Sinirler gergin. Ekonomik sıkıntılar, ailevi problemler, kötü alışkanlıklar, trafik derken vatandaşın ruh hali gün geçtikçe bozuluyor. Türkiye´de yaklaşık her 8 kişiden biri psikiyatriste gidiyor.

Türkiye’de psikolojik rahatsızlık şikâyetiyle sağlık kuruluşlarına başvuranların sayısında patlama yaşandığı ortaya çıktı.

Türkiye, ruhsal rahatsızlıklarda patlama yaşıyor. 2013’te kliniğe başvurular 9 milyon kişiyi aştı.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesine rakamlarla verdiği cevap, son beş yılda psikolojik rahatsızlıklar sebebiyle sağlık kuruluşlarına başvuran kişilerin sayısını ve illere göre dağılımını gün yüzüne çıkardı.

Soru önergesini cevaplayan Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, psikolojik rahatsızlıklar sebebiyle sağlık kuruluşlarına başvuran kişilerin sayısı ve illere göre dağılımı hakkında detayları ortaya döktü.

ZONGULDAK’TA 4 KART ARTTI

600 bin nüfusluk Zonguldak’ta 2009 yılında 24 bin olan psikolojik sorunlu vatandaş sayısı 2013 yılında 115 bin oldu. Bu rakamın 5 Milyonluk Ankara’da 487 bin, 15 milyon nüfuslu İstanbul’da 1 milyon 5 bin olduğu düşünülürse tablonun ne kadar acı olduğunu anlamak daha kolay olur. Gerek Zonguldak Milletvekillerinin, gerekse belediye başkanlarının duyarsızlığı her geçen gün depresyonun şiddetini arttırıyor.

Türkiye´de ruhsal rahatsızlıklarda patlama yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2009´da 3 milyon kişi ruhsal rahatsızlık yaşarken 2013´te bu sayı 9 milyonu aştı. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, verdiği bir soru önergesinde ülkemizde giderek artan suça yönelim, psikolojik rahatsızlıklar ve buna bağlı ilaç kullanımını Sağlık Bakanlığı´na sordu. Bakanlıktan gelen cevapsa adeta şoke etti. 2009-2013 yılları arasında illere göre psikolojik rahatsızlık geçirerek sağlık kuruluşuna başvuran hastaları ve buna bağlı kutu bazında ilaç kullanımını cevap metninde raporlaştıran bakanlık halk arasında ruhsal rahatsızlıkların tavan yaptığını ortaya koydu. Zonguldak rakamları ise korkunç. Psikolojik rahatsızlık şikayetiyle hastanelere başvuranların sayısında Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir artış var. Verilere göre 2009’da 24 seviyesinden olan hasta sayısı 2013 verilerine göre 115’bine ulaştı.

SİYASİ VE YÖNETİMSEL BASİRETSİZLİK

Zonguldak’ta göçün pek çok nedeni var. Zonguldak için; artan işsizlik, hayat pahalılığı, yüksek kiralar, plansız kentleşme, Belediye hizmetlerindeki yetersizlik, sosyal paylaşım alanlarının yetersizliği, ulaşım sorunları, düşük ücretli istihdam, gelecek kaygısı ve bunlara bağlı olarak aile içinde yaşanan sorunlar direkt veya dolaylı olarak depresyona etki eden nedenler arasında gösteriliyor. Türkiye genelinde yaşanan artışın ötesinde Zonguldak’taki depresyonu tetikleyenlerden biri de siyasi ve yönetimsel basiretsizlik. Gerek siyesilerin gerekse yerel yönetimlerin çözüm odaklı pozitif atılım yapamaması, kentin her anlamda Türkiye’nin pek çok kentine göre kötü yönetilmesi beraberinde gelecek kaygısını şiddetlendirmiş görünüyor. Burada akla ilk gelenler ise kente ve Zonguldaklılara umut olamayan Zonguldak Milletvekilleri, Belediye Başkanları ve STK temsilcileri.

ANTİDEPRASAN KULLANIMI PATLADI

Bakanlık ikinci olarak son beş yıla ilişkin antidepresan ve benzer özelliklerdeki ilaçların kutu bazında tüketimiyle ilgili istatistikleri verdi. Buna göre, bu ilaçların tüketiminde çok önemli düşüşler olmadığı gibi yer yer önemli artışlar oldu. Nüfus yoğunluğunun da etkisiyle bu tablodaki rekor yine İstanbul’un oldu. Zonguldak’taki entideprasan kullanımı hasta sayısına oranla dört kat arttı.

NÜFUS DÜŞMEYE DEVAM EDECEK

TUİK´in yaptığı araştırmada ise bugün 600 bin olan Zonguldak’ın 2023’teki tahmini nüfusu ise 537’bin olacak. Türkiye’nin muhtemel nüfus artış ortalaması ile Zonguldak’ın mevcut nüfusundan yaklaşık 65 bin düşüşünü dikkate aldığımızda Zonguldak’ın yaşayacağı travma çok daha artacak.

Editör: Pusula Gazetesi