22-25 Mart 2018 tarihlerinde TAŞPAKON (Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu) olarak Tuader ve Gazi Üniversitesi işbirliği ile Ankara'da düzenlenen "Gastronomi Zirvesi" (Ato Congresium) organizasyonunda Türkiye'nin 7 bölgesine ait kültürel değerleri şekerhamuru ile kompozisyon halinde tanıtımı yapılıyor.

Güneydoğunun incisi Mardin'deki Kasımıye Medresesi ve Dara Harübeleri üzerine bir çalışma yapan Ekol Pastaneler zinciri sahiplerinden İbrahim Uzun'un kızı, Necip Uzun'un yeğeni Devrek ilçesinin ünlü pasta tasarımcısı Begüm Uzun'un eseri büyük ilgi gördü.

Sergi bugün Ankara Ato Congresium'da bakanların katılımıyla sergi açıldı.

Kasımiye Medresesi : Mardin'de Artuklular döneminde yapımına başlanmış olan, Timur döneminde Moğalların saldırıları sonucucu yapımı yarım kalan mimaridir. 1457 -1502 yılları arasında Akkoyunlu sultanı Cihangir oğlu Kasım Mardin'e atanmış ve medresenin inşasına devam etmiştir. Medrese iki katlı olup, tek bir avlu etrafında ve cami ve türbe ile birlikte külliye şeklinde yapılmıştır. Kapı çeşitli işlemelerle süslüdür; günümüze kadar bir kısmı tahrip olmuştur. Binanın batısında Şafiiler'in kullandığı dikdörtgen biçiminde kubbeli mescit bulunmaktadır. Doğusunda Sünnilerin kullandığı mescit bulunmaktadır. Bu mescit Yapının kuzeyinde ise çeşme yer alır.

700 yıllık bir tarihe sahip medresede toplam yirmi üç medrese odası bulunur. Bunların on biri alt katta, on ikisi üst kattadır. Güneş doğduktan batana kadar tüm derslikler aydınlıktır. Medresede hem dini ilimler hem fenni ilimler icra edilmiştir Sınıf olarak tabir edilen küçük odaların üstünde o dersliğin hangi bilime ayrıldığını gösteren astronomi ve tıp bilimine ait simgeler bulunmaktadır.

Rivayetlere göre Kasım Paşa burada katledilmiştir. Rivayete göre "Kasım Paşa'nın kız kardeşi, Kasım Paşa öldüğünde kanlı gömleğini ağıtlar yakarak eşliğinde eyvanın duvarlarına sürmüştür ve hala o duvarlara su döküldüğünde duvardaki kan izleri belli olduğu" söylenir.
Günümüzde Medresenin müze düzenleme çalışmaları devam ettiğinden o dönemden kalma birçok tıbbi malzeme çerçeveler içinde avluda sergilenmektedir.

Editör: Pusula Gazetesi