Kilimli ilçesinde FETÖ/PDY operasyonları kapsamında kayyum atanan özel bir maden şirketinde çalışan işçilerin önceki dönemden ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle başlattıkları “maden ocağından çıkmama eylemi”, 11’inci gününde İl Emniyet Müdürü Osman Ak’ın işçilerle görüşmesiyle sona erdi. Emniyet Müdürü Ak ile birlikte kol kola ve alkışlarla maden ocağından çıkan işçiler, önce sağlık kontrolünden geçirildi, ardından da işçilere ocak önünde ödeme yapıldı.

İşçiler, polis barikatı önünde bekleyen ailelerine el sallayarak iyi olduklarını gösterdi. Ailelerine koşan ve duygusal anlar yaşayan işçiler, 11 gün sonra ilk sıcak yemeği ise, Polisevi’nde yedi. İşçilerin terör örgütü mağduru olduğunu belirten Emniyet Müdürü Osman Ak, “Karşımızda bir terör örgütünün mağdur ettiği insanlar var. O insanların 5-6 aydır maaşını vermemiş. Devlete; SGK borcunu, vergi borcunu ödememiş. Ödememesinin ötesinde, gitmiş bunları bankalardan borçlandırmış, paralarını elinden almış” dedi.
“EMNİYET MÜDÜRÜNÜN VERDİĞİ EKMEK

VE ŞEKERLİ SUYLA AYAKTA DURDUK”

Eylemlerine son verdiklerini, ancak işsiz olduklarını belirten işçilerden İsa Çoban, "Biz buradan çıktık, ama artık işimiz yok. Biz ekmek parası için yeraltındaydık. Gamaların üzerinde yattık. Çok kötü bir süreçti. Battaniyelere sarıldık. Emniyet Müdürünün verdiği ekmek ve şekerli suyla ayakta durduk. Biz yetkililerden iş imkanı istiyoruz" diye konuştu.



Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Bölüm Mahallesi’nde “Fethullaçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında kayyum atanan DEKA Madencilik’e ait Balçınlar Madencilik işçilerinin önceki dönemden ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle başlattıkları “maden ocağından çıkmama eylemi”, 11’inci gününde sona erdi. İl Emniyet Müdürü Osman Ak tarafından ikna edilen işçiler, eyleme son vererek, maden ocağından çıktı. Ocaktan çıkan 17 işçiye ocak önünde sosyal yardım parası ve alacaklarının bir bölümü olan bin 750’şer lira ödendi.

Kilimli ilçesine bağlı Gelik beldesinde geçen 4 Nisan'da iş bırakan DEKA Madencilik A.Ş. ve bu şirkete bağlı Balçınlar Madencilik'te çalışan 282 maden işçisi, şirketlere FETÖ/PDY soruşturması kapsamında kayyum atanması üzerine eylemler yapmaya başladı. Balçınlar Madencilik’te çalışan 85 işçi, seslerini duyurabilmek için 18 Mayıs’ta çalıştıkları kömür ocağına girerek, dışarı çıkmama eylemi başlattı. İşçilerin eylemi bir gün sonra açlık grevine dönüştü. Geçen 11 günde, 68 işçi sağlık sorunları nedeniyle eylemi bırakırken, 17 işçi eylemine devam ediyordu.

İŞÇİLERE MADEN OCAĞI ÖNÜNDE ÖDEME YAPILDI

Eylemin ilk gününden itibaren maden ocağına giren ve işçilerle görüşen İl Emniyet Müdürü Osman Ak, dün öğle saatlerinde tekrar maden ocağına girerek, işçilerle yeniden görüştü. Osman Ak’la görüşen işçiler eylemi sonlandırma kararı aldı. Emniyet Müdürü Osman Ak ile birlikte kol kola ve alkışlarla maden ocağından çıkan işçiler, önce sağlık kontrolünden geçirildi. Ardından işçilere sosyal yardım olarak 750’şer ve alacaklarının bir bölümü olan biner lira ödendi. İşçiler, polis barikatı önünde bekleyen ailelerine el sallayarak iyi olduklarını gösterdi. Daha sonra ailelerine koşan işçiler duygusal anlar yaşadı.

Eylemin ilk gününden bu yana maden ocağı önünde bekleyen ve eyleme destek veren 60 yaşındaki Emine Kuru oğlu Mustafa Kuru’ya sarılarak gözyaşı döktü. Eşi ve kızına sarılarak hasret gideren Mustafa Kuru da gözyaşlarını tutamadı. İçerde zor günler geçirdiklerini ve yaptıkları görüşme sonrası eylemi bitirme kararı aldıklarını söyleyen Kuru, tüm işçilere “geçmiş olsun” dileklerini iletti.

