çok sular aktı
Devrek köprüsü'nün altından
Çok kuşlar uçtu
Kaç kez soyundu
Millet bahçesi'nin koca çınarları
Ve güneş yapraklı söğütler.
Kaç kez sarardı Karşıyaka
Kaç kez sustu bülbüller
Kaç kez son uykusunda sevdiklerimiz
Kaç kez sela verildi Çarşı Camiinde
Nerde
Hacı Kamçı, Yeşilbaş
Aklar, Akınlar
Sivişler, Dervişler ve diğerleri
Usul usul akmada zaman
Nerde şekerci Süleyman
Bir kral görkeminde Berber Akif
Ocakçı'nın merceğine gülenler
Gönlü bol Zölemenler
Nerde
Gide gide bitmeyen Mahya Yeri
Püren kokulu Tefen yolları
Ninelerimiz, dedelerimiz
Ve üç katı aşmayan ahşap evlerimiz.
Çok sular aktı
Devrek Köprüsü'nün altından
Çok kuşlar uçtu
Ana, baba oldu çocuklarımız
Umudumuz, güvencemiz : Gençlerimiz
Çatladı tohumlar
Filizlendi fidanlar
Yeni bahçelerde, yeni çiçekler açtı.
Müfide Güzin Anadol