Çaycuma'da görev yapan Rehber öğretmenler Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliğini ziyaret etti. Ziyarette tüm itirazlara rağmen 10 Kasım 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren" Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği"ne karşı nelerin yapılabileceği tartışıldı. Çaycuma'daki tüm eğitim sendikalarını ziyaret edeceklerini söyleyen Rehber Öğretmenler, sorunların ortak olduğunu ve bu sorunlara karşı birlikte hareket edilmesi gerektiğini belirttiler.

Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi Gökhan Taner Günsan, ziyaretten dolayı Rehber öğretmenlere teşekkür ederek Eğitim Sen Genel Merkezi tarafından yönetmeliğin iptali için dava açıldığını ve Eğitim Sen üyesi rehber öğretmenlerin de nöbet tutmaması yönünde kararın alındığını söyledi.

Yönetmeliğin iptali için Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği (PDR) ve diğer eğitim sendikalarıyla birlikte eylem ve etkinlik yapılması gerektiğini söyleyen Günsan, yönetmelik değişikliğinden öğrenci velilerinin de rahatsız olduğunu belirtti. Öğretmen olmayanların dahi "rehber öğretmen" yapılmasını amaçlayan yönetmeliğin sadece eğitim sisteminde değil, öğrenciler ve eğitim emekçileri açısından yıkıcı sonuçları olacağını söyleyen Günsan, "Yönetmelikle 'rehberlik ve psikolojik danışma' hizmetleri 'rehberlik' hizmetiyle sınırlandırılmış, öğretmenlerin psikolojik danışma hizmeti vermesine olanak sağlayan bütün kurallar yürürlükten kaldırılmış ve psikolojik danışman unvanları ellerinden alınmıştır." dedi.

Günsan, meslek ilkelerine aykırı yönetmeliğin, "rehberlik ve psikolojik danışma" öğretmenlerine görevleriyle ilgisi olmayan konularla ilgili çalışma saatlerinin dışında görev verilmesinin önünün açılmasıyla angarya yasağına aykırı hükümler getirildiğini söyledi.

Yayınlanan yönetmeliğin öğrencilerin psikolojik danışma hizmeti alamaması sonucunu doğuracağını vurgulayan Günsan, "Eski yönetmeliğin aksine, psikolojik danışmaya ilişkin kuralların tamamının yeni yönetmelikle birlikte yürürlükten kaldırılmasını başka biçimde açıklamaya olanak yoktur. Taciz, istismar gibi önemli sorunların tespiti ve önlenmesinde 'Rehberlik ve Psikolojik Danışma! öğretmenleri önemli bir rol üstlenmekte, öğrencilere psikolojik danışman olarak destek sunmakta, yaşananları raporlamakta, bu suçlara karışanların tespiti ve cezalandırılmasında girişimde bulunmaktadır. Yönetmelik ile yaşanan bu suçların/sorunların önlenmesi ve ortaya çıkarılması konusunda ciddi sorunlar yaşanacağına şüphemiz yoktur. Yasa ve yönetmeliklerin en son amacı kamu yararının gerçekleştirilmesidir. Hazırlanan yönetmelik kamu yararının gerçekleştirilmesine aykırı bir düzenlemedir. Her ne kadar yönetmelik sosyal medyada 'nöbet görevi' tartışmaları üzerinden değerlendirilse de getirilen düzenlemeler yakından incelendiğinde ve resmin bütününe bakıldığında durumun vahametinin daha derin olduğu görülecektir." dedi.

Lisans eğitimi almamış, öğretmen yetiştiren kurumlardan mezun olmamış ve pedagojik formasyona sahip olmayan kişilerin 'rehber öğretmen' olmasının yolunun açıldığına dikkat çeken Günsan, "Öğretmenlerin emeğini ve haklarını yok sayan, öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran, okulları öğretmenler dışında herkese açan, eğitim öğretim faaliyetleri yerine dini vakıf ve cemaatlerin etkinliklerini temel görev olarak görenlerin bu düzenlemeyi nasıl yaşama geçireceklerini öngörmek oldukça kolaydır." dedi. Rehberlik hizmeti altında dini vakıf ve cemaat elemanlarının okullarda görev yapmasının önünün açılacağını vurgu

Editör: Pusula Gazetesi