Düzenlediği alana mahallelinin eskiden uzun yıllar kullandığı orijinal dibek taşını ve taşın üzerine 3 adet sokuyu yerleştiren Perşembe Belediyesi, alanın çevresini de çiçeklendirip ışıklandırarak daha estetik bir görünüme kavuşturacak.

Belediye mahalle kültür mirası ve tarihi değerlerimizden biri olan dibek taşı kültürünü sembolik de olsa yaşatmak ve yeni nesillere aktarmak amacıyla meydanı tekrardan düzenlendi.
Geçmişte bölgede yaygın olan dibek taşları hemen hemen her mahallede vardı. Bu taşlar bölgenin taş ustaları tarafından büyükçe bir taşın oyulmasıyla yapılmış, yüzyıllarca insanların yaygın olarak kullandığı malzemeler arasında yer alıyordu. Mahalleli kadınlar 'soku' denilen ağaçtan yapılmış büyük tokmaklarla imece usulü 3'lü ya da 4'lü gruplar halinde bu taşın içinde hafifçe ıslatılmış bulgur ve keşkek döverlerdi. Bu işlem o gün bulgur dövecek olan herkesin bulguru bitinceye kadar devam ederdi.
Türkülere ve şiirlere konu olan dibek taşları ve dibek meydanları, aynı zamanda mahalleli kadınların sohbet ettikleri, yardımlaştıkları, dostluklar kurdukları, haber kaynakları ve buluşma mekanlarından biriydi.
Her tür gıda ürünlerinin marketlerde ve bakkallarda satılmaya başlanmasıyla birlikte bulgur dövme işi de günlük yaşantımızdan çıktı. Hemen her mahallede bulunan bu taşların gelişen teknolojiye yenik düşerek kaybolmaya, tarihi nedeniyle müzeleri süslemeye ya da bazı evlerde süs olarak saklanmaya başlamasıyla birlikte maalesef şimdiki nesil tarafından adı bile bilinmiyor.

Editör: Pusula Gazetesi