AK: “BURUNLARI BİLE KANAMADAN SAĞ SALİM EYLEMLERİNİ SONLANDIRDILAR”

Eylemin ilk gününden bu yana işçilerle irtibat halinde olduklarını belirten İl Emniyet Müdürü Osman Ak, maden ocağı önünde yaptığı açıklamada, “Gece 3 işçimiz çıktı. 17 işçimizle tekrar görüştük. Burunları bile kanamadan sağ salim eylemlerini sonlandırdılar. Ailelerine sağ salim maden işçilerimizi teslim edeceğiz" dedi.

Aileler ve işçiler daha sonra Emniyet Müdürlüğü'ne ait otobüslere bindirilerek Polisevi'ne yemeğe götürüldü. İşçiler, Polisevi’nde aileleriyle birlikte 11 gün sonra ilk sıcak yemeklerini yedi. Yemek öncesinde ailelerine ve çocuklarına sarılan işçiler gözyaşlarına hakim olamadı.

“KARŞIMIZDA BİR TERÖR ÖRGÜTÜNÜN DOLANDIRDIĞI İNSANLAR VAR, ÖRGÜT BANKALARDAN BORÇLANDIRMIŞ PARALARINI ELİNDEN ALMIŞ”

İşçilerin FETÖ/DPY terör örgütü mağduru olduğu açıklamasında bulunan İl Emniyet Müdürü Osman Ak, örgütün dolandırıcılık boyutuna dikkat çekti. İşçilerin aç ve susuz bırakıldığı yönündeki iddialara itibar edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Ak, “Dışarıdan birilerinin söylediği gibi bir takım şeylerin doğru olmadığını, gerçek dışı olduğunu çıkan arkadaşların durumundan gördünüz. Lütfen bunlara itibar edilmesin. Diğer ikinci bir husus, bu insanlar tabi ki yasalarımız çerçevesinde hukuka aykırı bir işlem gerçekleştirmiş olsalar bile değişik bir olayla karşı karşıyayız. Burada bu insanlar mağdur olduğunu göz ardı etmeyelim. Karşımızda bir terör örgütünün mağdur ettiği insanlar var, dolandırdığı insanlar var. O insanların 5-6 aydır maaşını vermemiş. Devlete; SGK borcunu ödememiş, vergi borcunu ödememiş. Bırakın bunları, tazminatının ödememesinin ötesinde gitmiş bunları bankalardan borçlandırmış, paralarını elinden almış. Örgütün dolandırıcılık boyutunu biz burada gördük. İnşallah bu arkadaşların haklarını alacağız, gereğini de yapacağız" şeklinde konuştu.

DEMİR: “MADEN OCAĞI BUZDOLABI GİBİ SOĞUKTU, HAVASIZLIK VARDI”

Maden ocağının kendilerine çok şey öğrettiğini belirten ve devletten beklentileri olduğunu ifade eden maden işçisi 36 yaşındaki Serkan Demir, “Yeraltı bize israfı, paylaşımı, birlikteliği, arkadaşlığı, kısacası hayatı öğretti. Maden ocağı buzdolabı gibi soğuktu. Havasızlık olsun, oksijensizlik olsun. Hasta olanlarımız oldu. En son 17 kişi kaldık. Çıkmasaydık, belki daha kötü olacaktı. İçerdeki şartlar zordu. 11 gün boyunca devamlı çoluk-çocuğumuzu düşündük. Emniyet Müdürü her gün yanımıza geldi. Ona teşekkür ediyoruz. Bize maaşlarımızın tamamını elden alma ve kıdem tazminatı için hukuki süreci takip etme sözü verdi. Biz de dışarı çıktık" dedi.

Maden ocağındaki eylem sürecinde ölümle baş başa olduklarını ifade eden 36 yaşındaki maden işçisi Ramazan Pehlivanoğlu da, “Zor şartlardaydık, içeride soğuk ve havasızlık vardı. Gaz ortamı vardı. Ölümle baş başaydık. Haklarımızı alana kadar oradaydık. Bize söz verildi. Her konuda bize yardımcı olunacak. Öyle çıktık” şeklinde konuştu.

İçerideki maaşlarının mahsuben avans alan işçiler, Emniyet Müdürlüğü'nün minibüsleriyle evlerine gönderildiler.


Editör: Pusula Gazetesi