Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, yürürlüğe girerek yasalaşan, "Termik santrallere çevre yükümlülüklerinden 3 yıl süreyle muafiyet getiren kanun" halkında açıklamada bulunarak, "vatandaşa poşeti paralı yapan iktidarın, tutarsız çevre politikası" diyerek eleştirilerde bulundu.

Milletvekili Yavuzyılmaz, ulusal basın gündeminde de yer alan açıklamasında:

"İktidar, termik santrallerin çevre yükümlülüklerine muafiyetler getiren, Maden Kanunu Teklifini, 2019 Ocak ayında, meclis gündemine getirmiş; gerek sanayi komisyonunda, gerekse meclis oturumunda verdiğimiz mücadelelere, Sivil Toplum Kuruluşları ve halkımızın gösterdiği tepkiler eklenince, ilgili teklifteki "Zehir Tasarısı" diye tabir ettiğimiz, 45.Madde geri çekilmişti.

Ölüm tasarısı 'hayata' geçti, Ak Partili Milletvekillerinin vicdanı rahat mı?

Mevcut kanuna göre, özelleşen şirketlerin çevre yükümlülüklerinden muaf tutulmasına dair düzenlemede, şirketlere tanınan süre 31.12.2019 tarihi itibariyle sona eriyordu. İktidar bir kez daha allem etti kallem etti, şirketlerin karını arttıran, vatandaşın sağlığını hiçe sayan bu 'ölüm tasarısını' hayata geçirdi. Üstelik, Zonguldak Çatalağzı'nda hava kirliliği düzeylerinin insan sağlığı açısından kritik eşikleri aştığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın mobil istasyonlarının yaptığı ölçüm sonuçları ve Çevre Mühendisleri Odası'nın hava kirliliği ölçüm çalışmaları ile ortaya konulmuş olmasına rağmen. Yasanın çıkmasını engellemek için çok çaba verdik ancak iktidarın Zonguldak Milletvekilleri tarafından bu mücadelede yalnız bırakıldık, merak ediyorum vicdanları rahat mı?

Muafiyet 3 seneye çıktı.

İlk kanun teklifi, tepkiler nedeniyle geri çekilirken, sonraki kanun teklifi meclisten "İstanbul seçimleri gündemi" fırsat bilinerek, alelacele geçirildi. Yeni yasa ile termik santralleri çevre yükümlülüğünden muaf tutan madde, baca filtresini de kapsayarak kanunlaştı. Üstelik bu sefer 2 değil 3 sene.

İktidar, zehir tasarısını sempatik göstermek adına, "Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" başlıklı kanun teklifi ile, 08.07.2019 tarihinde torba yasa hazırlayarak TBMM Başkanlığı'na sundu ve Otuz iki maddelik kanun teklifinde; "ülkemizin enerji ihtiyacının karşılanmasında önemi yer tutan yenilenebilir enerji kullanılan büyük ölçekli projeler için düzenlemeler hayata geçirilmektedir" ifadelerine yer verdi.

ÇATES de bulunuyor.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı verilerine göre 2013-2015 yılları arasında özelleştirilen termik santrallar Seyitömer, Kangal, Yatağan, Kemerköy ve Yeniköy, Çatalağzı, Orhaneli ve Tunçbilek ile Soma B termik santralleri, Zonguldak Çatalağzı'ndaki Çatalağzı Termik Santrali (ÇATES) - Elsan Termik Santrali, bulunuluyor. Bu santraller hala eski teknolojiyle ve baca gazı arıtım ekipmanları olmadan çalışmaya devam ediyor.

Kanun, Anayasaya aykırı

Getirilen kanun, Anayasa mahkemesinden de geçmişte iptal edilmişti. 2013 yılında santrallerin özelleştirilmesinin ardından, bu santrallerin çevre yatırımlarını tamamlamaları için 2018'e kadar süre tanınmıştı. 2014 yılında Anayasa Mahkemesi (AYM) bu kararı iptal etti. AYM, iptal kararının gerekçesinde; "Anayasanın devlete çevrenin korunması ve geliştirilmesi konularında ödevler yüklediğini, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkının ekonomik ve mali gerekçelerle vazgeçilecek haklardan olmadığını" açıkça belirtmişti. AYM'nin bu kararına rağmen, termiklere çevreyi kirletme muafiyeti tanıyan düzenleme 2016 yılında tekrar yapılarak süre Aralık 2019'a kadar uzatıldı. Yapılan değişiklik ile de bu süre 2022'in sonuna kadar uzatılmış oldu" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi