Zonguldak Özel Level Hospital Nöroloji Uzmanı Dr. Kadir Ziya Akçay, Parkinson hastalığı konusunda toplumsal farkındalık ve bilinçlenme yaratmak adına her yıl 11 Nisan tarihinin tüm dünyada "Dünya Parkinson Hastalığı Günü" olarak ilan edildiğini belirterek, hastalık hakkında bilgiler verdi.

Uzman Dr. Kadir Ziya Akçay, şunları söyledi:

"İNSANLIĞIN YAKALANABİLECEĞİ EN İLGİNÇ HASTALIKLARDAN BİRİSİ..."

"Parkinson hastalığı, beynin alt kısımlarındaki gri cevher çekirdeklerinin bozukluğuna bağlı bir sinir sistemi hastalığı... Genellikle orta yaş hastalığıdır. Adını, hastalığı ilk defa 1817'de titremeli felç olarak tarifleyen James Parkinson'dan almıştır. Binde bir sıklıkla görülen, müzmin, ilerleyici, tedavisiz iyileşmeyen bir hastalıktır. Temel bozukluk, koordine hareketleri düzenleyen beyin bölümlerindendir. Bu bozukluğa yol açan sebep tam bilinmiyorsa, 'idyopatik Parkinson hastalığı', sebebin belli olduğu durumlarda ise 'Parkinsonien sendromlar' adı verilir. Bu sendromların bir kısmı şunlardır: Geçirilmiş beyin enfeksiyonları, bazı ilaçlar, arteroskleroz, ailevi sebepler, travma, zehirlenmeler, tümörler, kandaki kırmızı hücrelerin aşırı yükselmesi. Hastalığın temel belirtileri titreme, sertlik ve hareketlerin yavaşlamasıdır. Titreme ilk ortaya çıkanı olup, genellikle başlangıçta tek eldedir. Zamanla aynı taraf bacağa ve karşı ele geçebilir. Sıklıkla hastalıktan vücudun bir yarısı baskın olarak etkilenir. Titreme dinlenirken olup, uyurken kaybolur; sinirlilik ve yorgunluk titremeyi arttırır. Sertlik veya katılık boyun kaslarından başlar ve başın gövdeden önde tutulmasına sebep olur. Bel kemiği de etkilenip bel hafif öne eğilir, diz kalça ve kol eklemleri bükük hal alır. Hasta, küçük hızlı adımlarla sendeleyerek yürür, hantallaşır, saatlerce oturur. Yazıya büyük başlar, harfler gittikçe küçülür ve yazının okunması güçleşir. Monoton bir konuşması vardır. Kasların tonusu arttığı için (sertleştikleri için) bükülü kolun açılmaya çalışılması sırasında dişli çark hareket ettiriliyormuş hissi alınır. Yüz adale faaliyetleri (mimik ve jestler) silinir, donuk, anlamsız çehre (maske yüzü) vardır. Hareketlere başlamakta güçlük çeker, cildi yağlanır ve yüzde 40 hastada bunama görülür. Kelimelerin son hecesini tekrar eder. Gözünü kırpmaması söylenip, burun köküne vurulunca kırpma hareketini kontrol edemez. Gözlerin yukarıya doğru dakikalar hatta saatlerce kayması da, hastayı çok rahatsız eden bir durumdur.

İnsanlığın yakalanabileceği en ilginç hastalıklardan birisi olan Parkinson hastalığına yakalanan ünlüler şöyle:

Michael J. Fox: 1961 doğumlu Amerikalı aktör bu hastalığa yakalanmış en ünlü isimlerin başında geliyor diyebiliriz. Yıldızı 1985-1990 yılları arasında yayımlanan 'Geleceğe Dönüş' film serisi ile parlamıştı. 2000 yılında Parkinson hastaları için kurduğu vakfa 2000-2006 yıllarında 78 milyon dolar toplamasıyla adını bir kez daha duyurmayı başardı. Aktörlükten de 2000 yılında hastalığının ilerlemesiyle vazgeçti.

Adolf Hitler: İnsanlık tarihinin en tartışmalı liderlerinden olan Hitler de Parkinson hastalığına yakalanan ünlülerden. Parkinson hastalığının yanı sıra cildiyle ve kalbiyle de ilgili ciddi sağlık problemleri olmuştu.

Muhammed Ali: Boks denince akla gelen ilk isimlerden olan 3 Haziran 2016 tarihinde hayatını kaybeden Muhammed Ali, uzun yıllardan beri Parkinson hastalığı ile mücadele ediyordu. Uzmanlar kariyerinin bu hastalığa neden olduğunu düşünüyor.

Bülent Ecevit: Türk siyasetinin unutulmazlarından olan Ecevit'in Parkinson rahatsızlığı son başbakanlığı döneminde çok ileri seviyelere çıkmıştı.

Anna Neagla: 1904 doğumlu İngiliz şarkıcı ve oyuncu Neagla, 25 yıl sahnelerde ve ekranlarda boy gösterdikten sonra Parkinson hastalığından dolayı kenara çekilmiş ve 1986 yılında hayatını kaybetmişti.

Papa 2'nci Jean Paul: Parkinson hastalığından Vatikan'da nasibini 2'nci Jean Paul ile almıştı. 2005'te vefat eden Papa, 1994 yılında bir ev kazasının ardından Papa'da bu hastalık tespit edildi.

Fahri Sarar: Ünlü milli boksör kendisine örnek aldığı Muhammed Ali ile sağlık konusunda da aynı kaderi paylaştı. Hastalığı ilerleyince eşi iki çocuğunu alıp onu terk etti.

Deborah Kehr: 1921-2007 yılları arasında yaşamış olan Altın Palmiye ödüllü İskoç oyuncu da Parkinsona yakalanan ünlülerden."

Editör: Pusula Gazetesi