Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Danışmanı Araştırmacı Yazar Turhan Oral'ın İnanış Gazetesi'nde yayınlanan Zonguldak'taki yerel seçim analizini içeren yazıyı şöyle:

BİR TARAF HATA YAPACAK, DİĞERİ KAZANACAK

Son dönemlerde mahalli seçimler konusunda yazdığım yazılarda, özellikle Zonguldak Merkez ve ilçelerde başkan adaylarının şahsen seçim sonuçlarını etkileyebileceğini, hatta bazı bölgelerde belediye meclis adaylarının ağırlığıyla bile sonucun değişebileceğini ifade ediyorum.

Yani siyasi partilerin kendi taraftarlarıyla seçim sonuçlarını belirleme gücünün olmadığını düşünüyorum.

AK Parti'nin en sağlam göründüğü Devrek ilçesinde bile seçim riski vardır. Zaman AK Parti aleyhine çalışmaktadır.

Ancak AK Parti Genel Merkezi yerel örgütlerini de devreye sokarak tüm avantajlarını değerlendirebilme çalışması yaparken, özellikle CHP kendi içinde mücadele veriyor ve kırılan dökülenler seçimi riske sokuyor. CHP Genel Merkezi'nin sağlıksız değerlendirmeleri de işin cabası.
[*][*][*]

Zonguldak Merkez'deki tabloyu ortaya koyarak, söylediklerime açıklık kazandırmak istiyorum. Diğer ilçelerde de durum pek farklı değil.
Önceki yazılarımdan birisinde, en büyük anketin bir önceki seçim sonuçları olduğunu söylemiştim.
Tabii ki yalnızca rakamlara bakmak yetmez, rakamlar sonuçtur.
O sonucu doğuran belli başlı etkenler ise; adaylar, genel konjonktür ve izlenen politikalardır. Analizi bir bütün olarak yapmak gerekir.
Bu veriler ışığında farklı değerlendirmelerin ortaya çıkması da normaldir.
[*][*][*]

Genel hatlarıyla 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Seçimleri sonuçlarına baktığımızda, Zonguldak Merkez'de 19 mahallede sonuçlar şöyle;
Milletvekilliği seçimlerinde CHP: 24 bin 294. İyi Parti: 5 bin 334, bu ikisine 241 Millet İttifakı oyunu da eklerseniz toplam: 29. 869 oluyor.

Belediye Başkanlığı Seçimlerinde olası ittifak ya da seçmenlerin ortak yaklaşımı olarak baktığımızda Saadet Partisi (1.556) mesafeli durabilir diye düşünüyorum. HDP'nin ise 1.295 oyu var.

Milletvekilliği seçimlerinde AK Parti: 22 bin 995, MHP: 7 bin 798, bunlara Cumhur İttifakı'nın oylarını da (545) eklediğinizde toplam: 31 bin 338 oluyor.
Yani CHP ve İyi Parti, AK Parti ve MHP olarak baktığımızda Zonguldak Merkez'de 19 mahallede Cumhur İttifakı 1.469 oy önde.

Aynı seçimde Cumhurbaşkanı adaylarının 19 mahalledeki sonuçlarına baktığımızda;
Muharrem İnce: 28 bin 727, Meral Akşener: 4 bin 698, Toplam: 33 bin 425 oluyor. Recep Tayyip Erdoğan: 29 bin 485.
Farka baktığımızda bu kez 3 bin 940 oy Millet İttifakı önde görünüyor.
[*][*][*]

Bu rakamlar şöyle okunabilir;
Zonguldak Merkez'de 19 mahallede CHP'nin Merkez ilçe kökenli 3 milletvekili adayı olmasına rağmen milletvekili seçiminde CHP, partinin Cumhurbaşkanı adayından 4 bin 450 oy az almıştır. Yani 4 bin 450 oy diğer partilere kaçmıştır.
Bu seçmenler CHP'nin Belediye Başkan adayına nasıl bakacaktır?

Bu fazlalık oylar zaten CHP'nin oyu değil, onlar Muharrem İnce'ye sempati duydukları için başka partilerden oy verenlerdir, diye düşünebilirsiniz. Acaba bu seçmenler CHP'nin Belediye Başkan adayına da oy verirler mi?

O zaman şöyle söyleyelim, 2014 yılı Belediye Başkanlığı seçimlerinde CHP Adayı Muharrem Akdemir bu 19 mahalleden 25 bin 997 oy almış. Yani 2018 Milletvekili seçimlerinde CHP'nin aldığı oylardan 1.703 oy daha fazla almış. Bu demektir ki 19 mahallede, 2018 milletvekili seçimlerinde her halükarda CHP seçmeninden kaçanlar var.

Ayrıca şunu da belirteyim, 2015 Haziran Milletvekilliği Seçimlerinde CHP'nin 19 mahalleden aldığı oy (28 bin 364), yani Muharrem İnce'nin aldığı oydan sadece 363 oy geride.
İnce diğer partilerden ilave olarak 363 oy almış denilebilir.
[*][*][*]

O zaman 19 Mahallede Cumhurbaşkanlığı seçiminde geride olan Cumhur İttifakı, milletvekilliği seçimlerinde nasıl öne geçmiş olabilir?
Yani Recep Tayyip Erdoğan'a oy vermeyen AK Partili ve MHP'li seçmenler kimlerdir?
Cumhur ittifakında başka Cumhurbaşkanı adayına oy veren 1308 seçmen var.

Bu tablonun iki seçimde farklı olmasını sağlayan en önemli etkenin Hamdi Ayan olduğuna hiç şüphe yok. Öncelikle İyi Parti'nin adayına mesafeli duran milliyetçi seçmenlerden yani karşı taraftan oy almıştır. İnce ya da Akşener'e oy veren seçmen Ayan'a da oy vermiştir.

Seçim sonuçlarına bir taraftan bakarsanız Cumhur İttifakı, öbür taraftan bakarsanız Millet İttifakı öne geçiyor.

Hemen hatırlatayım, 2014 Belediye Başkanlığı seçimlerinde CHP, 745 oy farkla seçimi kazanmıştı.
[*][*][*]

Zonguldak merkezde tarafların oylarını üst üste koyarak hesap yapmak mümkün değil.

CHP adayları arasında küskünlük olursa, MHP seçmeni muhtemel AK Parti adayına mesafeli durursa, İyi Parti seçime asılırsa başta Saadet Partisi olmak üzere diğer parti seçmenleri hesaba katılarak belediye meclis listeleri yapılmazsa, il genel meclisine oy hesabıyla değil de "adamım" diye isim yazılırsa geçmiş olsun.

Sonuçta seçimi hata yapan tarafın kaybedeceğini düşünüyorum ve birisi mutlaka hata yapacak.

Editör: Pusula Gazetesi