Kozlu Belediyesi Özel Halk Otobüsü İhalesi'yle ilgili karar İçişleri Bakanlığı'ndan gelen yanıta göre sonuçlanacak.

22 Kasım 2021 tarihinde yapılan Kozlu Belediyesi Özel Halk Otobüsü İhalesine iki firma katılmıştı. Halen taşımacılık işine devam eden Koztaş'ın 168 bin, Belediye Meclis Üyesi Celal Murat Birinci'nin eşinin sahibi olduğu Sa-Dur firması 221 bin lira teklif verdi. İkinci tekliflerde Koztaş fiyat yükseltmedi. Sa-Dur ise 260 bin liraya çıktı.
Kozlu Belediyesi, Belediye Meclis Üyesi Celal Murat Birinci'nin ihalee girmesi ve en yüksek teklifi vermesi nedeniyle İçişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili görüş istedi.
İçişleri Bakanlığı 'sakıncası yoktur' derse ihale Sa-Dur'a kalacak.
'Sakıncalıdır' derse ihale Koztaş'ın olacak.

YASA NE DİYOR?

5393 sayılı Belediye Kanunun 27 nci maddesinde "Belediye başkanı ve meclis üyeleri, münhasıran kendileri, ikinci derece dahil kan ve kayın hısımları ve evlatlıkları ile ilgili işlerin görüşüldüğü meclis toplantılarına katılamazlar.", 28 inci maddesinde "Belediye başkanı görevi süresince ve görevinin sona ermesinden itibaren iki yıl süreyle, meclis üyeleri ise görevleri süresince ve görevlerinin sona ermesinden itibaren bir yıl süreyle, belediye ve bağlı kuruluşlarına karşı doğrudan doğruya veya dolaylı olarak taahhüde giremez, komisyonculuk ve temsilcilik yapamaz." hükümlerine yer verilmiş olup, söz konusu Kanunun 35 inci maddesinde ise "...Encümen başkan ve üyeleri, münhasıran kendileri, ikinci derece dahil kan ve kayın hısımları ve evlatlıkları ile ilgili işlerin görüşüldüğü encümen toplantılarına katılamazlar" açıklamasında bulunulmuştur.

Yine 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 6 ncı maddesinde; ihaleyi yapan idarenin ita amirleri, ihale işlemlerini hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve denetlemekle görevli olanlar ile bunların eşleri ve ikinci dereceye kadar (ikinci derece dahil) kan ve sıhri hısımlarının doğrudan veya dolaylı olarak ihalelere katılamayacaklanı belirtilmiştir.

Sözlük anlamı itibariyle taahhüt; "yükümlenme, yüklenme, üstlenme, kendi nam ve hesabına, bir gerçek kişiye veya tüzel kişiye karşı, sözleşmeli veya sözleşmesiz bir işin yapılmasının veya bir şeyin tesliminin yüklenilmesi olup, taahhüt kapsamına girmeyen, peşin satışlı taşınmaz mal satışı ihalelerine, 5393 sayılı Belediye Kanununun 27, 28 ve 35 inci; 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 2 ve 6 ncı maddelerine aykırı olmamak şartıyla, belediye meclis üyelerinin oğul ve kardeşlerinin katılabileceği düşünülmektedir.