Parsiyel Ne Demek: Sağlık ve lojistik sektöründe kullanılan parsiyel kelimesi tüm olmayan, parça anlamlarında kullanılır. Bizim ele alacağımız sektör ise lojistiğin içerisinde yer alan taşımacılık bölümlerinde ayrı bir dal olan parsiyel taşımacılık nedir?

Parsiyel Taşımacılık Nedir?

Taşımacılıkta Parsiyel: Aracın tamamını (komple) kapsamayan farklı gönderici, farklı alıcıların genelde tır veya ona benzer araçlarla taşınan parça yükleri konsolide etme yöntemine parsiyel taşımacılık denir. Genelde çoklu gönderici ve çoklu alıcılar vardır. Tek göndericinin farklı yerlerde ürün tedarik ederek; tek alıcıya gittiği parsiyel yüklerde vardır. Demiryolu, denizyolu, havayolu ve karayolunda özel bir dal haline gelen parsiyel taşımacılık müşterilere parça yükleri uygun maliyetlerle taşımaya yönelik geliştirilen teknolojik taşıma yöntemleri arasında yerini almıştır. Günümüzde parsiyel taşımacılık gelişerek lojistik alanlar içersinde multimodal sistemlerin içerisinde hızlı teslimata kadar bir çok alana girmiştir.

Parsiyel Taşımacılık Fiyatları

Parsiyel yüklerin taşıma fiyatlarını hesaplarken kara, deniz, hava, demiryolları gibi modüllerde farklı hesaplama teknikleriyle gerçekleşir. Parsiyel hesaplama teknikleri arasında en x boy x yükseklik cbm (m3) hesaplama ve kg tekniği yer alır. TIR'larda tabiri caiz ise kapak hesabı yapan ilkel yöntemlerle çalışan firmalar vardır. Günümüz şartlarında parsiyel m3 / tonaj sistemiyle en sağlıklı şekilde hesaplanmaktadır. Karayolunda hesaplama teknikleriyle diğer taşıma modüllerindeki tonaj ve cbm teknikleri farklıdır.

Havayolu Navlun Hesaplama Tekniği: Malzemenin ücret ağırlığı (CW - Chargeable weight): Ücrete esas ağırlığı bulmak için brüt ağırlık ile hacim ağırlık karşılaştırılır. Hangisi büyükse o ağırlık ücrete esas ağırlık olarak kabul edilir.

Malzemenin tarifesi: Ürünlerin sınıflandırmasına göre çeşitli tarifeler uygulanır. Bunları Genel Kargo Ücretleri (GCR-General Cargo Rates), Özel Gönderi Ücretleri (SCR-Specific Cargo Rates), Sınıf Ücretleri (CR-Class Rate) olarak ayırabiliriz. Tehlikeli maddeler, canlı hayvanlar, değerli kargolar, cenazeler, gazete/dergi/kitap/katalog,vb ürünler, kargo olarak gönderilen yolcu beraberi bagajlar, vb ürünler için farklı tarifeler uygulanır. Bazı ürünlerin havayolu ile taşınmasına izin verilmediği veya her ürünün her havayolu tarafından taşınmadığı dikkate alınmalıdır.

Kaynak: http://lojistik.tc