Zonguldak'ın Ereğli İlçesi Belediye Başkanı Halil Posbıyık, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün raporlarını değerlendirerek, "OYAK yönetimine geçtikten sonra ERDEMİR havamızı kirletiyor, denizimizi öldürüyor. Önümüzdeki günlerde yasal tüm haklarımızı kullanacağız ve artık buna bir 'dur' diyeceğiz" dedi.

Ereğli Belediyesi'ne ait internet sitesinde yer alan haber şöyle: OYAK Yönetimine geçtikten sonra Erdemir'in havaya bıraktığı dumanlar ve denize saldığı cüruf Ereğli'de hayatı çekilmez hale getirdi. İlçede yaşanan bu hava kirliliği Zonguldak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün 2018 yılında hazırladığı 2017 yılı çevre raporuna da yansıdı. Rapora göre Kdz. Ereğli 2017 yılında 55 gün zehir solumuş, bu rakam 2016 yılında 34 gün.

Kdz. Ereğli'de hava kirliliği son yıllarda artarak devam ediyor. Bu durum devletin resmi raporlarına da yansıdı.

Zonguldak İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün 2018 yılında yayınladığı 'Çevre Durum Raporu'na göre, Kdz. Ereğli 2017 yılında 55 gün zehir solumuş.

Zonguldak İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün 2018 yılında yayınladığı 'Çevre Durum Raporu'na göre, Kdz. Ereğli 2017 yılında 55 gün zehir solumuş.

Verilere göre, Ereğli'de yapılan ölçümlerde KPM10:Partiküler Madde (İnsan sağlığına en kötü etkisi olan hava kirleticilerinden birisi. Akciğerler tarafından en derin noktalara solunabilecek kadar küçük partiküller.) 2017 yılı Ocak ayında 8 gün, Şubat ayında 1 gün, Nisan-Mayıs aylarında 6'şar gün, Eylül ayında 2 gün; Kasım ayında 19 gün ve Aralık ayında da 3 gün olmak üzere toplam 55 gün yüksek rakamlara ulaşmış. Ayrıca yine bir başka kirletici NO ve NOx de 70 gün boyunca sınır değerlerini aşmış olarak rapor edildi.

Zonguldak İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün 2017 yılında hazırladığı 2016 yılı raporuna göre 34 gün Ereğli halkı zehir solumuş. Müdürlük 2019 yılında hazırlanması gereken 2018 yılı raporunu henüz kamuoyuna açıklamadı.

POSBIYIK: ZEHİR SOLUMAYA 'DUR' DİYECEĞİZ

Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Zonguldak İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün raporlarını değerlendirdi.

Kdz. Ereğli halkının zehirlendiğinin bilimsel olarak ortaya konduğunu, zehirlendiğinin devlet raporlarına yansıdığını belirten Başkan Posbıyık "Ereğli'de hiç görülmemiş hastalıklar arttı, derken biz boşuna söylemiyoruz. OYAK yönetimine geçtikten sonra ERDEMİR havamızı kirletiyor, denizimizi öldürüyor. Önümüzdeki günlerde yasal tüm haklarımızı kullanacağız ve artık buna bir 'dur' diyeceğiz" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi