Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti (ZGC) Editör Masası'nın konuğu oldu. Son dönemde BEÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde yaşanan ekipman ve ilaç sıkıntılarına değinen BEÜ Rektörü Mustafa Çufalı, "Hastane konusunda problemlerimiz var. Bu sadece bizim değil, Türkiye'de genel olan problemler. Sağlık Bakanımızla görüştük. Sorunlarımızı anlatıyoruz. Onlar Türkiye genelinde bir karar alacaklar bizler onu bekliyoruz. İyileştirme olacağı noktasında çalışma var. Bize çalışmanın devam ettiği belirtildi. Bizler de kendi imkanlarımızla mücadele ederek bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bir insanın ölmesi ihmal, imkansızlık ya da başka şekilde nasıl olursa olsun üzülüyoruz. Geceleri uykumuz kaçıyor. Bu durum bana göre imkansızlık. Konu 250 TL'lik stent değil. Talepler oluyor. Bu talepler doğrultusunda malzemeler geliyor. Ne yazık ki piyasanın isteklerimize karşı tavırları var. İhaleye çıkıyoruz kimse girmiyor, giriyor vermiyor. Neden dediğimizde borçlarımızı gerekçe gösteriyorlar. Bu konuyu Valimiz ve Milletvekillerimizle gündeme getiriyoruz. Ancak elimizde olmayacan koşullar. Türkiye'nin genel ekonomik durumundan kaynaklanan bir durum. Biz ekipman konusunda çalışma yapıyoruz. Bununla ilgili SGK'dan daha fazla para aktarılması gerekiyor. Piyasadan aldığımız fiyatı SGK bize ödemiyor. Fiyatlar güncellenmediği müddetçe döner sermaye sıkıntıda olacak. Taşerondan alınan işçilerin maaşı da döner sermayeden ödeniyor. Bakanlık üniversite hastaneleri konusunda çalışma yapıyor. Bu Sağlık Bakanlığı'na devir mi olur, şehir hastaneleri şeklinde mi olur bu çözüm yolunu bakanlık belirleyecek" dedi. Çufalı'nın açıklamalarından satır başları şu şekilde;

35 BİN CİVARINDA ÖĞRENCİMİZ VAR

Göreve başlayalı 21 ay oldu. 21 ay içerisinde bir çok işlerle ilgilendik, buraya alıştık. BEÜ, Batı Karadeniz'in en önemli üniversitelerinden birisidir. Kuruluşu aslında 1924 yılına dayanıyor. Çok önemli başarılara imza atıyor. Biz de katkıda bulunmak amacıyla görevlendirildik. Bundan sonra da katkılarımız artarak devam edecek. Bizim 67 bini aşan bir mezun sayımız var. Bir çok ulusal ve uluslararası faaliyetlerde bulunduk. İletişim Fakültesi'ne ilk defa bu yıl öğrenci aldık. Yeni fakülteler açılması için YÖK'e başvurularımız oldu. 35 bin civarında öğrencimiz var. Gelen öğrenci sayımız her geçen yıl arttı.

ÖNEMLİ TEKNOLOJİK ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ

Grizu 263 ülke sınırlarını aştı. Erdemir Genel Müdürü ve Türksat Genel Müdürü ile Sayın Valimizin de yer aldığı bir toplantı gerçekleştirdik. Bir çok yarışmada derece aldılar ve dikkat çekmeyi başardılar. Eski öğretim üyeliği perspektifinin dışına çıktık. Öğrencilerimizi deney yöntemli eğitime yönlendirmiş olduk. Bunun yanında Teknopark da şirket alımlarını gerçekleştirdi. 18 şirket alındı. Bizim diğerlerine kıyasla çok hızla ilerlediğimiz görünüyor.

İBN-İ SİNA BATI KARADENİZ'İN EN İYİSİ

Sağlık alanında İbn-i Sina Kampüsü Batı Karadeniz Bölgesi'nin en iyi sağlık kuruluşlarının yer aldığı alan. Medyada çıkan haberler bizden daha çok Türkiye genelinde kaynaklanan sorunların yansımasıdır. Orada 3 fakültemiz var ve her geçen gün öğrenci sayımız artıyor. Öğrenci sayılarımızda artış istediğimiz kadar olamıyor çünkü bina anlamında sıkıntılar var. Tıp Fakültesi geçen yıl Eğitim Akteditasyonu aldı. Türkiye'de bunun örneği yok, hemen alındı.

