Amasra Adliyesine gelen yaklaşık 100 kişilik çevreci grubu, Prof. Orhan Kural hakkında suç duyurusunda bulunduktan sonra adliye önünde basın açıklaması yaptı. Bartın Platformu adına basın açıklamasını Prof. Dr. Erdoğan Atmış yaptı. Atmış, yaptığı açıklamada "Prof. Dr. Orhan Kural'ın 2015 yılında Amasra'da yaptığı açıklamada 'Amasra'da kurulmak istenilen termik santralin yer tespitinin doğru olmadığını, bir ağaç kesilse bile karşıyım' açıklamasına rağmen, aradan geçen iki sene içinde termik santral kurmak isteyen firmanın elemanı gibi davranmış, şirketin kuyularında madenciler gününde toplu nikah töreni düzenleyerek, reklamını yapmaya ve rekorlar kitabına girme çalışmasını Bartın Platformunun tepkileri nedeniyle yapamamıştır" ifadelerine yer verdi.
Prof. Dr. Erdoğan Atmış konuşmasının devamında "Şirket ile Türkiye Taş Kömürü işletmesi arasında süren dava da bilirkişiye başvurulmuş üç kişilik bilirkişiden birisi şirket ile bu kadar içli dışlı ilişkileri olan Orhan Kural. Böyle bir ilişkiler sonunda yapılan usulsüz bilirkişiliğe girer bu görevi kötüye kullanmaktır. Ayrıca Orhan Kural'ın Türkiye Madenciliğini Geliştirme Vakfında Muhasip üye olduğunu gördük. Açılan davada ise Orhan Kural bilirkişi atanıyor. Şirketi 104 milyon Türk lirası ödemekten kurtaran bilirkişi raporuna şirket lehine imza atıyor bu da usulsüzdür. Bu usulsüzlükleri tespit ettik ve bu gün burada Amasra Adliyesinde Orhan Kural Hakkında suç duyurusunda bulunduk" diye konuştu.
"Biz Cem Yılmaz'ın adamı değiliz"
Bartın Platformu Sözcüsü Erdoğan Atmış, "Orhan Kural bir açıklama yapmış. 'Bunlar Cem Yılmaz'ın adamları, bunlar sigara lobisinin adamları' diye çeşitli suçlamalarda bulundu. Biz bu suçlamalarında bireysel anlamda takipçisi olacağız. Çünkü biz kimsenin adamı değiliz. Bartın ve Amasra da yaşayan çevresine memleketine sahip çıkan yaşamı ve geleceği için mücadele eden kadınlarız, ablaları, ağabeyleri ve kardeşleriz. Biz termik santral mücadelesi verirken Orhan Kural tarafından iftiraya uğruyoruz. Orhan Kural Cem Yılmaz'ı her filminden sonra 'Sigara reklamı yapıyor, çocuklara kötü örnek oluyor. Çocukları zehirlenmesine göz yumuyor' diyerek suç duyurusunda bulunan bir kişidir. Bizde dedik ki Orhan Kural'a, 'Sen Cem Yılmaz'a suç duyurusunda bulunuyorsun ama termik santralde kaç milyon sigara zarar var. Sigara içenin zararı kendisine Ama Termik Santralin zararı bütün insanlara. Bütün doğaya siz bunu niye dikkate almıyorsunuz?' diye sormuştuk. Bu süreç içerisinde Cem Yılmaz'ın da bu konuda Bartın halkına, Amasra halkına destek olan herhangi bir açıklamasının olmaması bizi çok üzdü. O anlamda Cem Yılmaz'a da sitemlerimizi iletmenizi rica ediyoruz" dedi

Editör: Pusula Gazetesi