Zonguldakspor tarihinde yıllardır teknik direktörler, antrenörler, kaleci antrenörleri, futbolcular gelip geçti. Kırmızı-lacivertli ekip, eski adıyla Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde, yeni adıyla Süper Lig'dearalıksız 14 yıl mücadele etti. 1'inci Lig, 2'nci Lig, 3'üncü Lig, hatta amatör kümeyi gördü. Taraftarını yıllarca gururlandırdı. Ağlattığı, üzdüğü zamanlar da oldu. Kulüp Başkanı Süleyman Caner başkanlığında, Cahit Terzi ve Şenol Demir yönetiminde, cefakar ve savaşan futbolcuları ile birlikteson 3 yılda amatör kümeden 2'nci Lige kadar yükseldi. Tüm bu sürecin ardından sezon başında ZonguldakKömürspor'a yeni bir kaleci antrenörü geldi. Bülent Yenidoğan... Çalışma tekniği taktiği ve değişik metotlarıyla kaleci antrenörlüğüne yeni bir imaj getirdi.

ZonguldakKömürspor Kaleci Antrenörü Bülent Yenidoğan ile Pusula Spor Servisi olarak özel bir röportaj yapmak ve geleceğin yeni kaleci adaylarına da bir-iki mesaj vermek istedik. Bizleri kırmayan Kaleci Antrenörü Bülent Yenidoğan'ın kalecilik üzerine ipuçları ve özel bilgileri sizler için içinden geldiğince döktük kelimelere... Biz röportajı yaparken, Bülent Hoca'nın bilgilerini aktarırken büyük keyif aldık. Şimdi keyif sırası sizde... Hadi bu özel röportajı okumaya başlayın..

Ender Yüksel: Hocam, Bülent Yenidoğan kimdir, futbol kariyerine nasıl adım attı?

Bülent Yenidoğan: 1986 yılında Alibeyköyspor Kulübü altyapısın da kaleciliğe başladım. Profesyonelliğe Fenerbahçe Kulübü'nde geçiş yaptım.103 gol ile Türkiye ligleri gol rekoru kırarak şampiyon olan Fenerbahçe Kulübü'nün A takım kadrosunda yer aldım.2yıl sonra mesleki yolculuğuma devam ettim.Çeşitli liglerdeBoluspor,Düzcespor,Başakşehirspor,Kasımpaşaspor,Erzurumspor,EreğliBelediyespor,Kilimli Belediyespor,Tekirdağspor takımlarında futbol oynadım.2005 yılında TFF kaleci antrenörlüğü kursuna katıldım.UEFA B kaleci antrenörlüğü diplomasını aldım.12 yıldır profesyonel futbol takımların da çalışıyorum.

Ender Yüksel: Zonguldak Kömürspor'a nasıl geldiniz?

Bülent Yenidoğan:Bir tavsiye olarak şimdiki yardımcı antrenörümüz Mustafa Göktaş'a söylenmiş.Hocam Cahit Terzi'nin de katkılarıyla transfer oldum.

Ender Yüksel: Kendinize bir hedef koydunuz mu?

Bülent Yenidoğan: Elit bir kaleci antrenörü olmak,kendini geliştirmek ve tecrübe kazanmak adına hiçbir kulüp ve şehir gözetmeden çalıştım.Antrenör arkadaşlarım ile temaslarımı sürdürüyorum.Öğrenmeye açığım.Yurtiçi ve yurtdışındaki antrenör arkadaşlarım ile antrenman programları üzerine çalışmalar yapmaktayım.En iyiyi,doğruyu ve kaliteyi arıyorum.

Ender Yüksel: İyi bir kaleci antrenörü nasıl olmalı?

Bülent Yenidoğan: Antrenman seviyenizin iyi seviyede olması şart.Kalecilik literatürünü yakından takip etmeniz şart.Etrafınızda neler olduğunu iyi gözlemlemek ve takip etmek zorunluluğu var.İşinizi severek yapmak ve dürüst olmak ta önemlidir.Yurtdışındaki yabancı meslektaşlarım ile sürekli bir temasım var.Yeniliklere ve fikirlere açık olmak önemlidir.

Ender Yüksel: Zonguldak Kömürspor'a geldikten sonra ne yaptınız?

Bülent Yenidoğan: İlk olarak kaleci kadromuzu kurmak adına hocam ve yöneticimiz ile bir planlama yaptık. Mevcut kaleci kadromuzu oluşturduk.Antrenmanlarımızı bir saat geri çekerek özel çalışmalar yapıyoruz.Antrenmanlarımızı videoya çekerek arşiv oluşturduk.

Ender Yüksel: Kalecilerimizin performansını nasıl buluyorsunuz?

Bülent Yenidoğan:Osman gelişimini tamamlamış,çok tecrübeli bir kaleci arkadaşımız.Onun varlığı diğer kalecilerimiz Mustafa ve Ferdi'nin performansına etki ediyor.Şu ana kadar performansı gayet iyi.Bir standart performans var.Bu önemli.Diğer kalecilerimizi ligde oynatma şansımız olamıyor.Kupada gruplara kalsaydık, onları da değerlendirme şansımız olacaktı.Beni üzen bir konu bu...

