ZONGULDAK'ta İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği'nin usule aykırı olarak taşeron işçileri işten çıkarttığı ve yerine kurumda çalışan daire müdürleri ile Genel Sekreter Recep Demirtaş'ın yakın akrabalarının da yer aldığı 34 kişinin alınarak 695-696 sayılı KHK ile kadroya almaya çalıştığı iddiası meclisi karıştırdı.

İl Genel Meclisi 5'inci oturumu Başkan Necdet Karaveli Başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantının sona ermesinin ardından Meclis Üyeleri, genel görüşme talebinde bulundu. Söz alan AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Vacit Durdubaş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Demirtaş'a; Özel İdare bünyesinde bulunan ve beden işçisi olarak görev yapan 94 taşeron işçiden 16'sı taşerona kadro verileceği açıklamalarının ardından işten neden çıkartıldıklarını ve yerine 34 kişinin neden alındığını sordu.

"14 İŞÇİ ÇIKARTILMIŞ, 34 İŞÇİ ALINMIŞ, BUNUN AMACI NEDİR?"

AK Parti İl Genel Meclisi İsmail Terzi, "Bizim kafamıza takılan, taşeron yasasından dolayı bir şirket kurma zorunluluğu doğdu. Asıl amaç taşeronda çalışanların mağdur olmamasıydı bildiğim kadarıyla. Şimdi burada 94 taşeron işçiden 14 tanesi listenin içerisinde yok. Artı 34 kişi daha bu işçilere eklenmiş. Bunun amacı nedir? Bu listeden çıkartılan 14 arkadaş taşeron işçi oldukları için kadro bekliyordu. Kadroya geçmek için dilekçe vermek istediler. Buraya gelip gidiyorlar. Bu arkadaşlar neden bu listede yok? Eğer bu işçiler lazım değilse neden bunların yerine işçi alındı? 34 kişi neden alındı." diye sordu.

"BASIN ÖNÜNDE DEĞİL BAŞBAŞA GÖRÜŞELİM"

İddialara basın mensupları önünde cevap vermek istemediğini belirten İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Demirtaş, "Sırf Özel İdare'de değil, il genelinde bir çok kişi İl Özel İdare kapsamında alındı. Alınan sayısı da 34 değil 26 kişidir. Valilik çalışanları, hasta bakıcı olarak çalışanlar ve diğer çalışanlar dahil toplam listede 104 kişi var. 9 kişi AFAD'dan kadroya geçti. 12 kişiyi almadık. 5-6 kişiyi de öyle aldık. AFAD ve diğer Valilik bünyesinde çalışanlar var. İş artışı ve birlikler tarafından işçi alınmış. Ben işçi alımı teklif etmedim. Basın mensupları önünde bir şey konuşmak istemiyorum. Kimin nasıl alındığını sizler benden nasıl alındığını daha iyi biliyorsunuz. Basın önünde değil, baş başa görüşelim nereden alındığını ben sana söyleyeyim." dedi.

HASTA BAKICI OLARAK İŞE ALINAN KADIN KURAN KURSU ÖĞRETMENLİĞİ YAPMIŞ

Kendilerinin de birlikte olduğunu ve hiçbir teklif gelmediğini, teklif gelmediği takdirde ise ihale yapılamayacağını hatırlatan İsmail Terzi, alımın nasıl yapıldığını açıklamasını istedi. Genel Sekreter Recep Demirtaş, "Bakın size bir şey anlatayım. Bir bayan yanıma geldi. Ben dedi Kuran Kursu öğretmeni olarak görev yaptım dedi. Biz kuran Kursu öğretmeni almadık dedim. AFAD'a sordum ismi yok, insan kaynaklarına ve çeşitli kurumlara sorduk ismi yok. En son öğrendik ki iş artışı nedeniyle hasta bakıcı olarak işe alınmış Kuran Kursu Öğretmeni olarak görev yaptırılmış. Eğer bunu kimin yaptığıı burada basın önünde açıklarsam birilerini şikayet etmiş gibi olmayayım. Gel baş başa anlatayım" dedi. Başkan Necdet Karaveli, konuşmaların ardından basın mensuplarının meclis salonunun dışarısına çıkmasını istedi. Karaveli, "Bizim bu sorunu bu gün burada çözmemiz gerekiyor. Sayın Basın Mensuplarımız kusura bakmasınlar, kendilerini dışarı davet ediyorum" dedi.

"İŞÇİ LİSTESİNDEKİ YARINTILAR SORU İŞARETLERİ OLUŞTURDU"

Basın mensuplarının dışarıya çıkartılmasının ardından görüşme basına kapalı olarak yaklaşık 1 saat devam etti. Toplantı sonunda basına açıklama yapan İl Genel meclisi Başkanı Necdet Karaveli, "112 personel alımı konusunda yerine oturmayan bazı şeyler vardı, bunun değerlendirilmesini yaptık. Açılan da zaten genel bir görüşmeydi. Arkadaşlarımızın kafası karışık olduğu için ve aydınlatıcı bilgi tarafımıza verilmediği için böyle bir durum doğdu. Biz personel alımına aska karşı değiliz. Bizim bütün il genelindeki personeli tek çatı altında toplamak gibi bir talebimiz vardı. Amaç nerede eksik personel varsa bunu tamamlamaktı. Maalesef bu konuda bizimle bir şey paylaşılmadı. Neticede de geçtiğimiz Pazartesi günü meclisimize bir teklif geldi. Taşeron işçilerin kadroya geçmesine yönelik Kanun Hükmünde Kararname'nin çıkmasına istinaden bu teklif geldi. Bizde çalışan personelin mağdur edilmemesi için şirket kurulması olayına evet dedik. Bu işin başka tarafını düşünmedik. Akabinde tarafımıza bir liste geldi ve ayrıntıyı bilmediğimiz için bir çekince oluştu. Bunu neticesinde de arkadaşların teklifiyle genel görüşme açıldı. Karar yazılacak ve sizler de bunu göreceksiniz. Genel Sekreter Recep Demirtaş ile tekrar görüşüp kararı yazacağız ve Valilik makamına göndereceğiz" dedi.

34 KİŞİLİK LİSTEDE GENEL SEKRETERİN VE DAİRE MÜDÜRLERİNİN AKRABALARININ OLDUĞU İDDİASI

Sonradan taşeron olarak işe alınan 34 kişi arasında İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Demirtaş'ın yakın akrabası ve İl Özel İdaresi'nde görev yapan bazı daire müdürlerinin yakınlarının da yer aldığı yönündeki soruları yanıtlayan Necdet Karaveli, "Bunu muhatabı olacak kişilere sorun. Burada Karaveli soyadında bir kişi yok. Akrabası mıdır ya da soy isim benzerliği midir ben bunu bilemem. Eğer böyle bir şey varsa bu etik değil, Araştırılacak, zaten bizim genel görüşme açmamızın sebeplerinden bir tanesi de buydu. Gerçekten bu listede bahse konu iddialar var mı yok mu? Bize bu konuda ayrıntılı bir bilgi verilmediği için bir genel görüşme açtık. Hedeflediğimiz sonuca kısmen ulaştık. Birazdan gelecek listeye göre kararın oluşmasına olumlu katkı sağlayacağız.

İl Genel Meclisi Başkanı Necdet Karaveli, "Biz geçtiğimiz yıl 94 kişi işe aldık diye biliyoruz. Bu sayı nasıl 112 oldu. Bunun karara bağlanması lazım. Sayın Basın Mensuplarımızdan ricamız dışarıya çıkmalarıdır" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi