Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü, Pusula Gazetesi'nde yer alan il genelinde meydana gelen ishal ve halsizlik salgını haberinin ardından vatandaşları yaptığı açıklama ile bilgilendirdi. Salgının mevsimsel geçiş ve hava sıcaklıklarından kaynaklandığının belirtildiği açıklamada başta içme suları olmak üzere uyarılarda bulunuldu. Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada; "Son günlerde ilimizde hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve mevsimsel geçiş döneminin olması nedeniyle ishal vakalarında artış görülebileceği öngörülmektedir. İl Sağlık Müdürlüğümüze bağlı ekipler tarafından düzenli aralıklarla tüm şehir şebeke suları ve ambalajlı sular kontrol edilmekte ve su analizleri yapılmaktadır. İl merkezi ve ilçelerimizde şebeke sularında herhangi bir problem görülmemekle birlikte; şebeke sisteminde meydana gelebilecek arızalar nedeni ile su kesintilerinin yaşanabileceği, halkımızın bu durumda şebeke suyuna alternatif olarak dere, nehir, göl ve baraj suyu gibi yüzeysel su kaynakları ile kuyu gibi denetimsiz ve kontrolsüz su kaynaklarından su ihtiyaçlarını karşılamaya yönelebileceği düşünülmektedir. Toplum sağlığının korunması, sağlık sorununa yol açmaması ve özellikle ishal başta olmak üzere salgınların yaşanmaması için halkımız tarafından alınması gereken tedbirler ve hususlar aşağıda belirtilmiştir" denildi.

Sağlık Müdürlüğü'ndan yapılan uyarılarda şu ifadeler yer aldı; "Su dağıtım şebekesi aracılığı ile tüketime sunulan içme-kullanma sularının kalitesine ilişkin kontroller Bakanlığımızca insani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik kapsamında düzenli olarak yapılmaktadır. Kaynağı bilinen ve kontrolü yapılan musluk suyunun tüketilmesi güvenlidir. Kaynağı bilinmeyen su tüketilmemelidir.

Kişisel temizliğin ve el temizliğinin yapılmaması dışkı-ağız yolu ile yayılan hastalıkların ve özellikle ishallerin artmasına neden olur. Su kesintilerinde ishalli bir hastalığa yakalanıldığında mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Özellikle yaşlılar ve çocuklar hassas gruplardır. Bulaşıklar içme suyu niteliğindeki sular ile yıkanmalıdır. Tuvaletler 5 su bardağı suya iki bardak çamaşır suyu katılarak hazırlanan suyla temizlenmelidir. Bina ve konutlarda kullanılan su depoları belirli periyotlarda (kesinti olduğu dönemlerde 3 ayda bir, diğer dönemlerde altı ayda bir) temizlenmeli ve bakımları yapılarak dezenfeksiyonu sağlanmalıdır. Mahalle aralarında kuyu, tanker, bidon vb. kaynaklardan içme suyu temin edilmemelidir. 'İçilmez' yazısı bulunan çeşmelerin suları asla içilmemelidir. Evlerde ihtiyaç fazlası su depolanmamalıdır. Depolanan veya saklanan sular ağzı kapalı temiz kaplarda ve güneş görmeyen serin yerde muhafaza edilmelidir. Sular gelse bile öncelikle depolanmış sular tüketilmeli, geniş kapaklı musluklu bidonlar tercih edilmeli, temizliği sürekli kontrol edilmelidir. Kesinti yaşanması veya temiz suya erişimin mümkün olmaması durumlarında, kesinti sonrasında şebeke suyu içme amaçlı olarak kullanılacak ise su berraklaşıncaya kadar akıtılarak ve tercihen 1-2 dakika kaynatılıp soğutularak kullanılmalıdır.

Su kesintisi sonrasında ve salgın durumlarında çiğ tüketilen her türlü sebze ve meyve yıkandıktan sonra yüzde1'lik klor solüsyonundan bir litre suya 20-30 damla damlatılarak 30 dakika bekletilmelidir. (Yüzde 1'lik klor solüsyonu 1 bardak çamaşır suyunun üzerine 9 bardak normal su konularak kolayca hazırlanır. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, kullanılan çamaşır suyu herhangi bir katkı maddesi içermemeli ve yüzde 10 aktif klor sodyum hipoklorit içermelidir. Konuyla ilgili güçlüklerde en yakın sağlık kuruluşuna baş vurarak bilgi alınmalıdır. Ambalajlı su (pet, bardak, cam şişe ve damacana) kullanılacaksa Sağlık Bakanlığından ruhsatlı olmasına dikkat edilmelidir. Ambalajlı su listesine www.cevresagligi.sagIik.gov.tr. adresinden ulaşılabilmektedir. Damacanalardan su almak için kullanılan pompalar, 15 günde bir yüzde 1'lik klorlu su içerisinde bekletilmeli ve içerisinden yüzde 1 klor solüsyonu geçirilmelidir. Su kesintisi, arıza ve açıkta su satılması gibi durumlar Belediyelerin ilgili birimlerine bildirilmelidir."

Editör: Pusula Gazetesi