Ender Yüksel: Gözlemsel antrenman metoduna çok önem veriyorsunuz. Bunun nedeni nedir?

Bülent Yenidoğan:Antrenmanlarımızı videoya çekerek bir arşiv oluşturduk. Amacımız, kalecilerimiz ile birlikte gözlemler yaparak, eksiklerimizi görmek,daha mükemmeli yakalamak için karşılıklı fikir alışverişi yapmak.Böyle yaparak önemli mesafeler aldığımızı görüyorum.Alışkanlıklar kolay terk edilmiyor.Bunun için çok çalışmalısınız.

Ender Yüksel: "Türkiye'de kaleci yetişmiyor" deniyor? Katılıyormusunuz?

Bülent Yenidoğan:Yetişmemesi mümkün mü? Rüştü, Volkan, Tolga, Onur...Dahası da var.Volkan Babacan,Harun... Ayrıca 1'inci Lig'de oynayan çok yetenekli kaleciler var.Sorunumuz şu:Kaleci antrenörleri kendine göre çalıştırıyor.Ortak bir modelimiz yok.Her ülkenin kendine özgü bir stili var.Bu stil, ülkede oynana futbol oyununa ve kültürüne bağlı.Kaleci tekniği tüm dünyada aynı hemen hemen...Ayrıntılarda farklılık gözetebilir.Sonuç olarak bu TFF Kaleci Antrenörlüğü Departmanı'nın oluşturması gereken bir model.

Ender Yüksel: Psikolojik destek anlamında nasıl devreye giriyorsunuz?

Bülent Yenidoğan:Her kaleci sezon içerisinde inişli-çıkışlı grafikler çizer.Aynı meslekten geliyoruz neticede.İyi bir kaleci geri dönüşü olan kalecidir.Mutlaka geri dönecektir.Size düşen kaleciyi sabırla çalıştırmaya devam etmek,biraz daha yakınlaşıp manevi anlamda yanında olduğunu hissettirmek.Sözlü telkinlerde bulunmak...Unutmayalım ki; iyi kaleciler geriye eskisinden daha güçlü döner.

Ender Yüksel: Kalecilerde teknik ve taktik ne kadar önemli?

Bülent Yenidoğan:Kaleciler gol yer.Kurtarır da...Mesele bunları yaparken izlediği yolu analiz etmek, temel kalecilik kurallarını ne kadar takip ettiğini gözlemlemek, teknik anlamda kalecinin kitabında ayakta kalmak,iyi pozisyon almak,tahminler ile hareket etmemek,topu el ve ayak ile oyuna aktarırken doğru tercihler yapmak olmazsa olmazıdır.Süper Lig seviyesinde yerli ve yabancı kalecilerin temel hatalar yaptığı görülüyor.Temel hatalar düzeltilmezse,tıkanır kalır kaleci...Sürekli tekrarlar ve çalışmaya devam etmekle düzeltmeniz gerekir.Emek var.Çalışma var.Uğraşıyorsunuz.Temel konular atlanırsa, her şey heba oluyor.

Ender Yüksel: İyi kaleci tanımını yaparmısınız?

Bülent Yenidoğan:Ayakta kalan ve doğru pozisyon alandır.Siz atılan her şuttan sonra onu, ayakta görürsünüz."Toplar üzerine geliyor" denir.İşin aslı bu mudur?Doğru yerde pozisyon almaktır.Doğru zamanda oradadır kaleci.Hepsi bu.İyi kaleci vurmadan yatmaz,diz çökmez,sırtüstü düşmez.Topu önde ve yüksekte tutar.Topu el ve ayakla uygun şekilde oyuna aktarır.

Ender Yüksel: Kalecilere önerileriniz nelerdir?

Bülent Yenidoğan:Sevinçleri ve hüzünleri fazla abartmamak lazım.Denge kaybolduğu zaman çöküntüler ve performans kayıpları doğar.Yoğun çalışmak ve tekrarlar, başarının anahtarıdır.

Ender Yüksel: Her mesleğin bir el kitabı vardır. Kalecinin el kitabı var mı?

Bülent Yenidoğan:Bir süredir altyapı kaleci antrenörümüz Necmi Hoca ile bir çalışma sürdürüyoruz.Altyapı kaleci eğitimi ve performansa dayalı kaleci eğitimi ile alakalı bir çalışma bu.İçinde fotoğraflı anlatımların olduğu,örnek çalışmalar olacak.Antrenman metotları ve incelikleri olacak.Amacımız, Zonguldak ilindeki tüm amatör takımlara bu kitapçığı ulaştırmak, bölge kaleciliği gelişimine katkıda bulunmak.İnşallah bir sonuca ulaşacağız.

Editör: Pusula Gazetesi