Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, kamuoyunda maden işçilerinin Coronavirüs aşısı olmaları gerektiği yönündeki baskılar ve çağrılarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanlığına madencilerin aşçı olmaları için yazı yazdıklarını ve Sağlık Bakanlığı'ndan ret cevabı geldiğini belirten Hakan Yeşil, Enerji Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'na yeniden talep içeren yazı yazdıklarını belirtti.

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil konu ile ilgili şu açıklamaları yaptı;

"Bugün itibarıyla Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda 104 arkadaşımızın testi pozitif çıktı. Sayıları her geçen gün yükseliyor. Madencilerin aşılanma konusuna gelince; biz 19 Ocak 'ta 2021 tarihinde Sağlık Bakanlığı'na bir yazı yazdık. Madenci arkadaşlarımızın maden sektöründe çalışan arkadaşlarımızın 1. Grupta yer alan 65 yaş üzeri ve sağlık çalışanlarından sonraki grupta üst seviyelerde aşılanması gerektiğini talep ettik. Sağlık Bakanlığı'ndan Şubat ayının 16'sında 2021 tarihinde bir cevap geldi. Aşı takviminin yayınladığı gibi uygulanacağı konusunda yazı geldi. Tabii bu bizi memnun etmedi. Çünkü bizler yoğun yoğun emek sarfeden ve yer altında beraber çalışmakta olan aynı kafeslerle aşağı inen insanlarız. Hepimizin evinde ailesi var, işçi arkadaşlarımız bu anlamda tedirgin. Tabii birinci ayda yazdığımız yazıya istinaden gelen cevap bizi memnun etmedi. Arkadaşlarımız da rahatsız, bizler de rahatsızız. Bugün itibariyle Enerji Bakanlığına ve Sağlık Bakanlığı'na tekrar bir yazı yazdım. Madenci arkadaşlarımızın aşılanmak konusunda üst sıralarda yer alması konusunda girişimlerimizi yaptık. Çünkü Türkiye'de ve durum gerçekten ciddi, hastanelerde yatacak yer kalmadı. Yoğun bakım servislerimizin kapasitesi oranı yüzdeb80'lerin üzerinde. Burada herkesin çok dikkatli olması gerekiyor. Herkes üzerine düşen sorumluluğu da yerine getirmesi gerekiyor. Cumhurbaşkanımızın genelgesi doğrultusunda alınan önlemler yetersiz. Önlemlerin biraz daha sert ve kontrolün biraz daha fazla olması gerekiyor. Yoğun emek sarf eden emniyet güçlerimiz sağlık çalışanlarımız Coronavirüs başladığından beri sahadalar bizler de madenciler olarak işçiler olarak Corona Virüsle mücadele ediyoruz. İş hayatımıza devam etmek zorundayız, yalnız dediğim gibi bulaş oranı artan mutasyona uğramış Coronavirüs şu an etkisini tüm Zonguldak'ta ve Türkiye'de artık devam ediyor. Ben tekrar rica ediyorum vatandaşlarımızdan; bu kurallara riayet etmek konusunda üst seviyede çok ve çok hassas olmaları gerekiyor. Çünkü bu işin şakası kalmadı, bu işin ciddiyetini bütün herkesin bilmesi ve sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor.

Yeterli tedbirlerin alınıp alınmadığı yönündeki soruya yanıt veren Hakan Yeşil, şöyle konuştu;

"Enerji Bakanlığı'na kurumumuza Enerji Bakanlığı'na bağlı olduğumuz için Enerji Bakanlığı kurumumuza bir yazı yazdı. Şu an için Türkiye Taşkömürü Kurumu ve enerji sektörünün tamamında maden faaliyetleri devam ediyor. Bu salgının başında pik yapmıştı ve bir iki ay çalışmadık. Şimdi o zamanki şartlardan daha da sert şartlar var. Şu an ve yetkililerin kurum üzerinde ekstra yaptıkları bir şey yok. Sadece taleplerimiz doğrultusunda iş kafeslerinin yoğunluğunu azaltmak üzere sabahları yarım saat geç, çıkışımızda yarım saat erken çıkıyoruz. Yani arkadaşlarımızın birbirini görmeden yerin altına yoğunluğu yaratmadan iniş ve çıkışları sağlıyoruz. Yeterli mi tabii ki yetersiz. Bizim taleplerimiz oldu, kart basım saatlerimizi de yarımşar saat geri çekilmesini talep ettik, kurumdan gelecek olan cevabı bekliyoruz. İşçi arkadaşlarımızın hak ve menfaatleri konusunda ne gerekiyorsa yapmaya çalışıyoruz. İşçi arkadaşlarımızın sağlıklı bir şekilde kafaları rahat olacak şekilde çalışma düzenini sağlamak bizim görevimiz."