Hastanın adet bitiminden hemen sonra rahim filmi çekilir. İşleme başlamadan yaklaşık yarım saat önce hastaya bir ağrı kesici verilir. Jinekolojik muayene şeklinde hasta sedyeye yatırılır.

Hastaya rahim ağzı temizleme işlemi yapılmasının ardından rahim girişine spekulum takılır. İnce bir kanal yardımı ile rahim ağzından girilerek rahime ulaşılır. Ardından ilaçlı sıvı madde rahime verilerek, eş zamanlı olarak skopi cihazı ile sıvının rahim içini dolduruşu ve tüplerde ki hareketi takip edilir. Gerekli uygulamalar yapılıp, filmin çekilmesinin ardından işleme son verilir. Rahim filmi fiyatları kadın hastaların tüplerinde herhangi bir tıkanıklık olup olmadığının araştırılması veya adet düzensizliklerinin sebebinin incelenmesi gibi daha pek çok nedenden ötürü çektirilebilir.

Rahim Filmi Ücreti

Rahim filmi çektirmek isteyen hastaların araştırdıkları konuların başında rahim filmi ücreti gelir. Bu fiyatlandırmalar filmi çekecek merkeze göre farklılık gösterir. Genel olarak 500 TL'den başlayan rahim filmi fiyatları 2000 TL'ye kadar çıkabilir. Fiyatlandırmayı etkileyen en önemli faktör ise filmin anestezili ya da anestezi verilmeden çekilmesidir.

Ağrısız bir işlem olan anestezili rahim filmlerinde sedasyon uygulaması için anestezi uzmanına gerek duyulur. Bu durumda anestezili rahim filmi fiyatlarını maliyetli kılar. Ancak hasta 1 senedir korunmadığı halde gebe kalamıyorsa, bir dış gebelik durumu söz konusuysa ya da hastada pelvik enfeksiyonu mevcutsa bu şartlar dahilinde rahim film ücreti SGK tarafından karşılanır.

Anestezili Rahim Filmi Nasıl Çekilir?

Rahim filmi çektiren kadınların bir kısmı bu işlemin oldukça ağrılı olduğunu söylerken, bir kısmı ise hiçbir şekilde ağrı hissetmediğini dile getirir. Bu durumda bazı hastalar endişelerinden dolayı anestezili rahim filmi çektirmek isteyebilir. Normal rahim filmi gibi çekilen anestezili rahim filmi; hastanın uyutulması ile gerçekleştirilir.

Film çekme işlemi başlamadan önce damar yolundan verilen anestezi ile hasta uyutulur. Anestezi yöntemi kullanılarak çekilen rahim filmlerinde hasta ağrı ya da acı hissetmez. Normal rahim filmi çektirmekten korkan hastalar genellikle bu yöntemi tercih eder. Çoğunlukla özel hastanelerde uygulanan anestezili rahim filmi ücreti normal rahim filmine göre daha maliyetli olabilir.

Rahim Filmi Fiyatları

Devlet hastanelerinde çekilen rahim filmi fiyatları SGK tarafından karşılanırken, özel hastanelerde veya kliniklerde rahim filmi çektirmek ücrete tabidir. Anestezili rahim filmleri, normal rahim film çekimlerine göre daha komplike bir işlem olduğundan ekstra maliyetlidir. Hastaya verilen anestezi özel bir istek olduğundan ve işlemin yapılabilmesi için ayrıca bir uzman gerektiğinden fiyatlandırması daha farklı olabilir. Bu fiyatlandırmalar ise sabit olmayıp, her kurumda farklılık gösterebilir.

Açık Emar Nedir?

Emar; radyolojik görüntüleme yöntemlerinden biridir. Emar cihazında yer alan mıknatıslar insan vücudunda ki hidrojenlere çarparak bir görüntü elde edilmesini sağlar. Özellikle yumuşak dokuların ve iskelet sisteminin görüntülenmesinde kullanılan oldukça önemli bir yöntemdir. İşlem sonunda oluşturulan raporla hastaya gerekli tanı koyularak tedaviye başlanır.

Normal emar çekimi biraz gürültülü ve oldukça basık olan kapalı bir makinada gerçekleştirilirken, açık emar cihazında bu sorunlar söz konusu değildir. Emar cihazında yaklaşık 20 dakika kadar hareket etmeden sabit bir şekilde durmak, özellikle kapalı alan fobisi olanlar ve çocuklar için zor bir eylemdir. Oysa ki 3 tarafı açık emar cihazları hastaya daha konforlu bir imkan sunarak tedavi olmasını sağlar.

Açık Emar Fiyatları

Açık emar cihazları normal emar çekimlerine göre biraz daha fiyatlı olabilir. Özel hastanelerde ortalama fiyatları 300 TL ile 2000 TL arasında değişirken bu fiyat, İstanbul gibi büyük şehirlerde 2500 TL'ye kadar çıkabilir. Açık emar fiyatları emarın çekileceği hastaneye göre değişir.