Kanser tanısı konulan hastalara ilk aşamada hastalığın yaygınlık derecesini değerlendirmek, hastalığı evrelemek amacıyla kullanılan PET/CT birçok kanser türünde başarılı sonuç almada etkin bir rol oynamaktadır.

Pozitron emisyon tomografisi (PET) ile bilgisayarlı tomografi (CT)'in birleştirilmesinden oluşan PET CT ile kanserli hastalıklar ve kanserli hücre ile dokular hakkında en detaylı bilgilere kolaylıkla ulaşılabilmektedir.

Kanser hastalıklarında tanı koymak ve teşhis etmek amacıyla kullanılan PET/CT aynı zamanda nedeni bilinmeyen ateş gibi tanı konulamayan hastalıkların tanılanmasında da kullanılan bir yöntemdir. enfeksiyon odaklarının bulunması, kalp hastalıklarında canlı dokunun tespiti, teşhisi ve evrelemesinde de uzman doktorlara büyük ölçüde yardımcı olan PET/CT, özellikle kanser haritasını oluşturmak ve değerlendirmek amacıyla kullanılan bir yöntemdir.

PSMA PET nedir?

Dünyada erkekler arasında en yaygın olarak görülen ve çoğu zaman erken dönemde tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlandırabilen kanser türlerinin başında gelen prostat kanseri, erken dönemde tedavi edilmesi gereken bir hastalık türüdür.

Gelişmiş modern tıp dünyasında buna karşın alınan tedbirlerin bir hayli olumlu sonuç vermesi, prostat kanseri ile karşı karşıya olan hastalar için güzel bir umut ışığına dönüşüyor.

Prostat kanserinin ilk tespitinden sonra doğru uygulanmış tedaviye rağmen lezyonun nüks etmesi ihtimalinin bulunduğunu ve bunun olağandışı bir durum olmadığının bilgisine sahip olunması gerekmektedir. Galyum-68 PSMA PET yöntemi kullanılarak tedavi olan kişilerde kanserli hücrelerin nüks edip etmediği tespit edilebilmektedir.

Çok yüksek hassasiyete sahip olan PSMA PET/CT kemiklerdeki küçük metastazların dahi tanısı dahil konulabilmektedir. Avrupa ve Amerika gibi ülkelerde prostat kanseri taramasında çok sıklıkla başvurulan yöntem, ülkemizde de son dönemlerde rağbet görmeye başlamış ve hastaların tedavi sürecinin takip edilmesinde etkin bir rol oynamaktadır.

PET CT / PSMA PET nerde yapılır?

Devlet hastanelerinde, özel hastanelerde ve özel görüntüleme merkezlerinde yapılan PET CT / PSMA PET işlemleri, bazı durumlarda aciliyet gerektirebilmektedir.

Ancak yoğun şekilde çalışmalarından dolayı çoğu zaman hastalar devlet hastanelerinden randevu almakta zorlanabiliyorlar. Randevu alsalar bile 1 yıl sonra veya daha uzun sürede ancak randevu alabilmektedirler. Özel hastanelerde ise işlemler daha kısa sürede gerçekleştirilebiliyor. Biyorad, İstanbul, Ankara ve İzmir de hizmet veren bir kurum olup PET CT / PSMA PET çekimlerinde hastalara yardımcı olmaktadır. Biyorad' a 0212 709 98 48 / 0216 709 86 48 / 0850 333 45 24 numaralı iletişim telefonlarından ulaşarak PET CT / PSMA PET çekimi hakkında detaylı bilgi alabilir, randevu oluşturarak hastalığınızın tanılanması ve uygun tedavi yönteminin belirlenmesini sağlayabilirsiniz.

Sağlıklı günlere yeniden kavuşmak için zaman kaybetmeyin.

Editör: Pusula Gazetesi