Zonguldak'ın Devrek ilçesinde faaliyet gösteren Çayaltı Hidroelektrik Santrallerinde kapak tamirat ve bakımı sırasında meydana geldiği öne sürülen balık ölümleriyle ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Pusula Gazetesi'nde çıkan haber ve görüntüler ihbar kabul edilerek, soruşturma başlatıldı. Yaşanan balık katliamı, çevreciler tarafından da büyük tepki çekti.

Olayın DEVREKTAŞ Fabrikası'nın arkasındaki HES'te meydana geldiği belirtildi. İddiaya göre, Reis RS Enerji'ye ait olan Çayaltı HES'in kapak tamirat ve bakımı işi, taşeron bir firmaya verildi. Yine iddiaya göre, Reis RS Enerji, barajların kuyruk suyu kapaklarında bakım ve tamirat yapmak için suyun önüne sette çekmesi ile arada kalan balıkların oksijensiz kalıp göz göre göre ölümlerine sebebiyet verdi.

Oksijensiz suda mahsur kalan yüzlerce kilo ırmak balığı telef oldu. Telef olan balıkların, işçiler tarafından kürekle çuvallara doldurularak santralin kenarında bulunan bir alana gömüldüğü ileri sürüldü. Balıkların çuvallara doldurulması ise, amatör bir kamera tarafından saniye saniye kaydedildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü görüntülerin ardından harekete geçti.

Editör: Pusula Gazetesi