Portekiz Golden Visa bir yatırım programıdır. Portekiz'de Avrupa Birliği vatandaşı olmayan üçüncü ülke vatandaşlarına, ülkede belirli bir yatırım yapmaları karşılığında verilen geçici bir oturma izni programıdır. Plan, birkaç farklı yatırım yolunu içermektedir. Bunlardan en popüler olanı 500.000 Euro'luk gayrimenkul yatırım seçeneğidir. Bu opsiyon genellikle ana rota olarak anılmaktadır. Program Portekiz ekonomisine yaklaşık 5,4 milyar Euro kazandırdı. Bu katkının neredeyse % 90 'ı programın ana rotası ile sağlanmıştır. Bu üstünlüğe rağmen yayınlanan son raporlar bu eğilimin değişmekte olduğunu gösteriyor. Son yıllarda alternatif yollara olan ilginin arttığı görüldü.

Portekiz Golden Visa almak için Uygun Yatırım Türleri

  • Portekiz'de 500.000 Euro gayrimenkul edinimi; edinilen mülk Portekiz'de düşük yoğunluklu bir nüfus bölgesinde bulunuyorsa, asgari yatırım tutarı %20 azaltılarak 400.000 Euro'ya düşürülür.
  • Portekiz'de 30 yaşın üzerinde 350.000 Euro'luk bir gayrimenkulün satın alınması; edinilen mülk istenilen gerekliliklere uyuyorsa ve Portekiz'de düşük yoğunluklu bir nüfus bölgesinde bulunuyorsa, minimum yatırım tutarı %20 azaltılarak 280.000 Euro'ya düşürülür.
  • Portekiz'de nitelikli bir yatırım fonuna 350.000 Euro veya daha fazla miktarda yatırım,
  • 1 Milyon Euro ve üzeri tutarda sermaye transferi,
  • Portekiz'de en az on yeni tam zamanlı işin oluşturulması,
  • Ulusal kültürel mirasın sanatsal üretimi, iyileştirilmesi veya bakımı için en az 250.000 Euro'luk yatırım.

Renovasyon ve Risk Sermayesi Seçenekleri Yükselişte

2018 yılına kadar her on yatırımcıdan dokuzu yatırım seçeneği olarak Portekiz Golden Visa programının ana opsiyonunu seçti. Ancak 2020'de toplam sayının sadece %65 'inin 500.000 Euro 'luk gayrimenkul yatırım yolunu seçtiği görülüyor. Veriler, yatırımcıların giderek alternatif rotalara yöneldiğini gösteriyor.

Alternatif yöntemlerden biri gayrimenkul yenileme seçeneğidir. Bu rotada, başvuranların yenilenmesi gereken Portekiz mülküne 350.000 Euro yatırım yapması bekleniyor. Yöntem, yüksek getiri için büyük fırsatlar sunmaktadır. Bu rota birkaç yıl önce popüler olmasa da 2020 yılında yatırımcıların neredeyse üçte biri tarafından tercih edilmiştir. Bu yılki toplam yatırım sayısının %28'i bu güzergah üzerinden yapılmaktadır.

Portekiz Golden Visa opsiyonlarında diğer bir alternatif yol ise Risk Sermayesi / Yatırım Fonu seçeneğidir. Bu seçenek için minimum yatırım gereksinimi de 350.000 Euro'dur. Bu yöntem bu yıla kadar pek çok yatırımcı tarafından bir seçenek olarak değerlendirilmedi. Örneğin, 2019 yılının tamamında bu opsiyonu kullanan sadece yedi yatırımcı bulunuyordu. Şimdiki verilere bakıldığında, 28 yatırımcının sadece 2020'de Risk Sermayesi / Yatırım Fonu seçeneğini tercih ettiği görülmektedir.

Portekiz Golden Visa Programının Temel faydaları Nelerdir?

Portekiz Golden Visa, başvuru sahiplerine aşağıdaki avantajları sağlar:

  • Portekiz'e giriş ve orada kalma hakkı,
  • Ek bir seyahat vizesi olmadan Schengen Bölgesi boyunca seyahat etme özgürlüğü,
  • Aile birleşiminden yararlanma ve aile üyelerini Golden Visa programına ekleme hakkı,
  • Daimi ikamet veya beş yıl sonra Portekiz Vatandaşlığına başvuru yapma hakkı.