Son günlerde Zonguldak araç plakalarında üç harf görmekteyiz. Bu uygulama sadece Zonguldak'ta başlamadı artık bütün Türkiye'de araç plaka sistemi değişti... 1985 yılında İstanbul'da numara yetersizliği sonucu başlayan üç harfli plaka sistemine geçiş, Zonguldak ve bütün Türkiye'de uygulamaya yeni başladı... Yeni uygulama ile, 1 Şubat 2018 itibariyle araç plakaları noter kanalıyla verilmeye başlandı, noterlerden alınan plakaların başlangıç grubunun üç harf olarak belirlendiği ve plaka seçme döneminin de sona erdiği belirtildi... Türkiye'nin değişik illerinde yaşayıp ta sonu 067 ile biten Zonguldaklı modası da artık sona eriyor gibi...

PLAKANIN TARİHİ...

Motorlu kara taşıtlarının kimlik kartı olan plakalar, 100 yılı aşkın süredir araçların değişmeyen parçası olarak üzerinde duruyor.

En eski ve ucuzu ile en yeni ve milyon dolarlık modellerin üzerinde hep aynı alüminyum yapıdaki kare ya da dikdörtgen şekilli plakalar, farklı harf, rakam ve sembollerle boy gösteriyor. Kara yoluna çıkan her aracın trafik denetimi, hukuki ve cezai sorumluluğu olduğu için 'tescil plakası' adı verilen plakalar belli standart ölçülerde aracın önü ve arkasına takılmak zorunda.

İlk plaka kullanımı; Fransa emniyetinin saatte 30 kilometre hız yapan bütün motorlu araçların üzerinde 'araç sahibinin adı, adresi ve ruhsat numarası' yazılı halde sol tarafa asılmasıyla başladı. Fransa'nın ardından kısa süre sonra Belçika, sonra İngiltere, ardından da otomotiv sektörünün gelişimiyle tüm dünyaya yayıldı. Ancak İngiltere'de plaka uygulamasına geçilmesi otomotiv sanayisini olumsuz etkileyeceği düşüncesiyle biraz sıkıntılı başladı. Uzun tartışmalar sonrası 1904 yılında tüm İngiltere'de motorlu araçlarda plaka uygulamasına geçildi.
Ulaşım ağlarının genişleyip, motorlu taşıt sayısının artması ve çeşitlenmesiyle trafikteki seyr-ü seferle ilgili ulusal ve uluslararası kurallar da belli standartlar kazandı.

TÜRKİYE'DE PLAKA STANDARDI...

Türkiye'de, daha önceleri motorlu taşıt sayısı azlığının da etkisiyle yaygın bir düzenlemesi olmayan taşıt plaka kodları, bağlı olduğu ilin ismi ve sıra numarası şeklinde kullanıma başlandı. Bu uygulama 27 Eylül 1962 yılında yayınlanan yönetmelik uyarınca ilk iki hanesi il isimlerinin alfabetik olarak sıralanmasıyla meydana getirildi. Yeni tarz plakalar Kasım 1962'den itibaren taşıtlara takılmaya başlandı.
Karayoluna çıkan her aracın trafik denetimi, hukuki ve cezai sorumluluğu olduğu için 'tescil plakası' adı verilen plakalar belli standart ölçülerde aracın önü ve arkasına takılması zorunlu. Türkiye'de son yapılan düzenlemelerle; özel araç plakası, resmi araç plakası, özel kişi araç plakası üst başlıkları altında trafikteki araçlar 18 ayrı plaka çeşidi ile tanınacak şekilde seyredebiliyor.

Alıntı: Yüksel Yıldırım
Zonguldak Nostalji

Editör: Pusula Gazetesi