Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. BAKKA Genel Sekreter Vekili Elif Acar, ajans olarak basınla ilişkilerin daha da sık tutulacağını ifade ederek, ajans olarak Zonguldak ve çevre illerde projelerin hızla devam edeceğini söyledi. Çalışmalar ve projeler hakkında bilgi veren Acar, basın mensuplarının da sorularını yanıtladı. Zonguldak'ın ekonomik olarak kalkınması için alternati projeler üzerinde çalıştıklarını belirten Acar, kültür ve doğa turizmine dikkat çekti. Acar, "Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), 8 Ocak 2018 Pazartesi günü itibarıyla 2018 Yılı Proje Teklif Çağrısı kapsamında 12.000.000 TL bütçeli 'Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı' ve 8.000.000 TL bütçeli 'Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı' ilanlarına çıkmış bulunmaktadır. 2018 Yılı Mali Destek Programları, ilgili taraflardan gelen talepler, görüşler ve geri bildirimler ışığında Yönetim Kurulunca kararlaştırılmış ve Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Bu kapsamda Ajansımız iki bileşenli bir proje teklif çağrısı dönemi yürütecek olup, bu programlar için Ajans bütçesinden ayrılan toplam kaynak tutarı 20.000.000 TL olarak belirlenmiştir. Mali destek programlarına, kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlar olan Yerel Yönetimler, Kamu Kurum ve Kuruluşları (Valilik, Kaymakamlık, Bölge Müdürlüğü, İl Müdürlüğü, İlçe Müdürlüğü, Şube Müdürlüğü vb.), 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu çerçevesinde kurulmuş Mahalli İdare Birlikleri, Köylere Hizmet Götürme Birlikleri vb., Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları, Üniversiteler, Organize Sanayi Bölge Müdürlükleri, Küçük Sanayi Sitesi Yapı veya İşletme Kooperatifleri, Kar Amacı Gütmeyen Kooperatifler, Kar Amacı Gütmeyen Birlikler (Mahalli İdare Birliği Olmayıp Kanunla Kurulmuş Birlikler), Sivil Toplum Kuruluşları (Dernekler, Vakıflar) ile İş Geliştirme Merkezleri başvuruda bulunabilecektir" dedi.

"1 MİLYON TL'DEN FAZLA DESTEK TALEP EDİLEBİLECEK"

"2018 Yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programının amacı, TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) Düzey 2 Bölgesi'nde turizm altyapısının geliştirilmesidir" diyen Elif Acar, "Programın öncelikleri şunlardır: Öncelik 1: Doğal, tarihi ve kültürel açıdan potansiyeli olan bölgelerde turizmin geliştirilmesine yönelik fiziki altyapı çalışmaları Öncelik 2: Alternatif turizmin geliştirilmesi için gerekli altyapı çalışmaları. Asgari destek oranının %25, azami destek oranın ise %75 olarak belirlendiği program kapsamında başvuru sahipleri 250.000TL'den az, 1.000.000TL'den fazla destek talep edemeyeceklerdir. Ayrıca, hazırlanacak projelerin 9 aydan kısa, 18 aydan uzun olmaması gerekmektedir. 2018 Yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programının amacı, TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) Düzey 2 Bölgesi'nde dezavantajlı kesimi de gözeterek sosyal sermayenin ekonomik ve sosyal hayata katılımını sağlamak, toplumun tüm kesimlerinin yaşam kalitesini ve refah düzeyini yükseltmektir. Toplam 8.000.000 TL bütçenin ayrılmış olduğu programın öncelikleri şunlardır: Öncelik 1: Dezavantajlı grupların (engelli, kadın, çocuk, yaşlılar vb.) sosyal ve ekonomik hayata katılımlarının sağlanması için eğitim yoluyla işgücü piyasasına kazandırılması. Öncelik 2: Eğitim ve sosyal hizmetlerde yenilikçi yöntem ve uygulamalarla insan kaynağının geliştirilmesi ve hizmet kalitesinin arttırılması. Asgari destek oranının %10, azami destek oranın ise %90 olarak belirlendiği program kapsamında başvuru sahipleri 50.000TL'den az, 300.000TL'den fazla destek talep edemeyeceklerdir. Ayrıca, hazırlanacak projelerin 6 aydan kısa, 9 aydan uzun olmaması gerekmektedir. Bir başvuru sahibi, her bir mali destek programı için iki ayrı proje başvurusunda bulunabilecek ve her ikisinin de başarılı bulunması halinde sadece daha yüksek puan alan başvurusu için mali destek alabilecektir" dedi.

