Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen, 1-14 Ekim tarihleri arasında Erzincan, Elazığ, Bingöl, Muş, Van ve Bitlis'te yaptığı akademik çalışmasında Van körfaresini bularak, Türkiye'nin toprak altı memeli serisini tamamlamanın mutluluğunu yaşadı.

Türkiye'de ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yaptığı kuş, kelebek ve körfare türleri araştırmalarıyla dikkat çeken bilim adamlarından Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen, en son 1-14 Ekim tarihleri arasında Erzincan, Elazığ, Bingöl, Muş Van ve Bitlis'te de akademik çalışmalarına devam etti. Prof.Dr. Sözen, körfareler üzerinde yaptığı bu çalışmada Van'da, Van körfaresini de bularak Türkiye'nin toprak altı memeli serisini tamamladı. Prof.Sözen, Türkiye'nin toprak altı memelilerini de sosyal paylaşım sitesinde yayımladı.

MEMELİ HAYVANLAR 200 MİLYON YIL ÖNCE EVRİMLEŞEREK OMURGALI OLDU

Türkiye'nin toprak altı memelileri hakkında bilgi veren Prof.Dr. Sözen, "Memeli hayvanlar yaklaşık 200 milyon sene önce sürüngenlerin bir grubundan ayrılarak evrimleşmeye başlayan bir omurgalı sınıfıdır. Evrimleri sürecinde bazıları uçmaya başlayarak Yarasaları oluşturmuş, bazıları denizlere yönelerek Balina ve Yunusların bulunduğu grubu oluşturmuştur. Karada yaşayanlar da karadaki her çeşit yaşam ortamını doldurmuştur. Bu süreçte bazı memeli grupları da toprak altında yaşamaya başlamıştır" dedi.

TÜRKİYE'DE TOPRAK ALTI 4 MEMELİ GRUP VAR

Türkiye'de hayatını neredeyse bütünüyle toprak altında geçiren 4 memeli grubu bulunduğunu hatırlatan Sözen, şöyle devam etti: "Birincisi Köstebekler (Talpa cinsi türleri). İkincisi, Körfareler (Nannospalax cinsi türleri). Üçüncüsü Van körfaresi (Ellobius lutescens) ve dördüncüsü Kars sıçanı (Prometheomys schaposchnikowi). Akademik hayatımda en çok Körfareler (Nannospalax) üzerinde çalıştım. Ancak diğer türleri de görme şansını buldum. En son Van körfaresini de bu hafta gördüm ve seriyi tamamladım. Çok mutluyum. Bu 4 türün de yuvası dışarıdan çok benzer. Uzmanı olmayan kolay kolay ayıramaz. Bunlardan Van Körfaresi Van gölünün doğusunda, Kars sıçanı Ardahan bölgesinde, Köstebekler Van gölü çevresi, Hakkarı ve Karadeniz bölgesi boyunca Marmara ve Trakya'da, ayrıca Adana ve Hatay dağlarında yayılır. Körfareler ise Karadeniz ormanları hariç Trakya ve Anadolu'nun büyük bölümünde yayılış gösterir. Van körfaresi (Ellobius lutescens). İsminde körfare geçmesine rağmen gözlerini bütünüyle kaybetmemiş, henüz. Hakiki körfare'de (Spalax ve Nannospalax) gözler tamamen kapanmış durumda. Bu türlerden Köstebekler Soricomorpha takımında yer alır. Körfareler, Van körfaresi ve Kars sıçanı ise Rodentia (Kemiriciler) takımında yer alırlar."

Editör: Pusula Gazetesi