Sergiye; Vali Yardımcısı Nevzat Taşdan, Kaymakam Serkan Keçeli, İŞKUR İl Müdürü Gönül Demirsu, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Harun Akgül, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Baş, daire ve okul müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile veliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardında konuşma yapan Çaycuma Özel Eğitim Meslek Okulu Müdürü Mehmet Bilgin şunları söyledi; "Engellilik sadece engellilerin ve ailelerinin içinde bulunduğu bir sağlık sorunu değil, sosyal boyutları ile hepimizi yakından ilgilendiren tüm bireylerin ortak çabasını gerektiren bir konudur. Bir insanın engelli olması bunun diğer insanlar gibi yaşaması, çalışması ve başarılı olmasına bir engel teşkil etmemektedir. Kendilerine inanıldığı ve fırsat verildiği takdirde herkes gibi başarılı ve üretken olabildiklerini kendilerine kanıtlayan engelliler bu başarılı ile toplumun geneline örnek olmaktadırlar. 2011 yılında El Sanatları ve Yiyecek İçecek Hizmetleri ile açılan okulumuz 2018-1019 eğitim öğretim yılında giyim öğretim teknoloji alanı da açarak 3 alanda 15 öğretmemiz ile 51 öğrenciye hizmet vermekteyiz. Amacımız, öğrencilerimize akademik eğitimin yanında hayata ve iş yaşamına yönelik beceriler kazandırarak üretken bireyler haline gelmesini sağlamak ve toplum içinde bağımsız yaşayabilecek yeterliliği kazandırmaktır".

Yıl boyunca yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi de veren Mehmet Bilgin mezun öğrencilerin çeşitli fabrikalarda iş yaşamına katıldığını söyledi.

İŞKUR İl Müdürü Gönül Demirsu da işverenlerin engelli bireylerin çalıştırmasının önemini vurgulayarak; "Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemize de toplumun önemli bir bölümünü oluşturan engelli bireylerimizin istihdam edilebilirliklerinin, toplumda birlikte yaşadıkları diğer bireylere nazaran daha zor olduğu hepimiz biliyoruz.

Sosyal yaşamlarında, birçok sıkıntı yaşayan engelli bireylerimiz için istihdamın önemi tartışılmazdır. Engellilerin çalışma hayatına katılmaları ve çalışma hayatında aktif rol almaları toplumla bütünleşmesinde büyük önem taşır. Bu bağlamda istihdamda birinci önceliğin engelli bireylerin istihdam edilebilirliğine esas olmak üzere işe uyumunun tespiti olmalıdır.

Ancak günümüzde, engelli istihdamı ile ilgili birçok sorun karşımıza çıkmakta, bu sorunlar bir bütün olarak değerlendirildiğinde de bir zincirin halkaları gibi birbirine bağlı oldukları görülmektedir.

Engellilerin toplumsal hayata katılabilmeleri için birçok yasal düzenleme mevcuttur. İŞKUR olarak engellilere açtığımız mesleki kurslarla onlara iş yaşamına hazırlarken bir yandan da işbaşı eğitim programları ile çalışmaları sağlıyoruz. Akabinde 50 bin lira hibe vermek sureti ile engellerimize yine işyeri açmalarında destek oluyoruz. Değerli işverenlerimize seslenmek istiyorum. Her birinin normal bireylerin yanında engelli bireylerin de istihdam ederseniz onların toplumla bütünleşmesinin yanı sıra, sosyal ve hayata katılmaları ve evlerine aş götürmelerine, yaşamlarının daha uzun ve kaliteli hale gelmesine vesile olursunuz"diye konuştu.

Öğrencilerin gösterileri ve yarışmaların ardından dereceye giren öğrencilere ödülleri Vali Yardımcısı Nevzat Taşdan tarafından verildi. Son olarak protokol tarafından öğrencilerin el emeği göz nuru hazırladıkları serginin açılışı gerçekleştirildi.

Editör: Pusula Gazetesi