Acar konuşmasını şöyle sürdürdü; "Mevzuat değişikliği uyarınca bu sene itibariyle Proje Teklif Çağrısı başvuruları yalnızca Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden sunulacak, matbu başvuru yapılmayacaktır. Başvurular elektronik imza ile imzalanarak sunulacak, elektronik imza kullanmayan başvuru sahipleri KAYS üzerinden indirecekleri taahhütnamelerini ıslak imza ile sunabilecektir. Başvuruların sisteme girilmesi için son tarih 2 Nisan 2018 Pazartesi günü saat 23:59, elektronik imza kullanmayan başvuru sahipleri için taahhütnamelerin Ajansa teslimi için son tarih 6 Nisan 2018 Cuma günü saat 18:00 olarak belirlenmiştir. Proje Teklif Çağrısı kapsamında, Zonguldak, Karabük ve Bartın illerinin Merkez ilçelerinde 3 adet bilgilendirme toplantısı, il merkezleri ve belirlenen ilçelerde 6 adet eğitim toplantısı gerçekleştirilecektir. Söz konusu programlar hakkında detaylı bilgiyi içeren Başvuru Rehberleri Ajansımız internet sitesi olan www.bakka.gov.tr adresinden temin edilebilmektedir. Bilgilendirme ve eğitim toplantılarına ait zaman çizelgesi ekte verilmektedir."

"ALTERNATİF DOĞA VE YÖRE KÜLTÜRÜ TURİZMİ"

Zonguldak'ın ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla alternatif arayışlarını sürdürdüklerini belirten Elif Acar, "Buradaki hazırladığımız öncelikleri hazırladığımız bölge planlarına göre ve Bakanlığın önerilerine göre gerçekleştiriyoruz ama en önemlisi paydaşlarımızın taleplerini karşılama yönünde önerilerimiz oluyor. Bölgemizdeki doğa ve alternatif turizmin ve yöresel kültürlerimizin tanıtılması anlamında diğer kurum ve kuruluşlar ile çalışmalarımız vardır. Ayrıca diğer kamu, kurum ve kuruluşlarının da çalışmaları vardır. Bu yönde, bölgemizde alternatif turizmin geliştirilmesi için büyük bir çalışma vardır. Bu potansiyelin daha da yükseltilmesi için önümüzde bir hibe mekanizması vardır. Bunu kullanalım istedik. Hem paydaşlarımız hem de bakanlığımız ve biz ortak çalışma içerisindeyiz" şeklinde konuştu.

"DALGADAN ELEKTRİK ÜRETİMİ İÇİN FİRMANIN ÇALIŞMALARI BAŞLATMASI BEKLENİYOR"

Zaman zaman dalgalarla gündeme gelen Zonguldak ve Karadeniz'de dalgadan elektirik üretim için santral kurulacağını belirten Acar, konuşmasına şöyle devam etti; "Pilot dalga enerji santrali projesi vardı. Bununla ilgili iki hafta önce protokolü imzaladığımız firma ile görüşmelerimizi yaptık. Artık bunun sonuçlanması gerektiğini ve santralin kurulması gerektiğini, ilgili izinlerle alakalı ve ilgili teşviklerle alakalı protokolü imzaladığımız firma destek bekliyor. Firmanın bir an önce gelip bunu kurması gerekiyor. Biz de elimizden gelen yasal izinler konusunda desteği veriyoruz."

"İOS CİHAZI GELİYOR"

Havaalanı konusunda da bilgiler veren Acar konuşmasına şöyle devam etti;

"Zonguldak Havalimanı'nın aktif hale getirilmesi ve şehiriçi uçuşlarının açılması ile ilgili havalimanında bir takım eksiklikler söz konusudur. Seyrüsefer sistemi için iOS cihazı geliyor. Tek sıkıntı şu anda pistin biraz genişletilmesidir. Bu konuda da elimizden gelen teknik desteği sağladık. Bu pistin genişletilmesi için nerelerden nasıl destekler sağlanabilir, hangi kurumlarla görüşülebilir, hangi izinler alınabilir gibi elimizden gelen teknik desteği sağladık. Bu kapsamda yönetim kuruluna bilgilerimizi verdik ve yönetim kurulumuzda da çalışmalarımıza devam edebileceğimizin karar verildi. Bu konuda sadece bizim değil, tüm paydaşlar ile birlikte ele alınması gerekiyor.Basın mensupları olarak gereken desteği veriyorsunuz. Zonguldak olarak buna ihtiyacımız var."

Editör: Pusula Gazetesi