-ÖZEL İÇERİK-

Son 2-3 aydan beri taşeron bir firmaya HES İşletmelerinde kapak tamirat ve bakımı yaptıran Reis RS Enerji barajların kuyruk suyu kapaklarında bakım ve tamirat yapmak için suyun önüne sette çekmesi ile arada kalan balıkların oksijensiz kalıp göz göre göre ölümlerine sebebiyet verdi.

Çayaltı 1 ve 2 HES'lerinin kuyruk suyunda yer alan kapakların bakım ve onarımı için binanın iki perde betonun arasına kil malzemesi ve beton döküp arada kalan suyu çekme yaparak kuyruk suyu kapaklarına tamirat ve bakım yaptırmak isteyen Reis Rs Enerji arada kalan suyun içinde mahsur kalan yüzlerce kilo ırmak balığının bir anda durgun suda hapsolmasına sebebiyet verdi.

Oksijensiz suda mahsur kalan yüzlerce kilo ırmak balığı buradan dere yatağına bir şekilde aktararak yaşamalarına imkan sağlamak yolunu tercih etmeyen Reis Rs Enerji bir an önce kuyruk suyu kapaklarını susuz bir ortamda tamir ve bakım yapmak yolunu seçerek oluşturulan göletteki suyu motorlarla dereye aktarınca bir kısmı oksijensizlikten ölen balıkların komple susuz kalarak ölmelerine sebebiyet verdi.

Kuyruk suyunun susuz alanında kalan yüzlerce kilo balık can çekişe çekişe ölürken ölen balıkları çalışanlar süpürgelerle küreklere süpürüp boş çuvallara doldurarak bir an önce ortalıktan kaldırmanın yolunu seçtiler.

Balıkların ölenleri boş çuvallara doldurulup iş makineleri ile boş bir alana gömüldüğü iddia edilirken canlı olanlarında bazı çalışanlar tarafından yakındaki bir fabrikaya ücret karşılığında satıldığı da ifade ediliyor.

Devrek'te Reis RS Enerji'nin Çayalatı HES 1 ve 2 işletmelerinde kuyruk suyu tamiratı yaparken yüzlerce kilo ırmak balığının göz göre göre oksijensiz bırakılıp ölümüne sebebiyet vermesine Zonguldak İl Tarım, Çevre ve DSİ kurumlarının hiçbir yaptırıp uygulayıp cezai işlem uygulamaması da kafalarda bazı soru işaretlerinin oluşmasına da sebebiyet veriyor.

Editör: Pusula Gazetesi