SAĞLIK ALANINDAKİ SIKINTILAR TÜRKİYE EKONOMİSİYLE KAYNAKLI SORUNLAR

Hastane konusunda problemlerimiz var. Bu sadece bizim değil, Türkiye'de genel olan problemler. Sağlık Bakanımızla görüştük. Sorunlarımızı anlatıyoruz. Onlar Türkiye genelinde bir karar alacaklar bizler onu bekliyoruz. İyileştirme olacağı noktasında çalışma var. Bize çalışmanın devam ettiği belirtildi. Bizler de kendi imkanlarımızla mücadele ederek bir şeyler yapmaya çalışıyoruz ve diğer taraftan da sorunun çözümü için bekliyoruz. Bildiğiniz gibi son 2 yıldır Türkiye üzerinde ekonomik açıdan zor duruma düşürme politikaları var. Bizler bu süreçte elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz.

TUVALET KAĞIDI VE SABUNDAN KISMAK ZORUNDA KALIYORUZ

Finans sorunlarının çözülmesi 1-2 yıl içerisinde çözülmesi zor görünüyor. Finans olarak bizden daha kötü hastaneler var. Hastanede hijyen durumu göreceli.Tuvalet kağıdı ve sabun diyorsanız, bütçemiz gereğince kısmak zorundayız. Borçlar sadece bizde değil her hastanede bu şekilde sıkıntılar var.

HUKUK FAKÜLTESİ TALEBİ YÖK'TE

Yeni kampüsler için yer arayışları yapıyoruz. Lojmanlar konusunda hükümetin çalışması var Türkiye genelinde. Biz lojmanlar konusunda bir çalışma yapamadık. Çünkü bütçe kısıtlamasına gidildi. Kamuoyunda zaman zaman gündeme geliyor. YÖK Başkanı ile görüştük. Hukuk Fakültesi talebini ilettik. Onların da gündeminde olduğu tarafımıza iletildi.

KONU STENT DEĞİL, TALEPLER VE EKONOMİK SORUNLAR

Ekonomi eylem planı olarak hükümet nezdinde çalışmalar yapıyoruz. Bunları sadece basınla paylaşmıyoruz. Sürekli Sağlık Bakanlığı, SGK ve Cumhurbaşkanlığı ile görüşerek bu sorunları iletiyoruz. Bir insanın ölmesi ihmal, imkansızlık ya da başka şekilde nasıl olursa olsun üzülüyoruz. Geceleri uykumuz kaçıyor. Bu durum bana göre imkansızlık. Konu 250 TL'lik stent değil. Talepler oluyor. Bu talepler doğrultusunda malzemeler geliyor. Ne yazık ki piyasanın isteklerimize karşı tavırları var. İhaleye çıkıyoruz kimse girmiyor, giriyor vermiyor. Neden dediğimizde borçlarımızı gerekçe gösteriyorlar. Bu konuyu Valimiz ve Milletvekillerimizle gündeme getiriyoruz. Ancak elimizde olmayacak koşullar. Türkiye'nin genel ekonomik durumundan kaynaklanan bir durum. Biz ekipman konusunda çalışma yapıyoruz.

ÜNİVERSİTE HASTANELERİ DEVREDİLECEK Mİ?

Bununla ilgili SGK'dan daha fazla para aktarılması gerekiyor. Piyasadan aldığımız fiyatı SGK bize ödemiyor. Fiyatlar güncellenmediği müddetçe döner sermaye sıkıntıda olacak. Taşerondan alınan işçilerin maaşı da döner sermayeden ödeniyor. Bakanlık üniversite hastaneleri konusunda çalışma yapıyor. Bu Sağlık Bakanlığı'na devir mi olur, şehir hastaneleri şeklinde mi olur bu çözüm yolunu bakanlık belirleyecek."

Editör: Pusula Gazetesi