Radyo Televizyon Üst Kurulu, Zonguldak'ta internet televizyonculuğu yapan Atilla Öksüz'n sahibi olduğu Z Haber ile Osman Sav'ın sahibi göründüğü Karaelmas Tv hakkında 'yasa dışı yayın' yaptıkları gerekçesiyle işlem başlattı.
Elmas ATV'nin şikayeti üzerine başlatılan soruşturma hakkında Zonguldak Valiliği'ne bilgi verildi.
RTÜK Üst Kurul Başkanı Adına Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu, Valiliğe gönderdiği yazıda şu ifadeleri kullandı:
"02.07.2020 tarihli ilgi yazınız ekinde sunduğunuz Valilik Makamına verilen dilekçede; ilinizde yayın yapmakta olan Elmas TV yetkilisi tarafından internet üzerinden yayın yapan ve TV unvanı kullanan yayınlarla ilgili olarak kaçak ve korsan yayın yapıldığı gerekçesiyle idari işlem talep edilmiş, gereğinin takdirlerimize arz olunduğu ifade edilmiştir. İlgili yazınız incelenmiş olup, https://www.facebook.com/watch/karaelmasty67/ ve https://www.facebook.com/zhabercomtr/ URL uzantılarında Facebook sitesine yüklenmiş videolara erişim sağlanabildiği ve söz konusu videoların Facebook serverlarında saklanması sebebiyle isteğe bağlı yayın hizmeti gerçekleştirildiği, video açıklamalarında ilgili yayınların canlı olarak yapılmış olduğu ve yayın yapılan Facebook sayfasının bütün internet kullanıcılarına açık olduğu değerlendirildiğinde; yapılan yayınların medya hizmet sağlayıcı sıfatıyla yapılmış olduğunun değerlendirilmesi gerektiği, yapılan yayınlar için isteğe bağlı yayın hizmeti ve internet yayın lisansları alınması gerektiği, lisans alınmadan yayınlara devam edilmesi halinde Kanun'un 33 üncü maddesinin işletilmesi gerektiği hususları değerlendirilerek, söz konusu yayıncılarla ilgili olarak işlem başlatılmıştır. Üst Kurul tarafından gerek re'sen gerekse şikayete bağlı olarak incelemeler
gerçekleştirilmekte olup şikayete bağlı incelemeleri gerçekleştirebilmek için URL adreslerine ihtiyaç duyulmaktadır. Şikayete konu diğer URL adreslerinin Üst Kurulumuza iletilmesi halinde, söz konusu adreslerden yapılan yayınlarla ilgili olarak gerekli incelemeler yapılacaktır.
Bilgilerinizi rica ederim."
RTÜK Kanunu 33. Madde;

MADDE 33 - (1) Üst Kuruldan yayın lisansı almadan veya yayınları Üst Kurul tarafından geçici olarak durdurulmasına ya da yayın lisansı iptal edilmesine rağmen yayın yapan gerçek kişiler ile tüzel kişilerin yönetim kurulu üyeleri ve genel müdürü, bir yıldan iki yıla kadar hapis ve bin günden beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Tüzel kişiler hakkında ayrıca 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 60 ıncı maddesindeki güvenlik tedbirleri uygulanır. İzinsiz olarak faaliyetine devam eden yayın cihaz ve tesisleri Üst Kurulca mühürlenerek kapatılır.
(2) Yayın lisansı olmasına rağmen lisans tipi dışında yayın yapan ve izinsiz verici tesis eden medya hizmet sağlayıcılar Üst Kurulca uyarılır, yapılan uyarıya rağmen izinsiz yayına devam edenler hakkında birinci fıkra hükmü uygulanır.
(3) 25 inci maddeye uygun olarak yayın kayıtlarını bir yıl süreyle muhafaza etmeyen veya Üst Kurulca ya da Cumhuriyet başsavcılığınca istenmesine rağmen, süresi içerisinde ve aslına uygun olarak teslim etmeyen özel medya hizmet sağlayıcı kuruluş sorumlu müdürü bin günden beşbin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır.

4) Gönderilen kayıtların içerik bakımından istenen yayın olmaması veya kayıtlarda tahrifat, çıkarma, silme gibi işlemler yapılması halinde, özel medya hizmet sağlayıcı kuruluşların sorumlu müdürü beşbin günden onbin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır.
(5) Bu Kanun çerçevesinde açılan kamu davalarına Üst Kurul katılır."